ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Začinjeni Brankin Mud Cake :)

Kad se zaželim dobre spize- uvijek zavirim kod Branke - ta žena je čudo od žene! Nema kod nje mirovanja- ili je u pomidorama ili smokvama ili mandarinama ili ribi ili u više toga od jednom.. nekad mislim da je i na više mjesta odjednom :) ne staje! No neću sad o svim ostalim njenim delicijama (a puno sam ih isprobala- šta što sam ih ja radila po njenim receptima, šta što sam ja samo sjedila a ona spremala ;) ) - danas ću o njenom Mud cakeu!


Mud cake je zakon kolač/torta! Jednostavnih sastojaka i bez previše miksanja. Radila sam ga i od bijele čokolade i kao tortu i u kalupu za kruh i posutog samo šećerom u prahu i sa ganacheom- u svakoj kombinaciji je savršen! :)

Neki dan mi se baš jelo nešto sočno, moćno i naravno čokoladno- čitaj:  Mud cake :) Kako nisam očekivala nikakve goste, a doma smo sami djeca i ja- radila sam pola doze u kalupu 24 cm s tim da sam ga malo začinila. :) Dakle original recept je tu kod Branke - a kod mene je prepolovljeni :)



Mud cake
3/4 šalice ness kave
2 jušne žlice baileysa (može i ruma)
100 gr tamne čokolade
125 gr maslaca
1 šalica šećera (pola muscovado ola obični kristal šećer)
1 šalica brašna
2/3 kavene žličice sode bikarbone
1 jaje
malo soli
i moji začini: sjemenke 1/4 mahune vanilije, korica naranče, kavena žličica mljevenog kardamoma, malo đumbira i malo cimeta.

Na laganoj vatri otopite maslo, čokoladu, kavu, baileys i šećer. Kad se sve sjedini- ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Stavite smjesu u posudu od miksera i lagano miksajte na nižoj brzini. Dodajte smjesi 1 lagano umućeno jaje i na kraju brašno pomješano sa sodom.
Smjesa će biti prilično rijetka- ali neka vas to ne brine- takva treba biti.
Kalup promjera 24 cm obložite pek papirom (u slučaju mud cakea ja oblažem i dno i stranice), izlijte smjesu u kalup i sve stavite u prethodno zagrijanu peć na 140°C . Pecite sat vremena.

U original receptu Branka peče sat i pol- to je zato što je cijela smjesa - za pola je sasvim dovoljan sat vremena.

Pečeni mud cake ostavite u kalupu da se hladi.

Za preljev sam ovaj put pripremila neklasični ganache (- ili da kažem- redukciju slatkog vrhnja i čokolade?). :) Stavila sam na laganu vatru 400 gr slatkog vrhnja, 60 gr tamne čokolade, 100 gr mliječne čokolade i 100 gr bijele čokolade. Sve sam skupa otopila i kuhala dok se količina smjese nije otprilike za trećinu smanjila i zgusla se na gustoću vrelog pudinga. Ostavila sam kratko sa strane da se malo ohladi i prelila mud cake (koji je i dalje u kalupu). Po rubovima sam posula malo grubo sjeckanih prepečenih lješnjaka. Pun pogodak!

 Sve sam ostavila da se dobro ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a tek onda sam stavila u hladnjak. Inače Mud cake je daleko bolji i ukusniji kad je na sobnoj temperaturi, ali je meni za fotografiranje bilo potrebno da mi krema bude baš čvrsta- zato je morao u hladnjak. :)
I to vam je to! :)

Broj komentara: 18 :

  1. Odlična:) obožavam takve torte ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. pravila sam i ja ovaj njen mud cake i stvarno je fenomenalan. dobro si mi napomenula. mogla bih ponoviti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe tko ga jednom proba- i drugi put će :)

      Izbriši
    2. Ja sam ga jednom radila i nama se nije svidio, nisam više nikad došla na ideju da ga opet radim. Ne razumiejm taj komentar "tko ga jednom proba i drugi put će".

      Izbriši
  3. Predivna je, baš izgleda svilenkasto ta čokolada :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo ću rado isprobati!!
    sviđa mi se kombinacija začina koje si dodala

    OdgovoriIzbriši
  5. Savršen je... Meni je samo žao što Branke nema češće. Već dugo ništa nije objavila... :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vam! Da i meni je žao što Branka ne navrati na svoj blog sa kojim novim receptom za svoje delicije- a znam da puno, puno lipih stvari napravi- i još nesvakodnevnih na našim područjima!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako mi se sviđa tvoj začinjeni mud cake.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nemaš pojma kako si me obradovala ponajprije što si se vratila na blog a i na krasnim riječima ;)))
    Kada sam počela čitati tvoj post, osmjeh je bio od uha do uha ;)
    Ma čudo sam ja od žene, hehehheheh......al najviše me nasmijalo ono da ti se čini da sam ponekad na više mjesta odjednom ;)))
    Hvala ti, al nisam baš takva čarobnica ;)
    Fino si ti začinila i nadopunila ovaj Mud cake, a slike ti govore milion jezika !!!!
    Cure drage, vratit će se Branka na blog uskoro, materijala ima kao u priči.....samo što nisam krenula ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ooo draga moja!! znači štucalo ti se, a? :) Ajde, jedva čekamo još novih recepata- koliko pratim slike i koliko te znam- najbolje da odmah naoštrim noževe i zasučem rukave :)
      P.S. Ako smijem birati- ja bih kečap i džem od smokava među prvim novo napisanim receptima ;)

      Izbriši
  9. Julija torta ti je predivna a poznavajući Brankine recepte i ne možemo puni faliti zar ne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma da, u Branke stvarno nema falinge- jedna od rijetkih u čije recepte imam baš apsolutno povjerenje :)

      Izbriši
  10. može samo informacija: dali 3/4 šalice ness kave skuhane ili praha?? i kolika je šalica? :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Već sam koristila ovaj recept i torta je bila fenomenalna! Trajala je punih pola sata ;) Sada bih našem ubrzo 1godisnjaku spekla istu, ali bih poduplala duplu (Brankinu) dozu... Možete li mi pomoći savjetom o trajanju pečenja (okvir isti, 24cm)? ventilator ili bez?
    Hvala na divnim idejama koje crpim s ovog bloga!

    OdgovoriIzbriši