Kad se zaželim dobre spize- uvijek zavirim kod Branke - ta žena je čudo od žene! Nema kod nje mirovanja- ili je u pomidorama ili smokvama ili mandarinama ili ribi ili u više toga od jednom.. nekad mislim da je i na više mjesta odjednom :) ne staje! No neću sad o svim ostalim njenim delicijama (a puno sam ih isprobala- šta što sam ih ja radila po njenim receptima, šta što sam ja samo sjedila a ona spremala ;) ) - danas ću o njenom Mud cakeu!
Mud cake je zakon kolač/torta! Jednostavnih sastojaka i bez previše miksanja. Radila sam ga i od bijele čokolade i kao tortu i u kalupu za kruh i posutog samo šećerom u prahu i sa ganacheom- u svakoj kombinaciji je savršen! :)
Neki dan mi se baš jelo nešto sočno, moćno i naravno čokoladno- čitaj: Mud cake :) Kako nisam očekivala nikakve goste, a doma smo sami djeca i ja- radila sam pola doze u kalupu 24 cm s tim da sam ga malo začinila. :) Dakle original recept je tu kod Branke - a kod mene je prepolovljeni :)
Mud cake
3/4 šalice ness kave
2 jušne žlice baileysa (može i ruma)
100 gr tamne čokolade
125 gr maslaca
1 šalica šećera (pola muscovado ola obični kristal šećer)
1 šalica brašna
2/3 kavene žličice sode bikarbone
1 jaje
malo soli
i moji začini: sjemenke 1/4 mahune vanilije, korica naranče, kavena žličica mljevenog kardamoma, malo đumbira i malo cimeta.
Na laganoj vatri otopite maslo, čokoladu, kavu, baileys i šećer. Kad se sve sjedini- ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Stavite smjesu u posudu od miksera i lagano miksajte na nižoj brzini. Dodajte smjesi 1 lagano umućeno jaje i na kraju brašno pomješano sa sodom.
Smjesa će biti prilično rijetka- ali neka vas to ne brine- takva treba biti.
Kalup promjera 24 cm obložite pek papirom (u slučaju mud cakea ja oblažem i dno i stranice), izlijte smjesu u kalup i sve stavite u prethodno zagrijanu peć na 140°C . Pecite sat vremena.
U original receptu Branka peče sat i pol- to je zato što je cijela smjesa - za pola je sasvim dovoljan sat vremena.
Pečeni mud cake ostavite u kalupu da se hladi.
Za preljev sam ovaj put pripremila neklasični ganache (- ili da kažem- redukciju slatkog vrhnja i čokolade?). :) Stavila sam na laganu vatru 400 gr slatkog vrhnja, 60 gr tamne čokolade, 100 gr mliječne čokolade i 100 gr bijele čokolade. Sve sam skupa otopila i kuhala dok se količina smjese nije otprilike za trećinu smanjila i zgusla se na gustoću vrelog pudinga. Ostavila sam kratko sa strane da se malo ohladi i prelila mud cake (koji je i dalje u kalupu). Po rubovima sam posula malo grubo sjeckanih prepečenih lješnjaka. Pun pogodak!
Sve sam ostavila da se dobro ohladi najprije na sobnoj temperaturi, a tek onda sam stavila u hladnjak. Inače Mud cake je daleko bolji i ukusniji kad je na sobnoj temperaturi, ali je meni za fotografiranje bilo potrebno da mi krema bude baš čvrsta- zato je morao u hladnjak. :)
I to vam je to! :)
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Odlična:) obožavam takve torte ;)
OdgovoriIzbrišihvala!
Izbrišipravila sam i ja ovaj njen mud cake i stvarno je fenomenalan. dobro si mi napomenula. mogla bih ponoviti
OdgovoriIzbrišihehe tko ga jednom proba- i drugi put će :)
IzbrišiJa sam ga jednom radila i nama se nije svidio, nisam više nikad došla na ideju da ga opet radim. Ne razumiejm taj komentar "tko ga jednom proba i drugi put će".
IzbrišiPredivna je, baš izgleda svilenkasto ta čokolada :)))
OdgovoriIzbrišiovo ću rado isprobati!!
OdgovoriIzbrišisviđa mi se kombinacija začina koje si dodala
Savršen je... Meni je samo žao što Branke nema češće. Već dugo ništa nije objavila... :(
OdgovoriIzbrišiHvala vam! Da i meni je žao što Branka ne navrati na svoj blog sa kojim novim receptom za svoje delicije- a znam da puno, puno lipih stvari napravi- i još nesvakodnevnih na našim područjima!
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa tvoj začinjeni mud cake.
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiNemaš pojma kako si me obradovala ponajprije što si se vratila na blog a i na krasnim riječima ;)))
OdgovoriIzbrišiKada sam počela čitati tvoj post, osmjeh je bio od uha do uha ;)
Ma čudo sam ja od žene, hehehheheh......al najviše me nasmijalo ono da ti se čini da sam ponekad na više mjesta odjednom ;)))
Hvala ti, al nisam baš takva čarobnica ;)
Fino si ti začinila i nadopunila ovaj Mud cake, a slike ti govore milion jezika !!!!
Cure drage, vratit će se Branka na blog uskoro, materijala ima kao u priči.....samo što nisam krenula ;)
ooo draga moja!! znači štucalo ti se, a? :) Ajde, jedva čekamo još novih recepata- koliko pratim slike i koliko te znam- najbolje da odmah naoštrim noževe i zasučem rukave :)
IzbrišiP.S. Ako smijem birati- ja bih kečap i džem od smokava među prvim novo napisanim receptima ;)
Julija torta ti je predivna a poznavajući Brankine recepte i ne možemo puni faliti zar ne.
OdgovoriIzbrišima da, u Branke stvarno nema falinge- jedna od rijetkih u čije recepte imam baš apsolutno povjerenje :)
Izbrišimože samo informacija: dali 3/4 šalice ness kave skuhane ili praha?? i kolika je šalica? :)
OdgovoriIzbrišiKuhane ness kave- a salica je od 2 dcl :)
IzbrišiVeć sam koristila ovaj recept i torta je bila fenomenalna! Trajala je punih pola sata ;) Sada bih našem ubrzo 1godisnjaku spekla istu, ali bih poduplala duplu (Brankinu) dozu... Možete li mi pomoći savjetom o trajanju pečenja (okvir isti, 24cm)? ventilator ili bez?
OdgovoriIzbrišiHvala na divnim idejama koje crpim s ovog bloga!