Polumjeseci od oraha- jednostavan, brz, bogat i ukusan te uvijek rado viđen kolač na našim stolovima.
Vjerojatno i jedan od recepata koji nije doživio previše izmjena od kada je prvi put napravljen- on je takav- savršen sam po sebi- i nikakve mu izmjene nisu potrebne- već godinama...desetljećima...
Zašto Polumjeseci?
Vjerojatno zato što se u ta neka "davna vremena" htjelo izdvojiti ovaj kolač od ostalih pa ga je neka domišljata domaćica izrezala u polumjesece- najvjerojatnije čašom- i tako dobila nesvakidašnji oblik kolača; a kako je ovo bogati, nesvakidašnji kolač- tako mu je i ostalo to ime po načinu rezanja.
Bez puno priče- ako volite orahe- Polumjeseci od oraha su uvijek dobar odabir!
Još jedan od recepata iz mamine bilježnice.
Sastojci za lim dimenzija 31x38 cm:
Biskvit:
230 g maslaca sobne temperature
200 g mljevenih oraha
130 g brašna
1 prašak za pecivo
220 g šećera
6 bjelanjaka
prstohvat soli
Tucite bjelanjke sa soli dok se lagano ne zapjene. Postupno im dodajite pola količine šećera i tucite dok se ne napravi čvrsta pjena od bjelanjaka.
Drugu polovinu šećera tucite sa maslacem.
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i orasima.
U tučeni maslac- naizmjenice dodavajte mješavinu brašna i bjelanjke - miješajte špatulom, a završite bjelanjcima.
Istresite smjesu na pek papirom obložen lim za pečenje, poravnajte ju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C nekih 20 minuta.
Premaz:
6 žumanjaka
200 g šećera u prahu
žlica ekstrakta vanilije ili bourbon vanilin šećer
Mikserom izmješajte žumanjke sa šećerom u finu kremu i izlijte je preko polupečenog biskvita.
Zapecite 10 minuta na 180°C, a onda smanjite temperaturu na 130°C i pecite još 20ak minuta.
Nadjev:
100 ml mlijeka
200 g oraha
170 g šećera
150 g maslaca
200 g tamne čokolade
orasi za posipanje
Zakuhajte mlijeko sa šećerom; dodajte mu maslac i čokoladu da se otope te orahe. Ostavite da se nadjev malo prohladi te ga premažite preko žutog dijela kolača. Pospite orasima.
Ostavite kolač na hladnom da se do kraja ohladi.
Režite okruglim kalupom u obliku polumjeseca ili klasično na prutiće.
Napomena:
- Ako imate malo bolji/veći samostojeći mikser- postupak za izradu biskvita možete izmijeniti na način da malo duže tučete maslac, šećer i bjelanjke skupa dok ne dobijete "pufnastu" smjesu u koju potom špatulom umiješate suhe sastojke- provjereno! ;)
- Pazite prilikom pečenja- pogotovo ovog žutog dijela- mora ostati svijetao, ne smije biti mekan i gnjeckav jer će curiti prilikom rezanja, a ne smije biti niti presuh- jer se može dogoditi da se gornji sloj - kod narezanh kolača- odlijepi od žutog dijela.
četvrtak, 12. studenoga 2015.
Polumjeseci od oraha
Objavio/la
julija
u
21:04
Pošalji ovo e-poštom
Blogiraj ovo!
Podijeli na usluzi Twitter
Podijeli na usluzi Facebook
Podijeli na Pinterestu
Oznake:
božić
,
božić 2015
,
božićni kolačići
,
orah
,
slatko
,
tradicija
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Mnogo volim ovaj kolac, a nisam ga jela od detinjstva. :-)
OdgovoriIzbrišiznači- pravo je vrijeme da ga se napravi! ;)
Izbrišihm, mislim da im je ukus sličan našem kolaču od oraha. Htela bih vidjeti kako izgleda pravi polumjesec, mislim ono što opisiš d asu davno domacice pravile, jel ovaj kolač se prodaje u poslastičarnicama i pekarima širom Hrvatkse a kako tamo izgleda, ovako kao na slici ili kao davno?
OdgovoriIzbrišida- ovog kolača ima u priličnom broju hrvatskih pekara/ slastičarni u stalnom asortimanu- i rezan je većinom kao polumjeseci. Ja sam tražila u svojim slikama imam li gdje slike njega kao polumjeseca- i uistinu čudno- nigdje jedne slike!! Morat ću to ispraviti prvom prilikom :)
IzbrišiZanimljivo, potrazicu ako cu nekad posetiti Hrvatsku. :-)
IzbrišiOdlican kolac, znam mu dobro okus :) Ovaj tvoj predivno izgleda i mislim da se cesto pravi u obliku stanglica.
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana!! :) Kad je rezan u štanglice- više ga se iskoristi i lakše ga je složiti ako se radi za neke veće prigode tipa svadbe, krštenja i sl. :) ..a možda smo samo malo više lijeni za rezanje na polumjesece :)
IzbrišiPrekrasno izgleda, a okus znam da je fantastičan ;)
OdgovoriIzbrišiIpuno hvala Snjezana!!! :*
IzbrišiObožavam ovaj kolač! Predivno izgleda! Nisam još videla verziju sa čokoladom u filu, mora da je odlično! Uh, kako mi se sad jedeeee! :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Majo! :* ja ga i znam samo sa cokoladom- tek sam prije neki dan otkrila da ima i verzija bez cokolade :) no sa ili bez- ovaj kolac je uvijek rado viđen i jos radije pojeden! :)))
IzbrišiDa, da..taj kolač se rezao čašom! Ispadnu prekrasni polumjeseci.. :-)
OdgovoriIzbrišibudi sjećanja- zar ne :))) Hvala!!
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiKako vam ova smjesa sa žumanjcima ispadne tako žuta? Meni je pobijelila, da li je do jaja, ili sam možda previše mixala?
OdgovoriIzbrišiHvala :)
Niste previse mutili- stvar je u jajima- ja radim doma iskljucivo sa domacim jajima :)))
IzbrišiJos nisam naisla na kupovna jaja a da im zumanjci budu lijepo zuti...na zalost....
Savrsen kolac. Nedavno prvi put pravil. ��
OdgovoriIzbrišiE bas mi je drago!! Puno vam hvala na javljanju!!!
IzbrišiPoštovanje, radila sam biskvit u samostojećem mikseru, skupa miksajući bjelanjke, maslac i šećer. Nažalost, nikako nisam uspjela povezati sastojke te se maslac zgrudvao. U čemu sam pogriješila? Maslac i jaja su bili sobne temperature.
OdgovoriIzbrišiPredobar kolačić, držala sam se skroz recepta.. Savršeno
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno