srijeda, 20. svibnja 2015.

Keks rolada

Nisam baš od kolača tipa "sameljite kekse i dobijete kolač"- no ponekad se i takvi kolači nađu na repertoaru.

Jedno od češćih pitanja kod izrade kolača ili torti je: "Kud s viškom bjelanjaka ili žumanjaka?"
Prijedlozi kod viška bjelanjaka su najčešće macaronsi ; beze kore ili biskvit dok su prijedlozi za višak žumanjaka- tjestenina ili eventualno lemon curd (imam ga u planu za napisati ). Može se napraviti i fini sladoled od viška žumanjaka  - no u današnje doba poplave industrijskih sladoleda- rekla bih da sladolede doma rade samo food entuzijasti.

Ali od žumanjaka možete napraviti i ovu brzu salamicu.

 Ako bjelanjke trošim za nešto drugo- i žumanjci su mi višak- radim ovu salamicu.
Prilikom razdvajanja žumanjaka od bjelanjaka - na vatri imam spremnu zdjelu sa vodom koja vrije i žumanjke od bjelanjaka razdvajam tako da bjelanjke stavaljam u posudu a žumanjke direktno u vrelu vodu da odmah kuhaju. Dosta im je par minuta vrenja da budu tvrdo kuhana.

Sastojci:

čokoladni dio
150 g mljevenog keksa (pettit beurre)
60 g šećera u prahu
100 g čokolade (52% kakaa)
75 g slatkog vrhnja
70 g maslaca

žuti dio
5 tvrdo kuhanih žumanjaka
70 g maslaca
100 g mljevenog keksa
korica naranče
žlica soka naranče
30 g šećera u prahu

Za čokoladni dio- otopite čokoadu sa maslacem u slatkom vrhnju. Pomiješajte mljevene kekse sa šećerom u prahu, dodajte im otopljene sastojke i sve izmješajte u jednoličnu smjesu.
Između dva pek papira razvaljajte u pravokutnik dimenzija 25x30 cm.

Za žuti dio - otopite maslac. Žumanjke skuhajte i usitnite ih viljuškom. Stavite ih u posudu od štapnog miksera i uz dodatak otopljenog maslaca, korice i soka naranče napravite finu kremu od njih. U posebnu posudu stavite mljevene kekse i šećer u prahu. Dodajte im kremu od žumanjaka i sve sjedinite u jednoličnu smjesu.
I ovu smjesu razvaljajte između dva pek papira u malo kraći pravokutnik od smeđeg cca 30x22 cm. Skinite gornji pek papir i sa donjim pek papirom brzo preokrenite smjesu na smeđu. Ukoliko vam negdje popuca- popravite žlicom ;)

Uz pomoć pek papira zamotajte čvrstu roladu i stavite ju u hladnjak da se stegne. Režite oštrim nožem.



2 komentara :