nedjelja, 4. kolovoza 2013.

Krokant Semifreddo & Mr. Čoko Lizić


Prošlo ljeto sam jela Krokant Semifreddo u jednom splitskom restoranu- i, moram priznati- jako me se dojmio! Savršen balans slatkog, krckavog, hladnog...
...na pameti mi je svo ovo vrijeme- al nikako da potražim recept i isprobam ga u vlastitoj izvedbi...
I tako- jučer je osvanuo i taj dan D, hoću reći dan S - Semifreddo (i Sladoled!)- recept dobih iz Šibenika- od drage prije zlatnih ruku, velikog srca i tekica sa receptima <3

Kako nas ima doma što volimo slatko- nekako mi je malo bilo samo jedan semifreddo- a kako se dijelom postupci izrade poklapaju- jednim udarcem sam odradila i Mr. Čoko Lizića! ;)

Dakle - recept za 2 u 1 - Sladoled i Semifreddo sa postupkom :)

Prije nego se uhvatite pravljenja semifredda - trebate napraviti krokant.

300 gr badena
300 gr šećera
Rastopite šećer na laganoj vatri- uspite grubo sjeckane bademe, provrtite par puta nad vatrom i sve istresite na tepsiju na pek-papir. Ostavite da se ohladi te ponovo grubo sameljite.


12 žumanjaka
200 gr šećera
4 bjelanjka
1 l slatkog vrhnja
200 gr tamne čokolade
200 gr slatkog vrhnja (dodatnih)

Po originalnom receptu u semifreddo idu sirova jaja- iako ja isključivo radim sa domaćim svježim jajima- nekako sam skeptična prema ponašanju jaja na ovim vrućinama- pa sam žumanjke najprije termički obradila.
Žumanjke i šećer tući nad parom dok krema ne postane pjenasta i ne počne se lijepiti na stranice zdjele- nekih 15ak minuta. Ostaviti da se ohlade.

Otopiti čokoladu u slatkom vrhnju (onih dodatnih 200 ml)-tj napraviti ganache. Ostaviti da se ohladi.

Odvojiti 1/3 žumanjaka za semifreddo.
U preostale 2/3 žumanjaka dodati ganache.
Stući 1 l slatkog vrhnja u šlag.
Odvojiti 1/4 slatkog vrhnja i dodati ga u smjesu žumanjaka i ganachea- lagano mješati špatulom. Mr.Čoko
Lizić je gotov! :) Smjesom napunite kalupe za štapić-sladolede ili napunite manji kalup za kruh (prethodno obložen prozirnom folijom)- stavite u zamrzivač da se dobro ohladi. Od smjese izađe oko 10 štapić-sladoleda- ovisno o veličini kalupa. :)
Vraćamo se na izradu semifredda!
Stucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke pomješajte sa preostalim tučenim slatkim vrhnjem i krokantom. Pažljivo umješajte bjelanjke i sve izlijte u kalup za kruh obložen prozirnom folijom. I semifreddo ostavite da se ohladi.
I sad vam jedino preostaje čekanje.. u stvari- najbolje da zaboravite na sladoled i semifreddo do sutra... a sutra- e sutra guštate! :)

Iako sam do prije kratkog vremena govorila da ne volim karamel- sad ga uistinu volim- i nekako mi je prva pomisao bila- preljev od karamela za semifreddo! Ukoliko ste za tu kombinaciju- recept za karamel preljev je tu. :)

200 ml slatkog vrhnja
70 gr šećera
50 gr maslaca
1 žlica meda

Otopiti šećer na laganoj vatri i kad počne mjenjati boju- dodajte mu maslac. Lagano sve promješajte i odmah dodajte slatko vrhnje i žlicu meda. Sve nek još kratko kuha- dok se karamel ne otopi. Ostavite sa strane da se ohladi i pokušajte odoljevati da ga svog ne pojedete onako žlicom- neka nešto ostane i za semifreddo! :)
P.S. Sastojci za semifreddo točno po receptu:
4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke), 300 gr badema, 400 gr šećera, 1 l slatkog vrhnja. Postupak je isti.

Broj komentara: 17 :

  1. Sladoled je cool ali ovaj semifredo ! Pa dala bih bar mobilni telefon sad za jednu porciju !!!! :-)))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, ne mogu se odluciti sta je bolje, mislim da bi mi jaaaako tesko palo cekanje dok se sve ne stegne!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, i nama je bilo teško čekati- ovi moji su stalno ispitivali da kad će se moći jesti i danas nisu mogli dočekati za poslije ručka da isprobaju! heheh a poslije ručka su uzeli po još jednu porciju! :)))))

      Izbriši
  3. savrsenoooo <3 <3 kao i sve sto izadje iz tvoje kuhinjice

    OdgovoriIzbriši
  4. Jooj, kakva divotica:) Savršeno! Prelepe fotkice

    OdgovoriIzbriši
  5. Ukoliko želiš da se igraš i pružiš mi (a, verujem i drugima) zadovoljstvo da te malo drugačije upoznam, svrati do mene i preuzmi zanimljivu iricu:) Pozdrav, draga

    OdgovoriIzbriši
  6. http://coolinarija.blogspot.com/2013/08/nove-igre-blogera.html
    Evo linka, da ne bude zabune:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Možete li molim Vas objaviti e-mail kako bih Vas kontaktirala u vezi preuzimanja revepta. Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav! Ako mi ostavite svoj mail- vrlo rado cu vas kontaktirati!

      Izbriši
    2. Moj mail je mercierpres@gmail.com. Puno hvala.

      Izbriši