Ovo je torta koju sam pripremila za portal Dom i Stil, a inače je torta koja je obvezna kod nas na rođendanima jer imam doma ljubitelje bijelog :) Lješnjak biskvit i krema od bijele čokolade sa trunkom limuna- prava nježna, lagana i pahuljasta poslastica- ili možda pravo rješenje kad vam ostane bjelanjaka! :)
I- ne dajte se zbuniti promjerom- torta je visoka i možete ju narezati sigurno na 20 porcija.
Biskvit :
(za 2 kalupa fi 18cm)
165 g bjelanjaka (4-5 kom
ovisno o veličini jaja)
Prstohvat soli
150 g šećera
145 g mekog brašna
50 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna
(gustina)
80 g vode
80 g ulja
Čajna žličica maraschina
Korica neprskanog limuna
U posudu od miksera
stavite bjelanjke sa prstohvatom soli te uključite mikser i mješajte dok se ne
počnu
lagano pjeniti. Postupno dodavajte šećer i sve stucite u čvrsti snijeg. U
posebnoj posudi pomiješajte meko, oštro i škrobno brašno.
U tučene bjelanjke
dodajte limunovu koricu, maraschino, vodu i ulje te sve spojite lagano miješajući
silikonskom špatulom. Postupno dodavajte mješavnu brašna te i dalje pažljivo miješajte
dok ne dobijete glatku smjesu. Ovdje je vrlo važno to pažljivo miješanje jer je
biskvit od samih bjelanjaka – a oni ne smiju izgubiti svoju prozračnost ukoliko
želimo lijepi, sočni i „spužvasti“ biskvit.
Papirom za pečenje
obložite dno i stranice dvaju kalupa za tortu promjera 18 cm. Podjednako
izlijte pripremljenu smjesu u njih, poravnajte ju na vrhu te stavite peći u
prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite 25-30 min- svakako provjerite
čačkalicom.
Pečene biskvite ostavite
da se kratko ohlade u kalupima, izvadite ih na rešetku i ostavite da se ohlade
do kraja. Svaki prerežite na pola.
Preljev za biskvit:
Sok 1 limuna
1,5 dcl vode
Čajna žličica šećera
Svaku polovicu biskvita
poprskajte pripremljenom limunadom.
Krema:
400 g slatkog vrhnja
350 g bijele čokolade
150 g pečenih, oguljenih
i mljevenih lješnjaka
125 g mascarponea
Zagrijte 200 g slatkog
vrhnja do vrenja. Čokoladu narežite na listiće, stavite u zdjelicu te je
prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem. Miješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se ohladi
na sobnu temperaturu.
Preostalih 200 g slatkog
vrhnja stucite da dobijete čvrstu kremu. Mascarpone stavite u posudu za
miksanje , kratko izmiksajte te ga prelijte ohlađenom bijelom čokoladom otopljenom u slatkom
vrhnju. Miksajte dok se smjesa ne ujednači i dok ne dobijete finu kremu. Dodajte lješnjake te opet sve sjedinite
mikserom. Odložite mikser te nježno, silikonskom lopaticom, umiješajte tučeno
slatko vrhnje- tako da vam krema ostane pjenasta i prozračna.
Na tanjur za serviranje
stavite najprije prvi biskvit te oko njega stavite obruč za tortu obložen sa na
mjeru izrezanim papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Biskvit premažite
četvrtinom kreme. Na kremu stavite drugi biskvit te ponovite postupak i sa trećim
i sa četvrtim biskvitom. Zadnji biskvit premažite polovinom preostale kreme.
Ostatak kreme spremite u hladnjak – trebat će vam za bočne stranice torte.
Svaka torta, pa tako i
ova- je bolja i ukusnija kad prenoći u hladnjaku, kad se prožmu okusi, sljube
biskviti i krema. Sutradan- izvadite
tortu iz hladnjaka, uklonite obruč i papir za pečenje te obmažite i bočne
stranice torte kremom.
A par crtica je zapravo kratki intervju za isti portal ;)
1. Tko stoji iza gastro bloga torta, pinjur,
pjat...?
Julija Beroš, dipl.ekonomistica (-a uskoro i sa diplomom
slastičarke!) ; nezaposlena- samo po statističkim podacima- inače puno radno
vrijeme (a i prekovremeno!) zaposlena kao majka troje djece, supruga i
domaćica. Uvijek u pokretu i uvijek
aktivna. Volim prirodu i često sam (tijekom tjedna) na Marjanu- bilo biciklom
bilo u šetnji sa psom, a svaki slobodni
vikend – negdje u okolici na izletu.
Volim i dobru knjigu i imam ih toliko da
već kipe sa svih mogućih i nemogućih polica u stanu!
Volim fotografirati i kad kažem koliko
vremena potrošim i koliko slika „ispucam“ da bih dobila jednu ili dvije po meni
ok slike- ima ljudi koji me malo čudno pogledavaju.
I volim kuhati. J
2.
Kad ste skuhali prvo jelo i o čemu je riječ?
Ne sjećam se više kad sam skuhala svoje
prvo samostalno jelo, ali sam u kuhinji negdje od svoje 5.godine- već tad sam
znala da trebam „smanjiti plin i poklopiti juhu kad balončići počnu skakati “. Uvijek sam mami pomagala- naročito kad su
kolači u pitanju- najprije je to bilo miksanje bjelanjaka i dodavanje vanilin
šećera te se poslije proširilo i na zahtjevnije zadatke- no sve pod budnim okom
moje mame. Sjećam se prvog kolača kojeg
sam baš sama napravila- čekala sam da
mama i tata negdje odu- uzela sam kuharicu, našla recept i sve pripremila,
zamutila, ispekla i oprala suđe i očistila kuhinju. Trema i adrenalin su me
držali cijelo vrijeme- bio je to prestrašan kolač, izuzetno kompliciran,
zahtjevnog procesa izrade, posebno teške dekoracije… da – takav mi je tad bio- Mramorni kolač posut
šećerom u prahu!
Misija – uspješno odrađena!
3.
Postoji li ključni trenutak kad ste odlučili
recepte objavljivati na blogu?
Nema
nekog ključnog trenutka- blog je bio logičan nastavak svega što sam prije njega
radila- a recepte sam prikupljala i zapisivala- skoro pa oduvijek. Ne u svim fazama života jednako aktivno, no
oni su uvijek tu negdje. Najprije je bilo prepisivanje recepata u maminu teku -
od prijateljica, iz novina, iz kuharica; nakon toga je bilo prepisivanje u moju
vlastitu teku, izrezivanje iz časopisa i ljepljenje u nju, pa sam neko vrijeme
pisala recepte na jednom portalu i nakon toga sam zaključila da želim biti svoja
i pokrenula blog.
4.
Kolike vam je promijene donio blog i jesu li se
očekivanja ispunila?
Jedina novost koju mi je (barem do sad)
donio je ta da sam se susretala sa ljudima koji su -tražeći recepte, nailazili
na moj blog i onda mi prepisivali recepte i davali mi ni ne znajući da mi
donose recepte upravo sa mog bloga!
5.
Koje jelo najviše volite pripremati?
Zapravo nemam neko omiljeno jelo- radije
bih si postavila pitanje- koju namirnicu najviše volim pripremati? I odgovor bi
bio- riba! Riba na 101 način- od sirove, usoljene, marinirane, kuhane, pečene,
na brudet, na gradele…. Svakako!
6.
Birate slano ili slatko?
Definitivno slatko! Čokolada mi je na prvom
mjestu!
7.
Po čijim receptima najčešće kuhate, odnosno
radite kolače?
Za neke kolače koje već godinama radim-
imam svoju tekicu i rijetko kad odstupam od tih recepata. To su većinom stari, klasični recepti iz doba prije
Internet –ere.
Za
sve ostalo- nekad istražujem po internetu, po časopisima, kuharicama ili tv
emisijama ili pak sama kombiniram i slažem meni drage okuse i strukture
stvarajući uvijek nešto drugačije. I tu najčešće sama sebi napravim problem-
nešto iskombiniram, ali ne važem, ne
mjerim i ne zapisujem – a baš bude savršeno!
Da- definitivno moj veliki mikser koji je
moja i desna i lijeva ruka, moj neumorni asistent koji za mene mijesi, melje,
miksa, pasira, blenda- ma nema što ne radi! Duša od pomoćnika!
Pozzz. Moze jedna pomoć? Pekla bi ovu tortu u kalupu od 26 cm, pa sam mislila pomijesati sastojke koji su vama za 2 biskvita u jedan, ispeci u kalupu od 26 cm prerezati na 3 dijela? Hvala
OdgovoriIzbrišida- tako bih i ja napravila da pečem u kalupu promjera 26. :) Hvala na javljanju!! Ako bilo što trebate- slobodno pitajte :)
IzbrišiI must appreciate the blogger. This is the most useful blog for everyone.
OdgovoriIzbrišiclipping path service
background removal service
image masking service
Photo Editing Services