četvrtak, 14. ožujka 2013.

Torta od badema i karamela.. moja rođendanska!

Znate ono kad ste bez ideja.. bez inspiracije.. bez volje da nešto napravite... a znate da trebate nešto napraviti?... E- tako je meni bilo ovih par dana.. rođendan samo što nije, a ja nemam pojma šta da napravim ... -a djeca već po 101. put zapitkuju hoće li torta biti od ovoga ili onoga...
a ja bih nešto novo, nešto drugačije... :)  ... i tako listam novosti na fb.. i mislim se- ma nema ništa novog- ta prije 10 min sam gledala :P i onda ugledam nju... Tortu... i ta Torta nije baš ono što bih ja za sebe izabrala- jer u principu- uopće ne volim karamel... ali torta mi izgleda i jednostavno i neodoljivo i drugačija je .. i odluka je pala! :)

Naravno- ja ne bih bila ja da ipak neke stvari nisa izmjenila.. ;)

Original rcp imate tu na Gastro.hr a sa izmjenama - tu kod mene - pa kako vam drago :)

Beze kore
6 bjelanjaka
300 gr šećera
žličica octa

Izmiksati bjelanjke postepeno im dodajući šećer i miksati dok više ne osjećate kristale šećera i dok pjena ne bude sjajna i čvrsta.
Na 2 pek papira nacrtajte krugove sa zadnje strane da znate kolike ćete kore napraviti. Ja sam napravila krugove promjera 28 cm.
Stavite bjelanjke u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i iscrtajte krugove na pek pepiru te ih popunite smjesom.

Pećnicu zagrijte na 130°C. Ukoliko imate ventilator- pecite/sušite obje kore od jednom- povremeno im mjenjajući položaje. U koliko nemate ventilatorsku peć, zamutite pa pecite svaku koru posebno.
Kako ja volim baš suhe hrskave beze kore (ne one što ostanu meke u sredini) ja sam kore sušila neka 2,5 sata. Ako vam se čini da vam je jačina pečenja prejaka- slobodno prilagodite jačinu svojoj peći.

Dok se kore peku/suše- skuhajte kremu.

Krema
6 žumanjaka
3 dcl mlijeka
4 jušne žlice šećera
1 žlica gustina
sok i korica naranče
1 jušna žlica likera od naranče
vanilin šećer
150 gr maslaca
170 gr mljevenih badema

Žumanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte i vrelo nalijevajte u žumanjke te dalje kuhajte na laganoj vatri daok se smjesa ne zgusne. U vrelu umješajte mljevene bademe, koricu i sok naranče i liker. Pokrijte prozirnom folijom tik uz površinu kreme i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U ohlađenu smjesu umješajte omekšali maslac. (napomena- ja bademima nisam gulila kožicu- meni su oni sa kožicom daleko draži i aromatičniji nego bez)

Karamel
70 gr šećera,
50 gr maslaca
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica meda

Otopite šećer i dodajte mu maslo i med, promješajte te lagano dodajite slatko vrhnje. Kuhajte dok se karamel skroz ne otopi u vrhnju. Ostavite da se prohladi.

Posip od badema
Nasjeckajte bademe na prutiće (ja nisam vagala količinu badema, ali bila ih je puna zdjelica od 2 dcl).
Karamelizirajte 3-4 žlice šećera i u njih dodajte bademe i nekih 7-8 gr maslaca. Sve pomješajte, sklonite sa vatre i istresite na pek papir. ostavite da se ohladi. Ohlađene malo potucite batićem za meso da se dobije struktura posipa.

Krema od slatkog vrhnja
500 ml slatkog vrhnja
120 gr milerama
2 jušne žlice šećera u prahu
10 gr instant želatine ili 2 krem fixa
pola mahune vanilije

Istucite slatko vrhnje. Pomješajte Mileram sa šećerom u prahu i instant želatinom i sjemenkama pola mahune vanilije. Oprezno primješajte smjesu milerama tučenom slatkom vrhnju da se kreme sjedine.
Ovu kremu ne radite dok vam sve prethodno nije gotovo i spremno za filovanje.

Filovanje
Na tanjur za tortu stavite beze koru, pola žute kreme, polovinu posipa od badema te polovinu kreme od slatkog vrhnja. Kreme možete stavljati dresir vrećicom, a možete i bez nje. :) Preko kreme od slatkog vrhnja dolazi opet beze kora, krema od badema, krema od slatkog vrhnja i gore preko svega stavite posip od badema te išarajte tortu karamelom.

Ostavite tortu preko noći u hladnjaku i sutradan uživajte u ovom savršenstvu! :)

















Broj komentara: 27 :

  1. Prekrasna je, takve i ja obožavam :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortica je divna, volim te suskave korice od belanaca a svi sastojci su odlicni, jos taj divan karamel preliv na kraju, divota!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!! Ja sam uistinu oduševljena ovom kombinacijom i od jučer sam i službeno ljubitelj karamela :)

      Izbriši
  3. zaista predivna torta, kakva slast, totalno po mom ukusu! sretan rođendan još jednom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan ti rođendan, sa zakašnjenjem ali od srca i sa puno lijepih želja ! Tortica je fenomenalna, imam ljubitelje beze kora i sigurna sam da bi im se i u ovoj kombinaciji svidjele, obavezno je pravim !

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala najljepša! Tortu svakako preporučam- fenomenalna je! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. julia, sad tek vidim cijeli post :)
    već sam ti ranije komentirala ali i opet ću - prekrasna je, zbilja prekrasna, divno ti je ispala!
    beze kore ni ja ne pečem uvije isto, nekada duže, nekada kraće, s više ili manje šećera, na višoj ili nižoj temperaturi....sve je jasno LOL obožavam ih i često ih pravim.

    hvala ti na povjerenju, jako mi je drago što si je odlučila isprobati i što si zadovoljna rezultatom.

    OdgovoriIzbriši
  7. *julija (vidim da mi je gore "ispalo" jedno J)

    a i jedno K, hahaha

    OdgovoriIzbriši
  8. O! Puno hvala tebi na receptu!! Torta je stvarno odlična- sve pohvale- toliko je dobra da su je i moje 2 prije koje su je kod mene probale- odmah nakon mene i radile :) i svi koji su je jeli su oduševljeni!! Bit će ona češće kod mene na repertoaru! :) ... a i malo ću češće zavirit na tvoj blog- vidila sam puno lipih stvari baš po mom guštu! ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Julija, može li se ovo sve poduplati da se dobije višlja torta? :D ili će se sve spljoskati?
    pravila bih tortu na kat, i ova torta mi tak divno izgleda da bih nju stavila gore.. ali opet, nema smisla ak je tanka torta na ogromanjskoj visokoj :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno- ne bih preporucavala duplanje radi visine jer ako su beze kore osusene kako treba, pod tezinom sve kreme i druge beze kore moze doci do pucanja po sredini ove donje beze kore- i inace prave beze kore su jako osjetljive. A torta i u ovim mjerama ima visine 8-10 cm :)

      Izbriši
    2. I govorim o pravim beze korama posto vecina ljudi koji rade beze- suse ih dok kore ne budu izvana suhe, a u sredini im zapravo ostanu -ajmo rec zelatinozne..
      U prosjeku beze kore debljine do 2 cm susim 3 sata- tek tad su one i u sredini suhe

      Izbriši
  10. julijo, da li je bitno koliko je masna ta vrhnja što koristimo za karamel a da li možda treba da koristimo braon šećer? Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlijecno vrhnje koje ja koristim im 30%mm i mislim da masnoca iz vrhnja daje kremoznost karamelu ( neko nemasno vrhnje- ako takvo postoji- je zapravo teska kemija) - a za karamel- vjerojatno moze i smedji secer- ali mislim da nema potrebe- jer se svakako topi i karamelizira- i mislim da se bijeli bolje i ravnomjernije topi :)

      Izbriši
    2. Draga julijo,
      tek sam sad napravila ovaj karamel da budem koristila za neki drugi recept a ispalo jako gorko :((( zaaaaštooooo? Šta ti misliš da sam radial loše? Reči mi molim te zašto koristiš med, ja sam mislila da je to kao glikoza tako da ne bude karamel tvrd kanije, jel tako ili ga dodaješ d bude slatko? Prvi put sam napravial karamel sama, nisam znala tačno koliko zagrejati već ja sma zagrejala tako da bude tamne boje kao karamel. da li misliš da sam duže zagrejala pa zato ispalo gorko? A kako je to moguće da ispadne gorko kad je to samo šećer, puter i pavlaka? :( Reči mi šta ti misliš. pozdrav!

      Izbriši
    3. Previse se secer karamelizirao- zato je gorko- kod nas bi rekli da se secer zapalio- bas mi je zao...
      znaci- trebalo je ranije skloniti sa vatre i dodati ostale sastojke.
      Karamelizirani secer treba biti boje jantara kada je taman kako treba za karamel.
      Med ovdje ima ulogu samo zbog arome i dubine okusa.
      Bas mi je stvarno i najiskrenije zao :( :( :(

      Izbriši
  11. Sta je boja jantara??? Ne znam tu rec. Mislis ovako svetlo kao na slici?? Pa jasm malo cekala da bude malo gusto. Imao je pena zbog maslacannisam znala sta uraditi. Izgled bio lep ali ukus gorko. Sledeci put napisi jasnije na primer koliko dugo d a zagrejamo jer evo meni nije uspelo. Sledeci put xu znati ali prvo da mi objqsnis ovu boju " jantata".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da- priznajem da je ovdje malo stur opis karameliziranja- potrudila sam se ispraviti to u drugim mojim receptima sa karamelom- evo na linku malo drugaciji postupak karameliziranja (tzv mokri postupak- a ovdje je suhi)- ali sa jednako dobrim karamelomhttp://torta-pinjur-pjat.blogspot.hr/2015/03/twix.html?m=1
      A jantar je smola- poludrago kamenje- žuto smedje boje :)
      Ne znam s cime bih drugo usporedila boju karameliziranog secera :)

      Izbriši
  12. U redu, hvala, pogledacu. Pa ja sam mislila da ce pavlakom biti svetlije. Nadam se sledeci put da bude bolje.

    OdgovoriIzbriši