nedjelja, 17. ožujka 2013.

Crepes Suzette

Crepes Suzette ...  :)

Zapravo sam imala namjeru napraviti američke palačinke (jer sam nedavno dobila javorov sirup direkt iz Kanade :) ) ali tražeći po netu rcp za američke- svako malo su mi iskakale Crepes Suzette .. a naranči imam i baš mi se nekako jelo nešto sa narančama.. američke su ostale za neki drugi put :)

Da se ogradim odmah u startu- nisam provalila original francuski strogo čuvani recept :) samo sam ga napravila na svoj način. :)
I da- neću pisati recept za palačinke (iz jednostavnog razloga- nemam ga... ja palačinke radim odokativno- koje jaje, malo soli, malo mlijeka, malo rastopljenog maslaca, malo brašna, malo vode... pa dok ne dobijem smjesu taman gustoće..), samo ću vam reći kakve strukture trebaju biti.. trebaju biti tanke, ali ne i pretanke, trebaju biti mekane- ne žilave ili papirnaste i ljepše je kad su nekog manjeg promjera npr 22 cm.

Dakle palačinke ispecite po vama najboljem receptu i pripremite umak.
Za umak vam je potrebno:
80 gr šećera
80 gr maslaca
sok od 2 naranče
korica 1 naranče
sok 1 limuna
2 žlice likera od naranče
malo đumbira
malo kardamoma
i 1 žlica meda

Šećer stavite u manju tavicu i mješajte ga na vatri dok se ne otopi. Nemojte čekati da previše potamni- odmah mu dodajte na listiće narezan maslac, malo promješajte i dolijte sok od naranče i limuna. Sve prokuhajte dok vam se šećer ne otopi i smjesa postane onako-  sirupasta. Dodajte med, koricu naranče, đumbir i kardamom, sve još jednom promješajte i sklonite sa vatre.
U umak umačite jednu po jednu palačinku i svaku pomoću viljuški presložite u četvrtine te ih slažite u malo veću tavu. Ova količina umaka je dovoljna za 8 palačinki.
Kad ste ih posložili u veću tavu, u preostali umak dodajte liker od naranče i ponovo sve zagrijte, prelijte preko posloženih palačinki, dobro protresite tavom da se umak ravnomjerno rasporedi i kratko sve prokuhajte. Poslužite toplo. :)

E da, trebalo bi alkohol dodati preko palačinki pa flabirati sve- to možda napravim nekom idućom prilikom- ovaj put smo i ovako bili prezadovoljni. :)
P.S. Već mi je ponestajalo danjeg svjetla pa sličice i nisu baš nešto, ali bit će reprize pa ih popravim ;)

2 komentara :

  1. Obožavam ! Sličan recept je i na blogu Francuska kuhinja i baš sam ih planirala u nedjelju napraviti :)
    Tvoje odlično izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. puno hvala!! Meni su do sad najdraže bile one sa nutelom, al ove su ih definitivno potukle! :)

      Izbriši