srijeda, 7. listopada 2020.

Krenimo s doručkom... vol 2




 Ako mislite da za dobar i zdrav doručak nemate vremena... varate se... prije bih rekla da nemate volje... (sudim po sebi) .. evo opet vam dajem par ideja što za doručak- i sve gotovo u max pola sata!

Za kraj- recept za jutrošnje zobene palačinke koje su me baš, baš oduševile! .. no za njih- morat ćete ili čitati ili skrolati do dna ovog posta 😊

1. Poširano jaje na postelji od matovilca sa kremom od 

avokada i svježeg sira i par kapi limuna, 

svježi krastavac narezan guljačem za krumpir, 

svježa paprika punjena ostacima od skuhanog bulgura (od dana prije za ručak)

Ovdje jedino trebate bulgur skuhati dan ranije - ali da ga i ne kuhate dan prije- on je gotov za 20 min- samo 1 količinu bulgura prelijete dvostrukom količinom ili vrele vode ili nekog temeljca ili kao ja ovdje krem juhom od tikve i ostavite da odstoji 20 min.


2.  Tortilja iz prethodnog posta napunjena sa nadjevom od avokada i krem sira, 

sirovih tikvica,

2 fete pečene šunke i brdo matovilca ili neke druge salate


Ako nemate tortilju- jednako kao ona možu poslužiti i jaja- na slici ispod- sa svježim sirom, salatom, paprikom , sirovom tikvicom.


Dok ima domaćih tikvica, pokušajte nabaviti baby tikvice i jedite ih sirove- jako su ukusne!




Naravno- tortilju ili jaja slobodno nadjenite i nekom drugom kombinacijom!


3. Klasični omlet nemojte napraviti da samo pabacate sve u jaja.. poigrajte se malo... ovakve igre sa hranom su isto vježba za naš mozak plus što je oku poslije ugodnije za pojesti spremljeno!

Na teflonsku tavu stavite 1 gljivu, 1 papriku narezanu na kolutove, u njene kolutove stavite fete pome šljivarice, stavite koju fetu balancane i sve kapnite sa malo maslinovog ulja i pecite dok gljive i balancane ne budu gotove.

Zalijte 1 ili 2 izmućena jaja i pecite na laganoj vatri da jaja ne pregore od dolje a da od gore budu pečena i ostanu kremasta.

Na kraju pospite sve mrvljenim svježim sirom i pospite peršinom.



4. Palačinke od zobenih pahuljica punjene svježim sirom i još koječim! 

Ove palačinke su me oduševile!! Mekane, ukusne i mogu biti i u slanoj i u slatkoj varijanti- a zdrave!

Za smjesu palačinki trebate slijedeće

2 jaja

110 g zobenih pahuljica

sol, voda, žličica kokosovog ulja

Zobene pahuljice sameljite u mlincu za kavu u brašno. Jaja vilicom izmutite, dodajte im zobene i malo vode i pomiješajte. Ostavite 15ak min da odmori. Nakon odmaranja- pogledajte kakve je gustoće smjesa i dodajte još malo vode. Trebate imati smjesu samo malo gušću nego za klasične palačinke.


Zagrijte teflonsku tavu sa malo kokosovog ulja i izlijte prvu palačinku. Pecite ih kao i obične palačinke. Nemojte je pokušavati prerano prevrtati jer su ovakve palačinke malo deblje i treba im vremena da se ispeku. Prevrnite je i pecite nešto kraće na drugoj strani.

Od ove količine dobijete 4 palačinke.

Nadjev za 4 palačinke

2 žlice svježeg sira (npr Vindijin Bovidur))

2 -3 žlice kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta

1 mala žličica meda

cimet, chia sjemenke, sezam

naribano pola veće jabuke

1-2 žlice mljevenih lješnjaka (ili badema ili oraha)

sve sjedinite žlicom i nadjenite palačinke. 

Za dekoraciju par zrna grožđa, listići metvice i malo pospite cimetom


Javite mi dojmove!!

3 komentara :