četvrtak, 24. rujna 2020.

Doručak, ručak, večera.. Krenimo s doručkom...vol 1




 Da počnem ovaj post motivirajućim pitanjima kao... koliko vremena danas ste odvojili na samu(samog) sebe... brojite li koliko vode dnevno popijete.. ili.. kad ste zadnji put vježbali... možda i ovo... kakvom hranom se hranite....

Ajmo krenuti od zadnjeg pitanja... kakvom hranom se hranite.. kakvom hranom se ja hranim? ... jedem li doručak? Što večerajem, a što ručam?

Mislim da smo u ovoj poplavi pekarnica, zapakiranih kroasana iz dućana koji traju 3-4 mjeseca, tosteva koji jednako toliko traju.. gotovih i polugotovih zapakiranih ručkova koje samo treba zagrijati u mikrovalnoj.. margarina, hrenovki, salama i sireva koji nemaju veze sa sirom.. a sve od navedenog je vrlo lako dostupno i jeftino.. mislim da smo se pogubili malo... 

Zaboravili smo da su nekad naše bake i djedovi obilato jeli za doručak, zaboravili smo da se ostaci od ručka mogu pojesti i za večeru.. jedemo slatko (upravo čitate jednu takvu).. zaboravili smo kuhati (.. mislim na sebe prvenstveno)...

Je li vrijeme za podvući crtu, opaliti si jednu poštenu pljusku.. i dvije ako jedna nije dovoljna, pogledati se u ogledalo, ne strepiti od svakog vađenja krvi ili lječničkog pregleda (jer znaš- iako sam sebi prešućuješ- da se loše hraniš)?

Evo moje crte.

Za vas koji ste kao i ja zaboravili da ste nekad znali slagati jako maštovite ručke, da ste nekad jeli obilate doručke i za sve koji traže inspiraciju šta i kako.. sva hrana je dozvoljena... pitanje je koju količinu jedemo..


Doručak 1



2 žlice zobenih pahuljica

1/2 jabuke - naribati

1/2 breskve


par smrznutih bobica aronije

cimet, lan,

 chia sjemenke, prah od borovnica

cca 200 g jogurta

Zobene potopite u jogurt večer prije, jabuku ujutro pomiješajte u njih, dekorirajte sitno narezanom breskvom i ostalim 



Doručak 2


Poširano jaje

feta pečene šunke

sirni namaz

1/3 fete crnog integralnog kruha

1/2 avokada

1 rajčica

1 paprika

Za poširanje jaja- uzavrem veći lonac sa vodom, posolim i zamutim vodu žlicom da se vrti u krug. U sredinu kruga stavim jaje (koje sam prethodno pažljivo razbila u zdjelicu i iz zdjelice ga stavljam u vodu) i kuham dok mi na oko ne bude bjelanjak tvrd a žumanjak mekan.. ne mjerim vrijeme kuhanja.


Doručak 3


Meko kuhano jaje

Pečena hokaido tikva

Rajčica

Paprika

Rikula

Svježi sir

Bezglutenska tortilja

Za 8 komada

110 g suncokretovih sjemenki

130 g mljevenih badema

45 g psylliuma

1 mala žličica maslinovog ulja

250 g tople vode

Suncokretove sjemenke sameljem u mlinu za kavu, psyllium imate u dm trgovinama.
Najprije pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte mokre. Umjesite kuhačom. Ostavite da odstoji 15ak min i premijesite. Razdvojite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu i svaki zasebno valjajte između 2 pek papira u oblik diska na cca 2 mm debljine. Skinite gornji pek papir i lagano prislonite manji tanjur na tijesto te po njemu obrežite da dobijete pravilan okrugli oblik.
Zagrijte teflonsku tavu prethodno premazanu sa kapljicom maslinovog ulja i stavite tijesto peći na srednje jaku vatru. neka se peče dok se ne bude moglo lako i bez pucanja odignuti. Okrenite na drugu stranu i pecite nešto kraće nego na prvoj. 

Pečene tortilje slažite na tanjur i odmah poklapajte drugim tanjurom da ostanu mekane.

Ako vam slučajno ne budu mekane i elastične- znači da ste je prepekli- iduću pecite kraće.

Ovakve sirove tortilje se mogu čuvati u ledu pa peći po potrebi ili ih možete čuvati pečene, dobro zatvorene u hladnjaku do 3 dana.

Mjera je za 8 tortilja a tijesto dijelite na 6 djelova- dodatne dvije ćete dobiti od viška obrezanog tijesta.

Ako gdje zapnete- pitajte!

U slast!!




2 komentara :

  1. Savršeno, hvala ti na ideji i trudu!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Guštam učiti od Vas. Šteta što ne objavljujete više rcp

    OdgovoriIzbriši