subota, 10. listopada 2020.

Anin kolač




 Kad krenete s treniranjem- nema kompromisa.. trening se mora odraditi jer vi to možete (i ja isto!) ma koliko se na početku ili tijekom treniranja činilo nemogućim... svaki trening je izazov, pomicanje granica, dokazivanje samom sebi i spoznaja o samom sebi.. treniranje i jačanje vlastitog samopouzdanja. Prvi dan treninga, trener je rekao: "Ne borimo se sa ograničenjima vašeg tijela jer znamo da vi to možete..., borimo se sa ograničenjima vašeg uma, ograničenjima koja ste sami sebi postavili!" - istina.. i sama to sad uviđam...

Ovo je Anin kolač, jer je Ana jedna od mojih trenera i ovaj put ja njoj ne dajem kompromis kad su sastojci za kolač u pitanju... znat će ona o čemu se radi! 😉


Inače- u zdravoj prehrani- dozvoljeni su i kolači- zašto ne? No ograničite se na količinu i učestalost kolača koju pojedete i napravite sebi kolač sa manje šećera i sa manje štetnim šećerom.

Kad neko vrijeme ne jedete klasično (i industrijsko - čokolade, bombone, kekse) slatko, ovakav kolač će vam biti taman dovoljno sladak.

U receptu sam koristila zobeno mlijeko koje sam sama napravila u omjeru 1 šalica zobenih, 3 šalice vode, malo kurkume i 1 namočena datulja- sve skupa izblendate i procijedite kroz gustu tkaninu.

Kolač možete napraviti i sa klasičnim mlijekom u istom omjeru sastojaka.

Sastojci za lim veličine  pola lima od pećnice  


Biskvit

5 bjelanjaka

40 g šećera kokosovog cvijeta

100 g mljevenih badema

50 g mljevenih zobenih pahuljica

(zobene pahuljice meljem u mlinu za kavu)

Bjelanjke i šećer izmiksajte dok se smjesa ne utrostruči i postane pjenasta.

Pomiješajte bademe sa mljevenim zobenim i lagano špatulom ih umiješajte u bjelanjke. Izlijte na lim sa pek papirom i stavite u prethodno zagrijanu peć na 180°C  13 - 15 minuta- ovisno o vašoj pećnci, provjerite čačkalicom.

Ostavite biskvit da se hladi u limu.

Krema

5 žumanjaka

45 g šećera kokosovog cvijeta  


600 g zobenog mlijeka

7 listova želatine

500 g posnog sira

1 žlica meda

mahuna vanilije

Listove želatine hidrirajte u hladnoj vodi.

Pomiješajte žumanjke sa šećerom, zobeno mlijeko sa sjemenkama mahune vanilije- zagrijte da bude vruće. Dio zobenog mlijeka dodajte u žumanjke, ujednačite smjesu i sve izlijte natrag u preostalo zobeno mlijeko i zagrijavajte neprestano miješajući do temperature 80°C. Sklonite s vatre.

Smjesi dodajte dobro ocijeđenu želatinu i promiješajte da se želatina rastopi. Procijedite u čistu posudu, prekrijte prozirnom folijom tik uz površinu i ostavite da se hladi na sobnu temperaturu.

Posebno, mikserom,  promiješajte posni sir sa žlicom meda. 

Umiješajte sir u pripremljenu kremu (mikserom). Ovisno o tome koliko je kiseo vaš sir- možda će vam trebati još malo meda- probajte kremu. (ja sam koristila posni svježi sir iz Lidla- uopće nije kiseo)


Sa ohlađenog biskvita pažljivo skinite papir i vratite ga u lim u kojem ste pekli. Biskvit će se malo stisnuti- ali to je ok.

Izlijte kremu preko biskvita i ostavite u hladnjaku da se skroz stegne. 

Preljev

450 g smrznutog šumskog voća

3 žlice meda

45 g chia sjemenki

Smrznuto voće prokuhajte i tijekom kuhanja usitnite one krupnije komade. Skinite s vatre i umiješajte chia sjemenke. Dobro izmiješajte. Dodajte med i još jednom izmiješajte.

Preljev neće biti tekućeg izgleda, bit će malo gušći pa ga žlicom, pažljivo rasporedite po stegnutoj kremi i poravnajte. Ostavite sve da se ohladi do kraja- najbolje preko noći.

Sutradan kolač narežite na kocke i poslužite!

A koliko kalorija ima ovakav kolač? .. treneri su napravili okvirni izračun i usporedbu... pa pogledajte...







Javite dojmove!

2 komentara :

  1. Napokon zdravi kolač koji je doslovno kopija nezdravog kolača �� I ne uključuje tapioku, vilin dim, šećer od jednoroga itd.
    Odličan recept, definitivno ide na isprobavanje!

    OdgovoriIzbriši