utorak, 3. studenoga 2020.

(i ti možeš imati) Pločice

 Iako je tek početak 11 mjeseca, i prilično je toplo za ovaj dio godine- ja već čujem zvončiće i u glavi slažem popis koje kolače raditi za blagdane. Ne znam ni sama kako će blagdani izgledati ove godine i koliko će ovo "novo normalno" utjecati na njih.. (i nikako se ne mogu složiti sa ovim izrazom- novo normalno!) ... hoćemo li opet biti u karanteni.. bolnici.. hoćemo li zbog obične prehlade (da one standardne zimske viroze postoje i ove zime) biti u strahu da je korona... puno je upitnika...a ja ne znam odgovore na sve njih... zato idem korak po korak.. pravi spisak kolačića s početka ovog teksta.

Ovo su zdravi keksići- sa šećerom kokosove palme, bez jaja, bez masnoća i možete ih imati uvijek sa sobom u džepu, torbici- za slučaj krize.


Na tragu su "gran cereale" keksića, brzo se naprave, a možete ih smutiti od onog što imate doma- nije nužno da se pridržavate baš ovih mjera. Za njih ne trebate mikser- ali trebate mlinac za kavu i posudu za mljevenje od štapnog miksera.

I ovo su prvi keksići sa mog ovogodišnjeg blagdanskog popisa.

Sastojci za cca 70- 80 kom pločica dimenzija 3x6 cm i debljine 2-3 mm


120 g neslanih pistacija 

100 g badema

60 g lana

50 g zobenih pahuljica

50 g chia sjemenki

50* g šećera kokosovog cvijeta

15 g psyliuma

20 g ekspandirane quinoe

20 g amarantha

8 g cimeta

2 g klinčića

2 g kardamoma

30 g lomljenih zrna kakaa

210 g vode

Bademe i pistacio sameljite u mlinu od štapnog miksera- nije nužno da budu do kraja usitnjeni.

Lan sameljite u mlinu za kavu.



Sve suhe sastojke pomiješajte, dodajte im vodu i umijesite tijesto. Stavite ga između dva pek papira i razvaljajte na debljinu cca  2-3 mm. Meni je sve stalo na obrnutu stranu lima od pećnice- ali imam nešto širu pećnicu- možda će vama trebati još jedan lim. O debljini na koju razvaljate ovisiti će vrijeme pečenja.


Odmah narežite na pločice i stavite peći u prethodno zagrijanu peć na 180°C -20 ak minuta. Keksići su gotovi kad ovi rubni krenu rumeniti. Izvadite ih iz peći i odmah vruće opet narežite po postojećim rezovima. Ostavite da se ohlade na limu.

Uživajte u grickanju!

* keksići su slatki taman toliko da nisu slani, možete im slobodno dodati još cca 20-30 g šećera



Pokušajte razmisliti koliko jedete i što jedete... u igri je samo vaše zdravlje i ništa više... 



Nema komentara :

Objavi komentar