srijeda, 27. siječnja 2021.

"Sirovi" kolač od lješnjaka, badema i pistacija


Ovo nije kolač, ovo je energetska bomba i nemojte se zavaravati i misliti da ga možete pojesti neograničene količine ... možete, ali se poslije nemojte pitati tko vam je hakirao vagu pa pokazuje više nego jučer!! Upozoreni ste!

I da, ovo "sirovi" sam stavila u navodnike- jer su lješnjaci pečeni, jer su bademi blanširani, jer je maslac zagrijan.. gdje je granica termičke obrađenosti između sirovosti i nesirovosti?

U čemu raditi ovakve kolače... rekla bih- u onom što imate, sjeckalici, blenderu... ja imam i jedno i drugo- isto kakvo i vi imate doma (ne, nemam svemirski brod od blendera, i ne, nemam sponzora za istog- ali ću rado pristati biti sponzoruša ako znate koga da je voljan sponzorirati kojeg.. neće mi biti problem slikati ga i stavljati u objave.. štaviše!!)


Znači- osim namirnicama- za ovaj recept, naoružajte se strpljenjem, stalnim prekidanjem rada sjeckalice, stalnim treskanjem iste i skidanjem mase sa stranica i guranjem ka nožu... ako ste za recept opremljeni alatom kojeg i sama imam- ovo će biti vaš kolač napravljen sa izuzetno mnogo strpljenja i ljubavi.. možda mu to daje onaj poseban štih...

Ako imate SF blender - zanemarite jadikovke obične sjeckalice .. vašem kolaču će faliti strpljenja u okusu (🤣🤣🤣), ali ljubavi neće!

Mjere su za kalup 27*17 cm (mali pravokutni iz Lidla)

 podloga

300 g pečenih lješnjaka

60 g meda

25 g kakaa

45 g kokosovog ulja

70 g cijelih pistacija


Za podlogu- meljite lješnjake do fine, fine, fine strukture (do taman one faze prije nego krenu puštati svoju masnoću), dodajte im med, kakao i zagrijano kokosovo ulje, povežite sve i utisnite u dno kalupa.

U sloj, do pola, utisnite cijele pistacije. Stavite u zamrzivač dok radite bijeli sloj.

bijeli sloj

160 g indijskih oraščića

250 g badema

75 g meda

200 g kokosovog mlijeka

40 g kakao maslaca

75 g kokos maslaca

55 g kokos ulja

sjemenke 1/2 vanilije

Prije pripreme kolača, indijske oraščiće potopite u mlaku vodu i ostavite 4-5 sati da se namaču. Ocijedite ih od vode.


Bademe potopite u vrelu vodu, sačekajte 10ak minuta i ogulite im kožicu. Ocijedite ih. Pomiješajte sa indijskim oraščićima.

Ako radite u sjeckalici, podijelite količinu na pola i svaku sameljite do faze paštete. Ovaj postupak će trajati, i trajati i trajati... spuštajte masu dolje na nož, pogurajte je špatulom, promiješajte pa opet sve nanovo... (rekla sam vam!!)


Nakon što ste obje smjese smiksali- prebacite sve u blender. Zagrijte i otopite sve vrste maslaca i ulja, zagrijte i kokosovo mlijeko (da se povežu kruti i vodeni dio) i odmjerite 200 g. Sastružite sjemenke vanilije i dodajte je u mlijeko. Sve skupa dodajte u blender, trebao bi moći sve blendati, mada će i njemu trebati pomoć guranjem špatulom. 


Nakon što se sve ujednačilo i postalo glatko, istresite smjesu preko prve, poravnajte i opet sve vratite u led. Neka se ova bijela krema malo stegne.

zeleni sloj

125 g pistacija

80 g kokos mlijeka

20 g meda

Nakon što ste bijeli sloj isjeckali- ovaj zeleni je "pis of kejk". Stavite pistacije u sjeckalicu i sjeckajte do fine strukture, dodajte med i zagrijano kokos mlijeko, još malo provrtite u sjeckalici i dio po dio rasporedite po bijelom sloju. Sve opet vratite u led.

Prilikom rezanja, ostavite kolač najprije da se malo opusti, pa tek potom režite kockice.

Kolač je jednako ukusan i kad nema ovog sloja pistacija u njemu- moji kažu da tad ima okus "lino lade"- tj daleko bolji od nje!


Ako se odvažite raditi ovaj kolač u sjeckalici- svakako mi se javite! Zanima me koliko nas ima nadobudnih entuzijasta! 😊😊😉


1 komentar :

  1. Predivno izgledaju,a sigurno su i ukusni. Čini mi se da vrijede truda,pa i duugog sjeckanja...

    OdgovoriIzbriši