ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Sušene rajčice

Vrućine su tu- i to ovo ljeto kao da nadoknađujemo prošlogodišnje kišovito ljeto... No ljeto je - i treba biti vruće.
Neću vam sad pisati o tome kako ne trebate izlaziti vani po najgorem suncu..znate to već ;) ali hoću o tome tko tj što treba ići na sunce...

Ove vrućine i visoke temperature su pravo vrijeme za sušenje rajčica. Ako imate balkon/ terasu/ prozor na kojem mogu biti cijeli dan na suncu- bit će vam gotove za 2 dana.
Ako vam - kao meni- balkoni gledaju samo na istočnu stranu- ma i to je ok- trebat će dan više- ali osušit će se- a kad se osuše- potopite ih u divno maslinovo ulje, začinite začinima po želji i ostavite za neke manje sunčane i manje tople dane..spremite ovo sunce za tad- i vjerujte -  tmurni dan u trenu će postati sunčan!

Da ne duljim- evo kako ih ja sušim.

Birajte zrele, mesnate rajčice. Ja najčešće koristim šljivarice za sušenje.

One manje -raskrižite na pola- veće na trećine ili četvrtine. Izvadite im dio sa špicama (nije nužno ali budu ljepše okusom bez špica i brže se osuše). Poslažite ih u drvene gajbice (ili kakvu dasku ili tepsiju) prekrivenu pek papirom (ako se zalijepe- sa pek papira ih je lakše odlijepiti).

Pospite ih solju. E sad- pitanje je- krupnom ili sitnom?
Osobno- više volim krupnu sol i koristim ju gdje god mogu- no kod sušenja rajčica koristim sitnu morsku sol. Zašto? Zato što mislim da se ona bolje upije u rajčicu i da se tako bolje isuši vlaga iz nje.
Soli stavite otprilike malo više nego kad solite rajčice za salatu.

Kako izgledaju suhe rajčice?
Najprije - nemojte ih ostaviti da se osuše pa da budu kao papir. Osušene rajčice trebaju još uvijek biti malo meke..npr kao suhe marelice.
Na prvoj slici je rajčica koja još nije dovoljno suha- a na drugoj je suha rajčica.

Kako se rajčice skupe i skvrče prilikom sušenja- za provjeriti jesu li dovoljno suhe- rastvorite ih i izbočite na suprotnu stranu od one na koju se skupljaju. Ako - kad ih tako izvrnete- nema mokrog "mesa" na njima- onda su gotove i spremne za zaron u maslinovo ulje i začine.

Nakon 3 dana sunčanja- trebale bi biti suhe.

Suhe rajčice poslažite u teglicu. Dodajte im po želji- svježi ružmarin, timjan, bosiljak i ukišeljene kapare. Ja volim dodati i bijeli luk- no njega stavljam u teglu za koju znam da neće čekati cijelu godinu da je se potroši. :)

I to je to.

Suhe rajčice možete jesti same na kruhu; možete ih dodavati u sendviče; možete ih dodavati u variva; možete ih sa maslinovim uljem- štapnim mikserom- smiksati u "pesto" i takve dodavati u jela..ili namazati na kruh..

Suhe rajčice možete stavljati u sva slana dizana tijesta- moram priznati da mi je krug sa suhim rajčicama - jedan od dražih kruhova. :)

I da- možete i polusuhe rajčice spremiti za zimnicu-  stavite ih u vrećicu i zamrznite
Inače- ako stavite nedovoljno suhe rajčice u maslinovo ulje- može vam se dogoditi da se nakon nekog vremena počnu pljesniti.
Guštajte!!

Broj komentara: 16 :

  1. Nikako da ovo isprobam, a imam baš idealne uvjete! I domaću rajčicu i terasu na potkrovlju koja je stalno na suncu! Brinu me jedino kukci, tj. muhe! Jel bi bilo ok prekriti gajbice gazom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozes prekriti gazom ili sitnom mrezom- mislim da ne bi trebalo biti problema ;) ja sam u gradu- musica nema a na pome ni jednom nije dosla ni muha ni osa jer su slane- zapravo mislim da bi sol i mudice odbijala...ali nisam sigurna- trebalo bi vidjeti ;)

      Izbriši
    2. ja to radim ali ih pokrije tankom mrežicom za na prozore za komarce

      Izbriši
    3. ja to radim ali ih pokrije tankom mrežicom za na prozore za komarce

      Izbriši
    4. Hvala djevojke! Kod nas baš ima dosta muha pa ću pokušati prekriti, čim bude dovoljno rajčice! ;)

      Izbriši
    5. Super! Koliko cujem- sunca ce svakako biti ;) :)))

      Izbriši
  2. Krasne su ti Julija !!!!
    Neće muhe na slano to je sigurno, nije potrebna gaza ni nikakva duga zaštita, Teško je čak i odrediti vrijeme sušenja, sve zavisi od jačine sunca, ponekad, kao meni jučer, je dovoljan i jedan dan punog sunca i dovoljno su suhe.
    Ja ih osobno ne zamrzavam al ih nalijem sa kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i spremim u frižider, ulje se stisne i nema šanse da će se uplijesnit. To ulje mi je dovoljna zaštita a nije led koji zna isto oštetit okus ako dulje stoji.
    Al savršene su, ja ih obožavam i u samo par tura sam se nasušila pomidora dovoljno za cijelu godinu a i za dijeljene ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A Branka moja- od mestrice sam ucila!!! <3 :))) i mojim pomama je ulje dovoljna zastita- i traju dok ih ne pomumamo bez problema- bilo cile bilo smiksane u pesto- al ih triba znat koliko osusit-a ne presusit ili ostavit nedovoljno suhe - zato sam i stavila kao opciju i zamrzavanje ;)
      no koliko god i kako god ih ja osusila- tvojima nema premca! Nikad mi moje nisu ka tvoje! ;) <3

      Izbriši
    2. Hehehhe, nisu moje ništa bolje od tvojih draga moja,
      moraju se radit kada su savršeno zrele, nimalo ranije i to je to....budu slatke ko da si ih šećerom posuo ;)
      One koje se osuše malo više isto nisu promašaj, sačuvaju se za kuhanje tijekom zime, samo se preliju vrelom vodom i ostave 15-tak minuta i sve OK !!!
      Mislila i ja opet pisat recept jer onaj mi je malo štur, previše pitanja i previše upita, al ne znam hoću li:
      Ti si to super opisala !!!!

      Izbriši
    3. ok, ne kužim, kako ih sačuvati na duže onda, u ulju (vruće tegle?) ili zamrznuti?

      Izbriši
    4. Ako su suhe do cca 15 ili 20 % vlage- onda u ulju- ako su turbo suhe- do kraja- mozete ih staviti u obicnu najlon vrecicu u drzati negdje gdje ne dolazi vlaga, a ako su suhe onako da ima oko 30-40% vlage onda u zamrzivac s njima

      Izbriši
  3. A kak vi svi uspijete iskombinirat par sunčanih dana u komadu da se to osuši na suncu?
    Moje su se 1. dan (preprekjučer) sušile jer je bilo sunčano, 2. dan (prekjučer) se nisu sušile jer veći dio dana nije bilo sunca (nije padala kiša, al je bilo oblačno) i 3. dan (jučer) se nisu sušile jer je cijeli dan padala kiša, a 4. dan (danas) su 2 kile rajčica završile u smeću jer su se tijekom noći upljesnivile.
    Taklo da je meni već pun kufer sušenih rajčica, većsam uložila previše energije, vremena i novaca u to. Nemam novaca da plaćam struju i da to sušim u pećnici il da još kupujem i dehidrator.
    Al fascinatno mi je kak samo meni to ne uspiejva, svi drugi su toga na suncu nasušili na tone.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postovana, uistinu mi je zao sto su vam rajcice propale :( za susenje rajcica je inace preporucljivo pratiti prognozu vremena i susiti ih u dane kad nema ni najmanjih naznaka ni za oblake a kamoli kisu. Ako me pratite i na fb- onda ste mogli primjetiti da sam objave o susenju stavljala u dane kad je temperatura vani bila skoro 40.
      Vjerujem da se tad u cijeloj Hrvatskoj moglo uhvatit 3 dana za redom da sunce pece.

      Izbriši
    2. A da, tko je meni kriv što sam ja čekala da budem na godišnjem da se mogu bakčati s tim (maknuti to unutra ak je oblačno ili ak počne puhat vjetar - za sušenje toga treba cijeli dan bit doma), pa sma onda čekala sredinu 8. mjeseca da dobijem plaću i kupim rajčice... A da, sama sam si kriva da nemam hrpetine novaca kad se god sjetim i nisam stalno non stop doma.

      Izbriši
    3. Ahahhahaa čekala je 8 misec za kupit kil dva pomidori za 20kn i još gore čekala je godišnji da ih može sušit (osim ako ne radite po 20 stai dnevno - kill yoursefl)

      Izbriši