ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Mađarica (u dvije varijante ;) )

 Mađarica- kolač bez kojega skoro da ne može proći niti jedan blagdanski stol, niti jedno veće obiteljsko okupljanje, proslava, rođendan ili sl.


Vjerojatno svatko od nas ima zapisanu neku svoju verziju recepta još u maminim ili bakinim tekama. Ima ih sa 5 kora, sa 6 kora , a ima ih i sa 12 kora...što mi se ipak čini malo previše!
Ja ju radim sa 6 - eventualno 7 kora,a recept po kojem je radim je kombinacija tradicije, iskustva i moderne tehnologije odnosno interneta i recepata koje možemo pronaći na njemu. ;)

Kore su iz ovog recepta s tim da ih ja radim od smjese i pol i radim sve sa mekim brašnom (nema neke razlike radili pola meko pola oštro ili sve meko).Zašto radim kore od smjese i pol?- zato što mi inače od samo jedne smjese budu pretanke pa se-kad dođe krema skroz izgube u njoj- a to mi onda nije mađarica. ;)Iz istog recepta je i original krema za lješnjak mađaricu- uz moje izmjene.
Za klasičnu mađaricu krema je originalno od moje prije Ivane (nikako da ona pokrene taj svoj blog- a imala bi vam šta za napisati, vjerujte mi na riječ!)- no također malo modificirana. ;)


















Sastojci:

Kore- za 6 kora:
220 g maslaca sobne temperature
2 bjelanjka
prstohvat soli
220 g šećera u prahu
žlica maraschina
220 g kiselog vrhnja
750 g brašna
1 prašak za pecivo

Krema za klasičnu mađaricu:
350 g šećera
100 ml vode
400 ml slatkog vrhnja
600 ml mlijeka
50 g gustina
90 g mekog brašna
100 g tamne čokolade
250 g maslaca

Glazura za klasičnu mađaricu
250 g tamne čokolade
7 jušnih žlica ulja

Najprije mjesimo kore.

Miksajte maslac sobne temperature sa bjelanjcima dok ne dobijete finu "napuhanu" smjesu. Dodajte joj po malo šećer, maraschino (može i rum) te kiselo vrhnje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i sve lagano dodajite u gornju smjesu te izradite tijesto.

Sve ovo možete raditi mikserom sa žicama za tijesto ili kao ja - u samostojećem mikseru sa nastavkom za prhka tijesta.

Nemojte dodavati više brašna.

Pobrašnite podlogu i oblikujte kuglu od tijesta.
Tijesto izvažite i podijelite ga na 6 jednako teških kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte u pravokutnik veličine 28 x 35 cm.

(Na slikama je mađarica sa 7 kora- mjere za nju su sve iste samo sam radila manje pravokutnike pa izvukla jednu koru više!)

Ja tijesto valjam na silikonu na kojem ga i pečem, a valjam preko prozirne folije. Taj način mi se pokazao kao najlakši i najbrži te tako dobijem lijepe, ravne kore.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na obrnutoj strani lima od peći na 180°C nekih 8 min odnosno dok ne počnu rumeniti na rubovima.

Ukoliko imate ventilacijsku pećnicu- možete peći i po dvije kore od jednom- na 160°C-8 min

Vruće kore stavite na ravnu površinu skupa sa silikonom na kojem su se pekle, pokrijte ih pek papirom i pritisnite kakvom ravnom daskom odozgor. Na taj način ćete dobiti apsolutno ravne kore.
Dok se kora ohladi- uklonite silikon ispod nje i stavite je na pek papir.
Svaku slijedeću pečenu koru stavljajte na prethodnu- odvajajte ih pek papirom- i poklapajte daskom.

Oprez prilikom podizanja kora- da ne puknu! Ja ih
prenosim odnosno podižem pomoću lima tj ravne tacne za prenošenje torti.

Kad su kore pečene- kuhamo kremu.
Napomena- ukoliko se ustrucavate raditi baš pravi-tamni karamel- možete napraviti i svijetli ali smanjite količinu šećera na 250 g!

Najprije karameliziram šećer tako da ga stavim u širu zdjelu skupa s vodom i zagrijavam dok ne prokuha i sva voda ispari te se šećer ne pretvori u karamel lijepe jantarne boje.

Posebno stavite zagrijavati slatko vrhnje i 300 ml mlijeka i to ulijte u karamelizirani šećer.

 Oprezno- da ne dođe do erupcije! Stavite sve opet na vatru da se karamel otopi u mlijeku.
Sa strane u posebnoj posudi pomiješajte preostalo mlijeko, brašno i gustin u jednoličnu smjesu bez grudica. Kad zakuha smjesa karamela i mlijeka- polako, uz stalno miješanje nalijevajte smjesu brašna i gustina u nju i sve kuhajte par minuta- dok se ne zgusne. U vruće umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslac sobne temperature i sve dobro izmješajte da se krema ujednači.

Vrelu kremu raspodijelite u 5 posudica. Tu na scenu opet nastupa vaga- neka vam u svakoj posudi bude krema jednake težine. Prekrijte kreme prozirnom folijom tik uz površinu da se ne stvori korica na njima.

I sad filujte mađaricu! Jedna kora pa jedna krema- razmažite ju špatulom da bude svugdje jednake debljine. Preklopite drugom korom te ponavljajte postupak preostalim kremama i korama. Gornju koru prekrijte pek papirom i opteretite daskom na koju slobodno stavite dodatne utege (2-3 tetrapaka mlijeka ;) ) .
Ostavite mađaricu na hladnom par sati da se dobro ohladi- najbolje u hladnjaku - preko noći.

Hladnu mađaricu prelijte glazurom (otopite čokoladu na pari te joj dodajte ulje i dobro izmješajte da se spoje)
Prelijevajte od sredine pa prema krajevima naginjući tepsiju da se čokolada sama razlije. Na kraju lupnite tepsijom sa mađaricom par puta o radnu površinu da se glazura ujednači.

Ostavite kratko vrijeme u hladnjak da se čokolada malo stegne te režite oštrim nožem umočenim prethodno u vrelu vodu (obrišite ga) odlučnim,sigurnim potezima.

Krema za lješnjak mađaricu:
600 ml slatkog vrhnja
50 ml ruma
200 g bijele čokolade
100 g šećera
120 g Nutele
200 g lješnjaka
600 ml mlijeka
2 pudinga okusa lješnjak
90 g škrobnog brašna
250 g maslaca

Glazura za lješnjak mađaricu
200 g bijele čokolade
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka

Stavite kuhati slatko vrhnje, rum, bijelu čokoladu, šećer, Nutelu (ili neki drugi lješnjak namaz)te tostirane i fino mljevene lješnjake.

U drugoj posudi pomiješajte pudinge i škrobno brašno sa mlijekom da bude bez grudica.

Kad prva smjesa zakuha, lagano u nju nalijevajte ovu drugu smjesu i sve kuhajte miješajući kuhačom - dok se krema ne zgusne. U vrelu dodajte maslac.

Raspodijelite kremu u 5 posuda da svugdje bude jednaka količina kreme.

Postupak filovanja i opterećivanja mađarice je isti kao i kod obične mađarice.

Za glazuru- zagrijavajte sve sastojke uz stalno miješanje do točke kada se sjedine u jednoličnu, glatku i sjajnu kremu. Istresite ju na dobro ohlađenu mađaricu i širokom špatulom razvucite da prekrije cijeli kolač. Ostavite da se ohladi te režite oštrim nožem prethodno umočenim u vrelu vodu.

Broj komentara: 29 :

  1. Odusevljena sam izgledom, tako su perfektne, nikad mi to ne bi ovako uspjelo :) Volim ovaj kolac, dekorativan je na stolu medju ostalim i uvijek pravi pogodak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gordana!! ❤
      ma ne vjerujem da ti nebi ovako uspilo-stvar je samo da se sve izvaze i da se kore izravnaju i nema frke! 😉 Mađarica ko po spagi!

      Izbriši
  2. Lepo bih pala u nesvest kad vidim ovako savršeno napravljenu mađaricu...ima posla oko nje, pravila sam Violetinu dvobojnu mađaricu i znam kako lepo izgleda....možda se i usudim da napravim ovako nešto...Julija, svaka čast!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa kad od mestrice kao ti dobijem ovakav komentar onda sam uistinu pocascena!!! ❤
      hvala ti Zorice!!!

      Izbriši
  3. Kapa dole, šefe! Sjajno izgleda. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Skomentiral sam na Dobroj Hrani, al da ponovim. Moj omiljeni kolac iz djetinjstva na kojeg sam potpuno zaboravil da postoji. Prije tri dana recept je izronio na DH i odmah sam se primil posla. Ispalo super, cak i vizuelno, skoro ko vase djelo. Upute za kore priceless. Komplimenti sa svih strana naravno i vama. Hvala na receptu, pratim i dalje… Bok!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno, puno hvala!!! <3 <3 <3 Baš mi je drago! I hvala vam na javljanju!

      Izbriši
  5. Gotova je moja prva mađarica! Hvala na receptu i super uputama! Kolač je ispao fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago!!! <3 puno vam hvala na javljanju!! :))) i dobar vam tek!

      Izbriši
  6. Možda jedini kolač kojeg ne volim i rijetko spremam (jedino ga je moja kćer voljela dok je bila manja). Tvoja izgleda divno, ali eto, nije moj izbor.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dva pitanja: da li slatko vrhnje i mlijelo zagrijavam do vrenja? i da li čekam da se krema potpuno ohladi prije filovanja? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrhnje i mlijeko najprije zagrijavamo da budu vruci- ne mora do vrenja- pa kad se karamel radtopi ide di vrenja :)
      Krema ce se dodavanjem maslaca malo ohladiti-mozete odmah filovati a moze i malo odstajati prije filovanja no ne se ohladiti do kraja:)

      Izbriši
  8. koju bijelu čokoladu koristite u kremi za lješnjak mađaricu.? HVala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bijela cokolada iz Lidla ili bijela couvertura iz interspaea a moze i bijela nestle cokolada

      Izbriši
    2. hvala....još jedno pitanje..biljno vrhnje ili baš slatko ( ne zaslađeno ) jer ovi na biljnoj bazi su obično zalađeni :) hvala puno

      Izbriši
    3. Pravo- mlijecno slatko vrhnje (nezaslađeno)- iskljucivo takva vrhnja koristim u svemu sto radim :)))

      Izbriši
    4. tako sam i mislila, hvala ti :)

      Izbriši
  9. Prekrasne su ti obje mađarice...i ja ih obožavam ali ovu varijantu lješnjak nisam nikad radila pa eto prvom prilikom a mislim da je to Uskrs....meni je to kolač za posebne dane, tako ga pamtim iz djetinstva pa eto i ja tako radim....hvala za recepte i veliki pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  10. Odgovori
    1. Da- slatko vrhnje ili vrhnje za slag - mlijecno slatko vrhnje :)))

      Izbriši
  11. Kolač iz moje mladosti bez kojeg je ne zamisliv Božić. Imam recept moje mame, malo se razlikuje od ovoga, ali može se probati.

    OdgovoriIzbriši
  12. Savrsene mađarice!Jos da je dobar samostojeci mikser...

    OdgovoriIzbriši
  13. prelepo izgleda , a sigurno je i dobra. Nikad nisam prokužila kako tako lepo isečete kolače.

    OdgovoriIzbriši
  14. Vrlo lepo izgleda. Kako vam uspehe tako lepe poravnati sve slojev.

    OdgovoriIzbriši