četvrtak, 16. travnja 2015.

Torta "Suita"

"Suita* (franc. suite: slijed), instrumentalna skladba sastavljena od niza lagano suprotstavljenih stavaka, većinom plesova, povezanih u cjelinu u istome tonalitetu..." * izvor: hrleksikon 

Zašto "Suita"? - ...jer je ovo torta napravljena od više slojeva koji povezani u cjelinu izgledaju kao barokni suita- i oku i nepcu! ;)

Ima dosta dijelova i recept je jedan od dužih što sam ga napisala, no nastojala sam detaljno objasniti svaki korak kako ne bi bilo zabune kod izrade torte.

A torta svakako vrijedi truda! :)

Sastojci
torta promjera 22 cm:

Brownie podloga -promjer 19 cm:
150 g maslaca
130 g šećera
2 jaja
160 g čokolade 60% kakaa
80 g brašna

Žele od malina -promjer 17 cm
200 g malina
75 g vode
50 g šećera
7 g mljevene želatine

Krema - bazna Bavarska krema:
3 žumanjca
120 g šećera
120 g mlijeka
150 g slatkog vrhnja
mahuna vanilije
9 listova želatine (15 g)

Za vanilin kremu -promjer 19 cm:
odvojiti 175 g kreme
100 g sl vrhnja

Za čokoladnu kremu- promjer 22 cm:
preostala krema od vanilije
150 g čokolade 52% kakaa
150 g tučenog slatkog vrhnja

Ganache -promjer 22 cm:

80 g čokolade 52% kakaa
80 g slatkog vrhnja

Mirror glaze:

10 g želatine
5-6 jušnih žlica hladne vode
120 g slatkog vrhnja
120 g šećera
40 g kakaa

Najprije pečem Brownie podlogu- maslac sobne temperature i šećer tucite dok ne dobijete ujednačenu "pufnastu" masu. Dodajite jedno po jedno jaje i rastopljenu čokoladu te na kraju kratko umiješajte brašno. Izlijte u pek papirom obložen kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 155 °C 30 min . Ukoliko vam pećnica jače peče- pripazite da se ne prepeče- podloga treba ostati kao kremasta a opet čvrsta- kao brownie. :)
Ostavite u kalupu da se ohladi.

Pripremite maline. Maline i vodu prokuhajte i propasirajte. Trebali bi dobiti 200 g pirea- ako malo fali nadolijte još malo vode. Dodajte šećer i opet kratko prokuhajte.
Želatinu stavite u 3-4 žlice hladne vode da nabubri i dodajte u vrući pire od malina.
Ostavite da se hladi na sobnu temperaturu i počne želirati.

Sa brownie podloge skinite gornji sloj- nekih 3-4 mm (jako je ukusan ;) )- stavite je na podložak za tortu promjera 22 cm- na podlogu stavite obruč torte promjera 17 cm obložen prozirnom folijom i malo ga pritisnite u podlogu. Nalijte pripremljene maline i stavite u zamrzivač da vam se što prije stegnu i želiraju- 10ak min. (pazite da vam torta stoji na ravnome!)

Pripremite kreme- Stavite kuhati mlijeko i slatko vrhnje
sa sjemenkama mahune vanilije da uzavre. Želatinu stavite u hladnu vodu.
Žumanjke tucite sa šećerom dok ne zapjene i posvijetle. Kad vam je mlijeko uzavrelo, dodajte cca1/4 količine žumanjcima, promješajte da se sve spoji i ujednači te sve izlijte u preostalo mlijeko i slatko vrhnje i vratite na vatru. Zagrijavajte i stalno miješajte- najbolje drvenom kuhačom, dok vam se krema ne počne hvatati za dno zdjele, odnosno dok ne ostane trag prsta u kremi na poleđini kuhače. Krema će biti kao prilično rijedak puding.
Oprez kod kuhanja- ako previše zagrijete kremu- žumanjci će koagulirati i dobit ćete grudice. (no i tu ima spasa- brzo sve procijedite!) Ukoliko imate kuhinjski termometar- kremu zagrijavajte do 83°C.
U kremu - koju ste makli s vatre- dodajte ocijeđenu želatinu i sve dobro izmiješajte da se želatina otopi.

Odvojite 180 g ove kreme- to će vam biti žuta krema. Stucite slatko vrhnje u ne prečvrsti šlag i lagano ga špatulom umiješajte u kremu.

Na pari otopite 150 g čokolade i dodajte je u preostalu kremu. Ovu čokoldanu kremu držite nad posudom sa toplom vodom da vam se ne ohladi prebrzo.

Vraćamo se na slaganje torte. Iz leda ste izvadili podlogu sa malinama i maline su želirane. Maknite obruč, obložite ga čistom prozirnom folijom i stavite oko brownie podloge. Stegnite koliko ide da vam krema ne bi procurila. Sad preko malina nalijte vanilin kremu i stavite sve kratko u zamrzivač da se i ova krema stegne. Neće joj trebati dugo.
Kad se krema stegla- maknite obruč i skinite prozirnu foliju. Obruč za tortu lagano nauljite i obložite ga trakama papira za pečenje. Podložak na kojem je torta stavite na širi komad aluminijske folije (znači folija je od ispod podloška) i sve stavite najbolje na ravnu tacnu ili veći ravni tanjur. Obruč za tortu stavite oko podloška, dobro ga stegnite i podignite rubove alu folije prema gore- obruču s vanjske strane- da vam krema ne iscuri.

Stucite slatko vrhnje u mekani šlag i dodajte ga čokoldnoj kremi. Kremu najprije rasporedite uz rubove obruča da prođe između brownie podloge i obruča i ostatak izlijte preko vanilin kreme. Poravnajte kremu po vrhu i stavite opet sve kratko u zamrzivač dok se krema ne stegne.

Preko ohlađene čokoladne kreme izlijte pripremljeni ganache- zagrijte slatko vrhnje i prelijte ga
preko nasjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi, a krema ne ujednači. Stavite tortu u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi- najbolje preko noći.

Sutradan pripremite mirror glaze- otopite želatinu u hladnoj vodi. Slatko vrhnje, kakao i šećer zagrijavajte do vrenja (i dok se šećer ne otopi). Skinite sve s vatre i dodajte želatinu da se otopi. Procijedite smjesu da ne bude mrvica. Ostavite kratko sa strane da se malo ohladi.

Sa ohlađene torte maknite obruč i skinite je sa aluminijske folije. Na radnu plohu stavite tepsiju i preko nje rešetku od pećnice. Na rešetku stavite tortu koja je sad opet samo na podlošku. Preko torte prelijte mirror glaze tako da njime ravnomjerno prekrijete kako površinu tako i stranice torte. Višak mirror glazea neka se slije u tepsiju.
Najlijepše je ako iz prvog puta uspijete sve preliti- no ako vam ne uspije (kao meni!) onda ovaj višak mirror glazea skupite iz tepsije, lagano ga zagrijte (ali ne smije provriti!!) i opet ponovite postupak prelijevanja.
Mirror glaze se brzo steže i torta će već za par minuta biti spremna za daljnju dekoraciju- samo je premjestite na tanjur za tortu.

I to je to! :)

Broj komentara: 26 :

  1. Zbilja savršeno izgleda, i svaki sloj, a i cijela Suita je za pojesti. ;) Svaka ti čast! :* <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Savrseno izgleda! Svi ti perfektni slojevi, pa boje, predivno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je prekrasna izgledom, a okus već mogu zamisliti...hmmm.
    Namjeravam ju praviti za jednu posebnu prigodu, pa me zanima koliko bi se trebale povećati mjere za kalup promjera 28 cm...
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala!!! <3
      Za kalup 28 - mislim da bi jos pola kolicina- tj 1,5 mjera svega bila sasvim pristojna torta ;)

      Izbriši
    2. Puno hvala!!! <3
      Za kalup 28 - mislim da bi jos pola kolicina- tj 1,5 mjera svega bila sasvim pristojna torta ;)

      Izbriši
  4. Prekrasna torta koju smo i očekivali iz tvoje kuhinje, pa ti si prava majstorica što se tiče deserta, pravim Tinu za krizmu i javim dojmove.
    Nadam se da će biti lijepa kao i tvoja
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ooooo!! Hvala!!! Baš sam počašćena!! <3 <3 <3 Očekujem javljanje i čestitam krizmaniku i roditeljima! :*

      Izbriši
  5. Torta izgleda savršeno!
    Tekućinu mjerimo u gramima ili ml?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!! Ja tekucinu isto vazem jer mi je najlakse staviti posudu na vagu i nalijevati tekucinu u nju pa je tako tekucina u mojim receptima u gramima :)

      Izbriši
    2. Torta isprobana! Nestala je u trenu, hvala na super receptu! :)

      Izbriši
    3. Ooo bas mi je drago!!! Puno hvala na javljanju!! <3

      Izbriši
  6. vau kako je lijepa tortica na sliciiiiiiiiiii <3 <3 <3

    OdgovoriIzbriši
  7. ej mislim da sa movde nekad citala o torti za rodjendan jednog sina ali ne mogu naci sad. Nije bilo ovde???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe je- i sinova torta je ovdje- u novijim postovima :) http://torta-pinjur-pjat.blogspot.hr/2015/09/cokoladna-torta.html?m=1

      Izbriši
  8. ovo izgleda savršeno,ali ja ti nisam neki ljubitelj čokolade,daj molin te izventaj nešto u kombinaciji vanilije,višnje...

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta je predivna,pravila sam meru ipol u kalupu 26.Prezadovoljna sam,okacila sam slike na instagram.Puno pozz iz Skopja !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Ena!!! Baš mi je jako drago i da ti se torta svidjela i da ima slika! Potražit ću te na Instagramu! :)))

      Izbriši
  10. Izvrsna torta, radila sam ju, zaista posebna, hvala na zaista detaljnkm opisu

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni je ovo malo zapetljano narocito oko podloska kad bi mogli objaviti video bilo bi super inace se nesmijem usuditi praviti zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši