ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Klipani (ili Što kad klipići narastu?)


Ok, trebali su ovo biti Varaždinski klipići, al sam očito radila malo veće kugle tijesta pa su klipići postali klipani! :D


Nedavno je Tamara sa bloga Cake by Design stavila recept za Varaždinske klipiće- a ja sam se baš u tome trenutku našla da doma nemam kruha, ali sam zato imala sve za klipiće- pa sam zasukala rukave...

Kako sam odmah procijenila da mojim degustatorima količina od pola kg brašna ne bi bila ni "za pod zub" dodala sam još pola količine i malo smanjila količinu kvasca (jer mi se nije žurilo ;) )- tako da su mjere po kojima sam ja radila slijedeće






Sastojci:


750 g mekog brašna
4,8 dcl mlijeka
1,2 dcl maslinovog ulja ili 120 g svinjske masti- otopljene
mala žličica soli
mala žličica šećera
30 g svježeg kvasca

za premaz:
jaje, lan, krupna sol

Kvasac razmrvite u šalici i dodajte mu šećer, žlicu brašna i toplog mlijeka. Razmutite ga u tome i ostavite da se digne.

U zdjeli u kojoj mijesite tijesto- stavite brašno sa soli. Ostatak mlijeka  stavite na vatru da bude toplo. Odmjerite ulje (ili rastopljenu mast).

Kada je kvasac uzašao izlijte ga u sredinu brašna, dodajte preostalo mlijeko. Malo umjesite pa dodajte i ulje (rastopljenu mast) te umijesite fino srednje tvrdo tijesto koje se ne lijepi.


I da- umjesto ulja slobodno koristite svinjsku mast- provjereno jednako su fini i uspješni i s njom!

Tamarine mjere tekućina i suhih sastojaka su točne tako da mi nije trebalo dodatno brašna ili tekućina. Umjesite tijesto i ostavite ga da stoji i udvostruči svoj obujam. Meni je dizana tijesta najdraže mijesiti u Tupperware zdjeli za dizana tijesta- uvijek budu besprijekorna tijesta!

S obzirom da sam stavila manje kvasca nego u originalnom receptu- tijesto mi se dizalo malo dulje nego Tamarino- cca 70 minuta.
Dignuto tijesto stavite na malo nauljenu podlogu, premijesite i oblikujte kuglice.

Sad dolazi dio gdje sam pretjerala... U receptu lijepo piše kuglice manje od teniske loptice- a moje su bile tu negdje pa su poslije i klipići postali- klipani!!


U Tamare imate jako lijepo prikazan način rolanja klipića- moram priznati- do sad sam isprobavala razne načine rolanja ali nikako da "kliknem" na onaj pravi- sve do njenih slika- sad znam motati klipiće. Slažite ih na tepsiju prekrivenu pek papirom i malo ih odvojite jer će još narasti.

Klipiće ostavite da stoje još neko vrijeme da opet narastu - moji su čekali pokriveni krpom 40 minuta. Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem i pospite sezamom, lanom ili kimom te sa par zrna krupne soli.

I još jedna izmjena- s obzirom da sam napravila deblje klipiće- morala sam ih i peći dulje- pekla sam ih 20 minuta u prethodno zagrijanoj peći na 200°C..

Pečene klipiće (tj klipane!!) zamotajte u kuhinjsku krpu i stavite na rešetku da se ohlade.

Teško da ćete im moći odoliti!! :)

P.S. Radila sam ih već par puta i zadnja dva puta ostavim 5-6 komada u hladnjak preko noći- onako kad ih zarolam u klipove- samo ih pokrijem prozirnom folijom- i sutradan ujutro ih izvadim iz hladnjaka, zagrijem peć i ispečem- divna jutarnja peciva u trenu! :)


Broj komentara: 9 :

  1. Zasto ne napraviti udubljenje u sredini brasna, tu uliti malo toplog mlijeka, dodati secera i rastopiti kvasac, te kad se digne s ostatkom toplog mlijeka zamjesiti tijesto? Cemu jos jedna salica za dizanje kvasca

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najprije - to je stvar osobnog iskustva i prakse. ;) ja uvijek radim posebno u salici. A drugo zato sto vlaga iz toplog mlijeka prodje sa strane u brasno i moze se dogiditi da poslije prilikom mijesenja tijesta nastanu kao grudvice brasna koje se tesko mogu izraditi u glatko tijesto.
      No opet ponavljam- stvar osobnog odabira. ;) hvala na javljanju!

      Izbriši
    2. Najprije - to je stvar osobnog iskustva i prakse. ;) ja uvijek radim posebno u salici. A drugo zato sto vlaga iz toplog mlijeka prodje sa strane u brasno i moze se dogiditi da poslije prilikom mijesenja tijesta nastanu kao grudvice brasna koje se tesko mogu izraditi u glatko tijesto.
      No opet ponavljam- stvar osobnog odabira. ;) hvala na javljanju!

      Izbriši
  2. Ja sam ih danas pravila ,extra su !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam ih ;) Savršeni i predivni!! Baš mi je drago!! Puno vam hvala!!!

      Izbriši
  3. Kako lijepo! Htela bih da imaju sir unutra kao nadev!

    OdgovoriIzbriši