srijeda, 26. studenoga 2014.

Smile Cookie ili Badem-karamel keksi





Smile Cookie- keks koji se smije...ili keks koji mami osmjeh na lice, sasvim svejedno, važno da je osmjeh tu! A malo je onih koji će odoljeti ovom osmjehu!
Blagdani su nam pred nama. Advent počinje za koji dan, Božić je pred vratima...slatko odbrojavamo.
Svih ovih godina radim više- manje iste kolače za Božić- i neki su se već toliko udomaćili da su postali tradicionalni (kao npr. Stollen ili Medenjaci ) - naravno- bez njih ni ovi blagdani neće proći. No, ove godine želim nadopuniti asortiman i nekim novim kolačićima- prvi na repertoaru, koji su dobili visoku ocjenu mojih kušača i napomenu "moraš ih raditi za Božić" su ovi-  prhki, fini, delikatni, topivi, slatki, mirisni, bademasti i karamelasti - nasmijani i jednostavni i jako fotogenični! :)


Htjela sam ih napraviti u dvije varijante- kao diskove bez nadjeva i kao male zalogajčiće- spojene po dva. Jednako su ukusni u oba oblika- no mislim da su praktičniji i održiviji u ovom manjem obliku- održiviji jer su keksići prhki te kad su u obliku diskova- lako im se dogodi da im se odlomi rub.
(Mada ćete jako razveseliti djecu ako im ove velike diskove spojite kremom i umočite u čokoladu...oooo koji veeeliki njammmmi keksi!!)


S obzirom da sam ih radila u dva oblika i da su se neki i pojeli čim su se malo prohladili, ne znam koliko točno malih keksića može izaći od smjese- no za prvi put nemojte smanjivati količine- pojest će se sasvim sigurno- bez obzira na broj- i tražit će se još!

Sastojci:
340 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
40 g muscovado šećera
2 jaja
300 g mekog brašna
5 g sode bikarbone
130 g mljevenih badema
10 g ekstrakta vanilije
korica limuna
sok 1/2 limuna
cimet, klinčić, đumbir

Pjenasto umutite maslac sa obje vrste šećera. Ukoliko nemate muscovada- slobodno ga zamijenite običnim šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje- smjesa treba biti "pufnasta". Dodajte ekstrakt vanilije, sok i koricu limuna. Sve još kratko pomješajte.
Pomješajte brašno sa sodom bikarbonom i mljevenim bademima te začinima (začine dodajte u vama željenim količinama- ili ih ne stavljajte uopće ;) )
Postupno dodajite brašno u smjesu maslaca, šećera i jaja, mutite na najnižoj brzini miksera dok se smjesa ne ujednači. Dobit ćete mekano prhko/masno tijesto.

I za diskove i za male keksiće, najlakše je kad tijesto stavite u dresir vrećicu i kad običnim okruglim nastavkom špricate krugove na pek papiru. Za diskove spustite nastavak vrećice skroz nisko i radite spiralu od sredine prema vani dok ne dobijete disk željene veličine.
Za male keksiće istiskujte tijesto na jedno mjesto- širit će se samo od sebe u krug promjera cca 2 cm.
I diskove i male hrpice svakako razmaknite malo više jedne od drugih jer će se tijesto prilikom pečenja još raširiti.
Pecite na 175°C nekih 12 minuta, odnosno dok ne počnu rumeniti na rubovima. Ostavite keksiće da se ohlade na tepsiji na kojoj ste ih pekli.

Karamel krema
200 g šećera
100 g vode
200 g slatkog vrhnja
50 g maslaca

Stavite šećer i vodu na vatru. Zagrijavajte i povremeno odignite zdjelu sa vatre te je zavrtite da otopina oblije i stranice zdjele da se na njima ne stvore kristali šećera. Šećer treba poprimiti jantarnu boju a kad se nagnete nad zdjelu- isparavanja vas trebaju "gristi za oči"- tad je šećer prave karamel arome.
U međuvremenu- dok se šećer zagrijava i još se nije karamelizirao- stavite slatko vrhnje na vatru i reducirajte ga na cca 70 g- odn na malo manje od pola -dok ne postane gusto i kremasto. Dodajte ga skupa sa maslacem u karamel, sklonite sa vatre i mješajte dok se ne otopi i smjesa ujednači. Procijedite da ne bude grudvica. Ostavite karamel da se kratko prohladi; da se malo stegne te nadjevajte polovice keksića. Pažljivo svaku poklopite drugom polovicom i lagano pritisnite. Ostavite da se do kraja ohlade.


Umak
200 g čokolade sa većim postotkom kakaa
1 jušna žlica ulja

Otopite čokoladu s uljem na pari i umačite keksiće do pola. Otresite višak čokolade te poslažite keksiće na rešetku da se čokolada stegne.
I keksići su gotovi. :)

Nema komentara :

Objavi komentar