nedjelja, 30. studenoga 2014.

Pahuljasta Torta i par crtica..

Ovo je torta koju sam pripremila za portal Dom i Stil, a inače je torta koja je obvezna kod nas na rođendanima jer imam doma ljubitelje bijelog :) Lješnjak biskvit i krema od bijele čokolade sa trunkom limuna- prava nježna, lagana i pahuljasta poslastica- ili možda pravo rješenje kad vam ostane bjelanjaka! :)

I- ne dajte se zbuniti promjerom- torta je visoka i možete ju narezati sigurno na 20 porcija. 
Biskvit :
(za 2 kalupa fi 18cm)
165 g bjelanjaka (4-5 kom ovisno o veličini jaja)
Prstohvat soli
150 g šećera
145 g mekog brašna
50 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna (gustina)
80 g vode
80 g ulja
Čajna žličica maraschina
Korica neprskanog limuna








U posudu od miksera stavite bjelanjke sa prstohvatom soli te uključite mikser i mješajte dok se ne počnu
lagano pjeniti. Postupno dodavajte šećer i sve stucite u čvrsti snijeg. U posebnoj posudi pomiješajte meko, oštro i škrobno brašno.
U tučene bjelanjke dodajte limunovu koricu, maraschino, vodu i ulje te sve spojite lagano miješajući silikonskom špatulom. Postupno dodavajte mješavnu brašna te i dalje pažljivo miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ovdje je vrlo važno to pažljivo miješanje jer je biskvit od samih bjelanjaka – a oni ne smiju izgubiti svoju prozračnost ukoliko želimo lijepi, sočni i „spužvasti“ biskvit.
Papirom za pečenje obložite dno i stranice dvaju kalupa za tortu promjera 18 cm. Podjednako izlijte pripremljenu smjesu u njih, poravnajte ju na vrhu te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite 25-30 min- svakako provjerite čačkalicom.
Pečene biskvite ostavite da se kratko ohlade u kalupima, izvadite ih na rešetku i ostavite da se ohlade do kraja. Svaki prerežite na pola.
Preljev za biskvit:
Sok 1 limuna
1,5 dcl vode
Čajna žličica šećera
Svaku polovicu biskvita poprskajte pripremljenom limunadom.
Krema:
400 g slatkog vrhnja
350 g bijele čokolade
150 g pečenih, oguljenih i mljevenih lješnjaka
125 g mascarponea
Zagrijte 200 g slatkog vrhnja do vrenja. Čokoladu narežite na listiće, stavite u zdjelicu te je prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem. Miješajte dok se  čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Preostalih 200 g slatkog vrhnja stucite da dobijete čvrstu kremu. Mascarpone stavite u posudu za miksanje , kratko izmiksajte te ga prelijte ohlađenom  bijelom čokoladom otopljenom u slatkom vrhnju. Miksajte dok se smjesa ne ujednači i dok ne dobijete finu kremu.  Dodajte lješnjake te opet sve sjedinite mikserom. Odložite mikser te nježno, silikonskom lopaticom, umiješajte tučeno slatko vrhnje- tako da vam krema ostane pjenasta i prozračna.
Na tanjur za serviranje stavite najprije prvi biskvit te oko njega stavite obruč za tortu obložen sa na mjeru izrezanim papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Biskvit premažite četvrtinom kreme. Na kremu stavite drugi biskvit te ponovite postupak i sa trećim i sa četvrtim biskvitom. Zadnji biskvit premažite polovinom preostale kreme. Ostatak kreme spremite u hladnjak – trebat će vam za bočne stranice torte.
Svaka torta, pa tako i ova- je bolja i ukusnija kad prenoći u hladnjaku, kad se prožmu okusi, sljube biskviti i krema.  Sutradan- izvadite tortu iz hladnjaka, uklonite obruč i papir za pečenje te obmažite i bočne stranice torte kremom.


A par crtica je zapravo kratki intervju za isti portal ;)



1.       Tko stoji iza gastro bloga torta, pinjur, pjat...?

Julija Beroš,  dipl.ekonomistica (-a uskoro i sa diplomom slastičarke!) ; nezaposlena- samo po statističkim podacima- inače puno radno vrijeme (a i prekovremeno!) zaposlena kao majka troje djece, supruga i domaćica. Uvijek u pokretu  i uvijek aktivna. Volim prirodu i često sam (tijekom tjedna) na Marjanu- bilo biciklom bilo u šetnji  sa psom, a svaki slobodni vikend – negdje u okolici na izletu.
Volim i dobru knjigu i imam ih toliko da već kipe sa svih mogućih i nemogućih polica u stanu!
Volim fotografirati i kad kažem koliko vremena potrošim i koliko slika „ispucam“ da bih dobila jednu ili dvije po meni ok slike- ima ljudi koji me malo čudno pogledavaju.
I volim kuhati. J

2.       Kad ste skuhali prvo jelo i o čemu je riječ?

Ne sjećam se više kad sam skuhala svoje prvo samostalno jelo, ali sam u kuhinji negdje od svoje 5.godine- već tad sam znala da trebam „smanjiti plin i poklopiti juhu kad balončići počnu skakati “.  Uvijek sam mami pomagala- naročito kad su kolači u pitanju- najprije je to bilo miksanje bjelanjaka i dodavanje vanilin šećera te se poslije proširilo i na zahtjevnije zadatke- no sve pod budnim okom moje mame.  Sjećam se prvog kolača kojeg sam  baš sama napravila- čekala sam da mama i tata negdje odu- uzela sam kuharicu, našla recept i sve pripremila, zamutila, ispekla i oprala suđe i očistila kuhinju. Trema i adrenalin su me držali cijelo vrijeme- bio je to prestrašan kolač, izuzetno kompliciran, zahtjevnog procesa izrade, posebno teške dekoracije…  da – takav mi je tad bio- Mramorni kolač posut šećerom u prahu!
Misija – uspješno odrađena!

3.       Postoji li ključni trenutak kad ste odlučili recepte objavljivati na blogu?

 Nema nekog ključnog trenutka- blog je bio logičan nastavak svega što sam prije njega radila- a recepte sam prikupljala i zapisivala- skoro pa oduvijek.  Ne u svim fazama života jednako aktivno, no oni su uvijek tu negdje. Najprije je bilo prepisivanje recepata u maminu teku - od prijateljica, iz novina, iz kuharica; nakon toga je bilo prepisivanje u moju vlastitu teku, izrezivanje iz časopisa i ljepljenje u nju, pa sam neko vrijeme pisala recepte na jednom portalu i nakon toga sam zaključila da želim biti svoja i pokrenula blog. 

4.       Kolike vam je promijene donio blog i jesu li se očekivanja ispunila?

Jedina novost koju mi je (barem do sad) donio je ta da sam se susretala sa ljudima koji su -tražeći recepte, nailazili na moj blog i onda mi prepisivali recepte i davali mi ni ne znajući da mi donose recepte upravo sa mog bloga!

5.       Koje jelo najviše volite pripremati?

Zapravo nemam neko omiljeno jelo- radije bih si postavila pitanje- koju namirnicu najviše volim pripremati? I odgovor bi bio- riba! Riba na 101 način- od sirove, usoljene, marinirane, kuhane, pečene, na brudet, na gradele…. Svakako!

6.       Birate slano ili slatko?

Definitivno slatko! Čokolada mi je na prvom mjestu!

7.       Po čijim receptima najčešće kuhate, odnosno radite kolače?

Za neke kolače koje već godinama radim- imam svoju tekicu i rijetko kad odstupam od tih recepata. To su većinom  stari, klasični recepti iz doba prije Internet –ere.
 Za sve ostalo- nekad istražujem po internetu, po časopisima, kuharicama ili tv emisijama ili pak sama kombiniram i slažem meni drage okuse i strukture stvarajući uvijek nešto drugačije. I tu najčešće sama sebi napravim problem- nešto  iskombiniram, ali ne važem, ne mjerim i ne zapisujem – a baš bude savršeno!

8.       Postoji li alat bez kojeg bi vam kuhinja bila nezamisliva?
Da- definitivno moj veliki mikser koji je moja i desna i lijeva ruka, moj neumorni asistent koji za mene mijesi, melje, miksa, pasira, blenda- ma nema što ne radi! Duša od pomoćnika!

3 komentara :

  1. Pozzz. Moze jedna pomoć? Pekla bi ovu tortu u kalupu od 26 cm, pa sam mislila pomijesati sastojke koji su vama za 2 biskvita u jedan, ispeci u kalupu od 26 cm prerezati na 3 dijela? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da- tako bih i ja napravila da pečem u kalupu promjera 26. :) Hvala na javljanju!! Ako bilo što trebate- slobodno pitajte :)

      Izbriši