srijeda, 19. ožujka 2014.

Ultima orah- čokoladna "bez" torta

I evo i druge rođendanske- orah-čokoladna. Da moram birati- ne znam koju bih stavila na prvo mjesto- danas mi se čini ova bolja, a jučer mi je bila bolja ona od kokosa... ma zapravo su obje savršene!
I da- i ova torta je bez brašna i skoro bez dodatnih šećera- tj nisam odoljela da u kremu ne dodam malo svog šećera- mada je teoretski moglo i bez njega- no to je sad već stvar ukusa.


U originalu- ovo je verzija torte gdje se napravi jedna smjesa jaja, oraha, čokolade i maslaca- podijeli se na 2 dijela te se jedan peče, a drugi se stavlja nakon pečenja kao nadjev. Osobno nemam ništa protiv sirovih jaja- skoro svaki dan ih konzumiram- ali kako je torta bila i za goste- ipak sam ta jaja iz nadjeva koliko- toliko termički obradila.

Od začina- u torti je samo rum- mada me prsti svrbe da idući put dodam i koricu naranče i kardamom i cimet i svašta nečeg- al o tom- drugi put. :)

Recept je tu:


Biskvit:
6 jaja
malo soli
15 dkg mljevenih oraha
15 dkg rastopljene čokolade od 52% kakaa
20 dkg maslaca sobne temperature

Bjelanjke sa soli stucite u čvrsti snijeg. Žumanjke stucite sa maslacem i čokoladom da budu fino kremasti. Špatulom primješajte naizmjenično bjelanjke i orahe u smjesu žumanjaka. Sve stavite u kalup promjera 24 cm u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta.

Pečen biskvit ostavite da se do pola ohladi u kalupu - poslije ga stavite na rešetku da se do kraja ohladi.

 Odmah napominjem da ovo nije klasični "spužvasti" biskvit- ne očekujte baš rupice u njemu- zbog oraha i maslaca i čokolade- i sam je onako čvrste kremaste strukture.

Krema:

6 jaja

35 gr erythritola (zamjena za šećer)
20 dkg maslaca sobne temperature
15 dkg rastopljene čokolade sa 52%kakaa
15 dkg mljevenih oraha
1 jušnu žlicu ruma

Cijela jaja i erythritol kuhati na laganoj vatri pazeći da se jaja ne zgrušaju- trebaju se uslijed zagrijavanja početi zgušnjavati- kao rijeđi puding. Pazite da ih ne prekuhate (mada ni to neće ništa pokvariti okus ;) )

Jajima dodajte čokoladu, maslac, rum i orahe. Dobro sve izmiksajte da se sjedini. Ostavite da se hladi.

Ohlađeni biskvit prerežite na pola. Donju polovicu stavite na tanjur za tortu, oko njega postavite obruč za tortu obložen prozirnom folijom te preko biskvita stavite pola nadjeva. Poklopite drugom polovicom biskvita i ostatkom nadjeva. Sve stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

 Ohlađenu tortu- po želji prelijte čokoladnom glazurom ili tučenim slatkim vrhnjem.Moja preporuka- ukoliko tortu prelijete čoko-glazurom- izvadite ju iz hladnaka barem sat vremena prije posluživanja- da se opusti i da se kore prožmu kremom.S obzirom na količine i oraha i maslaca i čokolade- režite tanje fete :)

E sad- dio o šećeru u torti- ako ćete ju raditi sa običnim šećerom - stavite ga u jednakoj količini
kao i ja svog. 

Što se čokolade tiče- znam da bi ispravnije bilo koristit čokoladu sa većim postotkom kakaa ali nakon nekoliko pokušaja pravljenja slatkog sa gorčom čokoladom i stevijom- odlučila sam odustati od takvih kombinacija jer su mi bile pregorke... ovaj put biram pojesti- bez grižnje savjesti- jednu malu feticu ovakve torte - a da mi baš po guštu bude- i onako je neću tako skoro opet raditi. :)

Broj komentara: 13 :

  1. WOW!!!
    a taj erythritol gdje kupuješ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortica divno izgleda! Nije mi samo jasno šta je to erythritol? I koliko šećera treba staviti u tortu, nisam razumela? Ne pise za fil za kuvanje jaja na pari, a ja bih ipak volela termicki da ih obradim.. Hvala! :-) Divan je blog!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kuvanje na pari je termicka obrada. Sta je erythritol. Ako se koristi stevija prah koja kolicina. Torta izglada savrseno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, kuhanje na pari je termicka obrada, to sam i napisala u receptu isto kao sto sam napisala da je ovo varijanta torte u kojoj se krema inace trmicki ne obrađuje. Za steviju ne znam u kojoj kolicini da je koristite posto ne znam koji oblik stevije imate, onu koju ste sami osusili i samljeli ili neku kupljenu - a te su opet razlicitog intezíteta slatkoce. no bez obzira koju imali stavite kolicinu koja zamjenjuje cca 2 jusne zlice obicnog secera (za kremu).
    Hvala vam! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo surfam vec danima po netu i trazim neku cokoladnu rodjendansku tortu i napokon sam nasla nesto sto mi se cini da bi i ja mogla napravit. Erythritol bih zamijenila sa secerom jer mi je to komplicirano nabavljati, ali ne znam koliko bih trebala staviti na tu kolicinu buduci da nemam puno iskustva u radjenju krema.Mozda 50-60g secera?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago! :) erythritol zamjenite jednakom kolicinom secera ;)
      I napominjem da ovo nije preslatka torta- ukoliko volite skadje- dodajte secera zlicu ili dvije u biskvit

      Izbriši
    2. super, hvala. Ja ne volim jako slatko, ali torta je za decka pa cu ipak dodati jednu zlicu secera vise i mislila sam mozda malo kave. Javim kako je ispalo.

      Izbriši
    3. Bilo bi mi drago da se javite- a kava je odlican dodatak cokoladi- pojaca joj okus! ;)

      Izbriši
    4. Evo ne mogu se strpiti do sutra za komentar kada cu moci napokon sve zajedno probati! sve je gotovo, biskvit se hladi, kao i krema i po svemu sto sam probala biti ce odlicno. Malo sam se zaprepastila kako je biskvit niski ispao i koliko puno kreme ima, ali budem onda malo deblje nafilala. Na slikama bas ne vidim gdje staje biskvit i pocinje krema, koliko cm otprilike treba biti kreme? Malo sam probala mrvice i super je biskvit, sve sam radila po rp, iznutra je jos malo vlazan, jel treba tako biti?
      u kremu sam dodala 50g secera i 1\3mal salice kave i svejedno mi je nesto falilo, nije se osjetio rum pa sam dodala 2 rum secera i sada je super. bas je jako fino, a ja i ne volim bas cokoladne kolace.
      Inace ovo je moja prva prava torta, uglavnom radim pite i cheesecake torte. Sutra cu zapravo probati sve zajedno, ali ne moze biti lose. I jos jedno pitanje, imas mozda link na neki rp za cokoladnu glazuru ako se odlucim za to? Puno hvala!

      Izbriši
    5. Super izvjestaj! :)))
      Znaci- mozda je biskvitu trebalo jos malo u pecnici (jer svaka pecnica je drugacija) - ali sasvim nevazno- to sto je jos malo vlazan- ne smeta- bit ce sicnija torta.
      Ovo i je torta gdje se ne vidi razlika kreme i biskvita a biskvit i onako sluzi da pridrzava kremu- znaci sve je ok- neka ima kreme :)
      Odlicno za dodatak ruma secera!
      Sgo se glazure tice- mozete tirtu preliti ganacheom ( znaci zagrijati slatko vrhnje do vrenja i otopiti cokokadu u njemu i ostaviti da se malo prohladi pa preliti tortu ili ako ostavis da se skroz ohladi mozes spricom stavljati ruzice i sl na tortu- ganache se radi u omjeru 1:1 tj koliko sl vrhnja toliko tamne cokolade)
      Ili ako kremu dobro zagladis mozes staviti glazuru koju inace stavljam na madjaricu- samo ce biti dosta pola doze :)
      I bas mi je drago da si se javila! :*

      Izbriši