četvrtak, 28. studenoga 2013.

Kokos roščići

Davno su me pitali zašto ne pišem blog i ne objavim recepte kolačića koje radim za Božić- i tad sam rekla da imam u planu takvo šta- samo mi uvijek vrijeme -nemam pojma gdje i kako - izmigolji- i dođe Božić a ja ni riječi napisane!
Nadam se da ću ove godine uspjeti zapisati barem neke od kolačića sa mog repertoara. :)


Prije 10ak ili više godina- jela sam prhke kiflice od kokosa - bile su tako krhke i tako prhke da su stvarno ostavile dojam na mene :) Kiflice su bez jaja i bez mlijeka- tako da su zgodne i onima koji te namirnice ne podnose.

Sastojci:
250 gr maslaca sobne temperature
300 gr brašna
130 gr kokosovog brašna
40 gr šećera
5-6 jušnih žlica hladne vode
1 čajna žličica jabučnog octa

šećer u prahu za valjanje nakon pečenja

Znači- od svih sastojaka umjesite tijesto. Ako vam se čini suhim- dodajte žlicu vode. Tijesto treba biti dovolnjo čvrsto da se ne raspada i da se od njega daju oblikovati roščići.

Oblikujte male valjčiće, svinite ih i slažite na lim obložen pek papirom. Od smjese dobijete cca 3 lima roščića. Pecite ij nekih 13-15 min na 180°C odnosno dok ne vidite da su na vrhovima počeli rumeniti. Izvadite iz peći i ostavite na limu da se prohlade. Pažljivo s njima jer dok su topli lako pucaju. Prohlađene uvaljajte u šećer u prahu.

Roščiće čuvajte na hladnom mjestu u limenim kutijama- ako im odolite- mogu dugo trajati. ;)

2 komentara :

  1. nisam još nigdje vidjela u receptu za kokos kiflice da ide jabučni ocat. Koja je svrha octa u kiflicama? Djeluje mi zanimljivo i sigurno ću probati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. On im dodatno da čvrstoću i prhkost, mada se mogu napraviti i sa čajnom žličicom hladne vode- sve su to zapravo nijanse :)

      Izbriši