ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Mermelada od šipka/šipurika

Malo me ima pa opet malo više nema... evo puna 2 mjeseca da ni slovca nisam napisala! Al ne da nisam imala inspiracije ili da nisam imala o čemu pisati nego jednostavno- vrijeme mi protutnji brzinom svjetlosti!
Svašta lipog i zanimljivog sam radila svo ovo vrijeme- dosta vremena sam potrošila na pripremanje raznoraznih mermelada i džemova i mislila sam par postova posvetiti tim svojim kemijanjima no vrijeme prošlo- a meni bezveze da sad pišem o mermeladi od šljiva- a šljive odavno prošle! Evo su i šipurike/šipci na izmaku- no tko još može doći do njih- evo mog načina spravljanja mermelade- za mene mermelade br 1 od svih mermelada!


Prije nego što se uhvatite pravljenja ove mermelade morate znati da je njeno pravljenje pravi pothvat i da ako naberete npr 5 kg šipurika- morate se i uza sva moderna tehnička pomagala i psihički pripremiti da to traje i traje i traje... ;)

Znači kad naberete šipurike- lijepo stavite podeblje jastuke na stolicu, kuhinjske škare u ruke i na rezuckanje... najprije svakoj treba odrezati onaj crni vrh i ostatke peteljke a bilo bi dobro i svaku prerezati po pola- no ovo zadnje nije nužno. Najbrža opcija ovog dijela posla je da lijepo posjednete i ukućane oko tog istog stola i svakom date njegove škare te da provedete večer uz razgovor i rezuckanje ;)

Nakon što ste ovaj prvi dio zgotovili- uzmite najveći lonac i stavite u njega šepurike te nalijte poprilično vode i stavite da sve kuha dok šepurike ne omekšaju. I nemojte strahovati od vode- ona pomaže u daljnjim postupcima prerade. Ostavite da se malo prohladi.

Slijedeći korak je pasiranje... prve godine kad sam uopće radila ovu mermeladu- pasirala sam sve na ručnu pasirku- i moram priznati da je to pasiranje uistinu jedan od većih ispita strpljivosti kojeg sam prošla... Kad sam ove godine krenula tako pasirati- mrak mi je na oči pao kad sam izračunala koliko ću vremena potrošiti stojeći za radnom plohom i vrteći pasirku... srećom- upalila mi se lampica i osvjetlila taj mrak te pokazala brži i lakši put! :)

Oni koji su krenuli u pothvat pravljenja ove mermelade a nemaju neku električnu pasirku- neka slobodno ovaj pasus posta preskoče jer će im se još više smračiti!
Dakle- prije nešto manje od godine dana na nekoj akciji sam uzela poprilično nastavaka za svoju desnu ruku- mog ljubimca - mikser BOSCH MUM86- a među njima i pasirku! I sad mi je baš ta pasirka prosvjetlila moj mrak od ručnog pasiranja! Ako vam kažem da sam cca 5 kg šipurika propasirala (tj mikser mi je propasirao) za nepunih sat vremena- naspram cjelodnevnog ručnog pasiranja- onda znate koje je to veselje bilo! :)

Kako su šipurike prepune dlačica- moram reći da je pasirka jedan dobar dio uspjela odstraniti- no ipak ih je podosta još ostalo- jedini logični idući korak je - provući cijelu ispasiranu smjesu kroz sokovnik! (ako nemate sokovnika- poslužit će i kakva gusta zavjesa u više slojeva i snažna muška ruka koja će biti voljna pomoći oko cijeđenja smjese).


I za provlačenje smjese kroz sokovnik je važno da ima dosta vode. Polako nalijevajte rijetku smjesu (neka bude gustoće gustog soka) u sokovnik i na svakih litru- dvije očistite sito od sokovnika- vidjet ćete koliko će dlačica skupiti. Čak i onaj otpad u posudi sokovnika razmutite sa još malo vode i provucite opet jer jedini otpad u ovome svemu su samo dlačice.




Dakle u startu sam imala oko 5 kg šipurika, nešto sitno deka je otpalo prvim čišćenjem a i pasiranjem je otišao još jedan značajan dio težine- ali nakon pasiranja i nakon provlačenja svega kroz sokovnik dobila sam prepune dvije velike tepsije smjese tj gustog soka od šipurika.

Slijedeći korak je rješavanje sve one vode koju sam u prethodnim koracima obilato nalijevala :) Vode se najlakše rješiti tako da stavite tepsije u peć i stavite da se mermelada peče- na nekih 180°C. Lijepo čisto- nema prskanja- povremeno promješate a voda se ovako najbrže reducira. Pecite svaku tepsiju zasebno dok se smjesa ne smanji u pola- onda ih spojite- pecite dok ne dođe na željenu gustoću, dodajte šećer po želji (dodajite malo po malo- mislim da sam ja za moju količinu šepurika dodala između 1,2 i 1,5 kg šećera)- zapecite još 15ak min  i prelijevajte mermeladu u tople sterilizirane staklenke, odmah zaklopite i ostavite da se hlade. I to je to... još vam ostaje eventualno ispeći palačinke i zasladiti se- al nije nužno- možete i žličicom pravac iz teglice!

Od početnih 5 kg šipurika- na ovaj način- dobila sam 4 velike tegle i 2 male tegle mermelade- iznenađujuće kad pogledate koliko se malo čini da ima "mesa" u njima!
I da- svaka čast svima koji su post pročitali do kraja! Ljubim vas! :*

Broj komentara: 10 :

  1. Predivno napisano, Julija sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hahaha, dobra si, traje proces samo dok se cita, a ne jos da se radi, no lepo si ti to sve objasnila, i svaka cast na trudu, diven slike.... ja sam kupila gotov pire od sipka i skuvala marmeladu, i zaista je divan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe - svakako traje! :-)
      Cula sam da se moze kupiti gotov pire i to mi je super samo ja nigdje u okolici nemam tu mogucnost pa se moram ovako pomuciti ako zelim imati mermelade ;-) a ovu mermeladu bas uistinu volim i cak i na ovaj nacin- nije mi tesko napravit je. :-)
      Hvala ti!

      Izbriši
  3. Svaka cast na trudu, divno sve izgleda a fotkice su prekrasne.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga!! :) evo upravo je sa palacinkama jedemo- navrati! :)

      Izbriši
  4. Kraljica svih marmelada! :) Mama mi je bas prije koji dan uspila napravit 40 ak tegli ove mermelade, sve je sama radila-brala,skidala crne dijelove, pasirala rucno, kuhala na elektricnom spaheru,cidila kroz mreze za komarce ...

    OdgovoriIzbriši
  5. Mozete li mi reci gdje se moze nabaviti takva pasirka.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. U buduće da znate nakon prvog plasiranja samo odrežite bocu od 2 litre i napravite ko lijevak na to navucite ženske hulahopke i sve dlačice će ostati u njima tako da nema potrebe puno puta kroz gaze isl.. naravno poslije svakog cijeđenja treba ukloniti dlačice iz najlonki

    OdgovoriIzbriši