petak, 26. srpnja 2013.

Say Cheesecake .... and smile!

Chhesecake... za mene jedna od top ten slastica. :) Zapravo- što vrijeme prolazi- sve je bliže da bude No 1! A vama? :)

Isprobala sam više recepata šta pečenih, šta nepečenih varijanti cheesecakea, no ni jedan mi nije bio dobar kao ovaj- moja varijanta po mom guštu.
Nema tu neke mudrolije- par sasvim običnih sastojaka i savršenstvo je tu!
No da ne duljim...
Podloga- meni je najbolja sa pettit keksima- dakle
250 gr pettit keksa
130 gr maslaca
4-5 komada amareto keksića (ako ih imate pri ruci- ako nemate- može i bez njih )
Usitnite kekse (ja ih stavim u vrećicu za zamrzavanje i prođem par puta valjkom (oklagijom) preko njih). Prstima ih pomješajte sa maslacem dok ne dobijete onako rahlo mrvičastu smjesu koju potom utisnete na dno kalupa za tortu (promjer 26 cm) kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Sirni nadjev:
550 gr svj sira (ja koristim sir kojeg sama napravim od ukišeljenog mlijeka- taj mi je najbolji što po strukturi što okusom)
250 gr mascarponea
150 gr milerama
4 jaja
185 gr šećera
sok 1/2 limuna
sjemenke polovice mahune vanilije
Mikserom sjedinim svježi sir i mascarpone, dodam šećer, limun, vaniliju te na kraju jedno po jedno jaje. Miksam tek toliko da se smjesa ujednači. Sve izlijem preko podloge od keksa.
Kalup u kojem pečem cheesecake dobro obložim sa par slojeva aluminijske folije te ga stavim u tepsiju koju napunim vrelom vodom otprilike do polovine visine kalupa i sve stavim u prethodno zagrijanu peć (185°C) te pečem 45 minuta.
Pripremim preljev:
150 gr milerama
250 gr mascarponea
45 gr šećera u prahu
sok od pola limuna


Sve izmješam lagano da se sjedini i pažljivo prelijem preko chhesecakea te stavim sve još 10ak minuta u peć. Pečen cheesecake izvadite iz peći i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, te potom ga stavite hladiti u hladnjak- najbolje preko noći.
Možda će se činit premekan kad budete stavljali preljev na njega- ali ne brigajte- stegnut će se on dok se ohladi. :)

Kod mene je ovaj put cheesecake bio sa preljevom od šumskog voća - 450 gr šumskog voća sam kretko prokuhala sa 2-3 žlice šećera, u 1 dcl vode razmutila 1 jušnu žlicu gustina i ukuhala ga u šumsko voće te time prelijevala svaki posluženi komad cheesecakea :)
Guštajte!

Broj komentara: 9 :

  1. Predobro, odmah isprobavam! Hvala što dijelite recepte!

    OdgovoriIzbriši
  2. Probala i opet je danas radim, najbolja ikad. Hvala najljepsa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan recept...slikice mrak...puno sam ih radila jer i moji svi obožavaju čizicu, tako ju zovemo...Ovakav recept gdje ide i sir i moscarpone još nisam radila pa u što skorije vrijeme ide u izradu, najbolje kada se svi skupimo ...hvala za recept i veliki pozzz

    OdgovoriIzbriši
  4. Pitanje, pise da mileram ide u sirni nadjev, ali nize nije naveden vec je naveden u preljevu. Ide li u oba slucaja ili??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na citanju!! Da ide u oba nadjeva samo ga nisam upisala u nabrajanje mijesanja prvog dijela! Bit ce ispravljeno! Hvala!!

      Izbriši
    2. Recept je odličan, ja sam ga radila u lchf verziji - podloga od mljevenih orašastih plodova i kokosovog brašna, u nadjev umjesto šećera stevija, preljev nisam radila već sam skuhala smrznuto šumsko voće u 2 dl vode i dodala chia sjemenke da zgusnu smjesu. Ispalo je fantastično! Zahvaljujem na ideju i odgovoru!

      Izbriši