nedjelja, 22. siječnja 2012.

Krem juha od čičoke i crvene leće


Nekidan sam lunjajući pazarom naišla na čičoku.
O njoj sam dosta čula u zadnje vrijeme, ali nikako da je negdje nađem - i onda ni ne misleći na nju, sasvim slučajno je nađoh na pazaru!

Ako u Google upišete Čičoka - moći ćete o njoj pročitati stvarno sve najbolje.


U kratkim crtama - Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaj blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao zamjena za krumpir. Izvrstan je izvor kalija, niskokalorična te sadrži kalcij, željezo, vitamin C, folnu kiselinu te vitamine B1 i B2.
 Ipak, najznačajnija je po visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru.







Kod mene je meniju bila krem juha od čičoke i crvene leće.

Sastojci (za 4osobe):
120 gr crvene leće
2 manje mrkve
2 manja krumpira
5-6 gomolja čičoke (cca 300 gr)
maslinovo ulje, bijeli papar, sol

Priprema:
Jednu - dvije čičoke ostavite za napraviti čips za dekoraciju juhe. Mrkvu, krumpir i preostale čičoke ogulite i narežite na ploške.
U zdjelu stavite 2 jušne žlice maslinovog ulja te na njemu kratko prodinstajte mrkvu i krumpir, dodajte čičoku i nalijte cca 8 dcl vode. Kad prokuha, dodajte opranu crvenu leću i sve kuhajte još nekih 15ak minuta. Skinite s vatre i štapnim mikserom sve smiksajte u gustu krem juhu. Posolite, popaprite.
Preostale čičoke također ogulite i narežite na tanke listiće. Prepržite ih na teflonskoj tavici na malo ulja.
Servirajte juhu u zdjelicama i dekorirajte je čipsom od čičoke, kockicama prepečenog kruha i listićima kadulje.
Guštajte!

Broj komentara: 27 :

  1. Nisam ju nikada probala, ali mami me. Krasna ti je ova juha!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čičoku sam jednom kupila, i to slučajno jer mi je bilo čudno da prodavac, jedan jako stari dekica, prodaje luk i đumbir, kad ono kako mi je dekica objasnio to beše čičoka. Zaboravila sam i kakvog je ukusa. Moram je ponovo kupiti, samo da ne kupim đumbir umesto nje. vžVeliki sam ljubitelj čorbica i ova tvoja deluje divno i kremasto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tamaric- Ja sam dugo tražila čičoku i onda je sasvim slučajno pronašla!Ako gdje naiđeš na čičoku- svakako preporučam! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jelena- baš tako- i ja sam najprije pomislila da je đumbir pa mi bilo čudno, a onda je teta koja to prodaje- potrudila se objasniti mi da je to čičoka, da je najčešće ljudi koji boluju od dijabetesa kupuju,i da je se može naći za kupiti od 11. do 3. mjeseca - mada je ja na cijelom pazaru nisam vidjela ni kod koga osim kod nje. Prilikom idućeg odlaska na pazar- opet ću je potražiti. :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantasticno izgleda, cicoke ili kako ih ovdje zovu jordskokker su sve popularnije. Staro povrce potisnuto i zaboravljeno, koje se polako vraca. Puno ti je slatka ova zdjela.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Gordana! I ja u zadnje vrijeme nailazim na sve više mjesta gdje se čičoka koristi- mada je sve to još uvijek u jako malim količinama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Čičoku nikad nisam probao, morat ću malo prošetati i viditi ima li je kod nas po tržnici ili po ovim većim trgovinama. Recept mi se jako sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Medo! :))) Evo ja i jutros sa pazara i nađoh je samo opet kod iste gospođe. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam nikada probala cicoku,no juha izgleda bozanstveno a tome pridonose i tvoje slike kao i iskustvo i ljubav prema kuhanju !!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, Mirjana moja, ma ne znam šta da ti odgovorim na ovako lijepe riječi- kad dođu od vrsne kuharice i majstorice za fotke kao ti- duša mi se osmjehuje od uha od uha, a obrazi rumene! :) Hvala!

      Izbriši
  10. Nisam probala cicoku nekad...moracu, bas me zanima kakvog li je ukusa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa čičoka je onako- rekla bih prilično neutralnog okusa- mislim da se s njom može dosta toga iskombinirati. Svakako je preporučam.

      Izbriši
  11. čičoku nisam nikad probala, a nisam ni vidjela nigdje za kupiti, juhica djeluje jako fino

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala! Istina- čičoku je malo teže za pronaći - no nadam se da neće još dugo ostati tako. :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlična mi je ova juhica. Čičoku još nisam probala, vidjela sam da je ima za kupiti, ali ne svugdje. Čim je prvi put nađem kupim i isprobavam recept !

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala Branka! Svakako preporučam! :)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Tako divno izgleda kremasto i fino.

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala na ovom receptu i jučer sam držala čičoke u rukama ali nisam znala što bi sa njima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čičoke su meni ukusne i sirove- imaju okus kao korjenčić od kupusa, a nedavno sam radila i krem juhu od njih i suhih vrganja- isto je bila njami! :)

      Izbriši
  17. Od nekad volim praviti juhice, posebno kremaste. Lepe fotkice i jupica izgleda baš dobro! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Danas sam je isprobala u ovoj verziji i totalno me oduševila a pogotovo onaj čips gore....

    OdgovoriIzbriši