Nekidan sam lunjajući pazarom naišla na čičoku.
O njoj sam dosta čula u zadnje vrijeme, ali nikako da je negdje nađem - i onda ni ne misleći na nju, sasvim slučajno je nađoh na pazaru!
Ako u Google upišete Čičoka - moći ćete o njoj pročitati stvarno sve najbolje.
U kratkim crtama - Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaj blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao zamjena za krumpir. Izvrstan je izvor kalija, niskokalorična te sadrži kalcij, željezo, vitamin C, folnu kiselinu te vitamine B1 i B2.
Ipak, najznačajnija je po visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru.
Kod mene je meniju bila krem juha od čičoke i crvene leće.
Sastojci (za 4osobe):
120 gr crvene leće
2 manje mrkve
2 manja krumpira
5-6 gomolja čičoke (cca 300 gr)
maslinovo ulje, bijeli papar, sol
Priprema:
Jednu - dvije čičoke ostavite za napraviti čips za dekoraciju juhe. Mrkvu, krumpir i preostale čičoke ogulite i narežite na ploške.
U zdjelu stavite 2 jušne žlice maslinovog ulja te na njemu kratko prodinstajte mrkvu i krumpir, dodajte čičoku i nalijte cca 8 dcl vode. Kad prokuha, dodajte opranu crvenu leću i sve kuhajte još nekih 15ak minuta. Skinite s vatre i štapnim mikserom sve smiksajte u gustu krem juhu. Posolite, popaprite.
Servirajte juhu u zdjelicama i dekorirajte je čipsom od čičoke, kockicama prepečenog kruha i listićima kadulje.
Guštajte!
Nisam ju nikada probala, ali mami me. Krasna ti je ova juha!
OdgovoriIzbrišiČičoku sam jednom kupila, i to slučajno jer mi je bilo čudno da prodavac, jedan jako stari dekica, prodaje luk i đumbir, kad ono kako mi je dekica objasnio to beše čičoka. Zaboravila sam i kakvog je ukusa. Moram je ponovo kupiti, samo da ne kupim đumbir umesto nje. vžVeliki sam ljubitelj čorbica i ova tvoja deluje divno i kremasto.
OdgovoriIzbrišiTamaric- Ja sam dugo tražila čičoku i onda je sasvim slučajno pronašla!Ako gdje naiđeš na čičoku- svakako preporučam! :)
OdgovoriIzbrišiJelena- baš tako- i ja sam najprije pomislila da je đumbir pa mi bilo čudno, a onda je teta koja to prodaje- potrudila se objasniti mi da je to čičoka, da je najčešće ljudi koji boluju od dijabetesa kupuju,i da je se može naći za kupiti od 11. do 3. mjeseca - mada je ja na cijelom pazaru nisam vidjela ni kod koga osim kod nje. Prilikom idućeg odlaska na pazar- opet ću je potražiti. :)))
OdgovoriIzbrišiHvala vam curke!:)))
OdgovoriIzbrišiFantasticno izgleda, cicoke ili kako ih ovdje zovu jordskokker su sve popularnije. Staro povrce potisnuto i zaboravljeno, koje se polako vraca. Puno ti je slatka ova zdjela.
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana! I ja u zadnje vrijeme nailazim na sve više mjesta gdje se čičoka koristi- mada je sve to još uvijek u jako malim količinama.
OdgovoriIzbrišiČičoku nikad nisam probao, morat ću malo prošetati i viditi ima li je kod nas po tržnici ili po ovim većim trgovinama. Recept mi se jako sviđa :)
OdgovoriIzbrišiHvala Medo! :))) Evo ja i jutros sa pazara i nađoh je samo opet kod iste gospođe. :)
OdgovoriIzbrišiNisam nikada probala cicoku,no juha izgleda bozanstveno a tome pridonose i tvoje slike kao i iskustvo i ljubav prema kuhanju !!!!
OdgovoriIzbrišiUh, Mirjana moja, ma ne znam šta da ti odgovorim na ovako lijepe riječi- kad dođu od vrsne kuharice i majstorice za fotke kao ti- duša mi se osmjehuje od uha od uha, a obrazi rumene! :) Hvala!
IzbrišiNisam probala cicoku nekad...moracu, bas me zanima kakvog li je ukusa!
OdgovoriIzbrišiPa čičoka je onako- rekla bih prilično neutralnog okusa- mislim da se s njom može dosta toga iskombinirati. Svakako je preporučam.
IzbrišiA delicius recipe. I like it.
OdgovoriIzbrišiBuen día
Thank you Marus! Saludos! :)))
Izbrišičičoku nisam nikad probala, a nisam ni vidjela nigdje za kupiti, juhica djeluje jako fino
OdgovoriIzbrišiHvala! Istina- čičoku je malo teže za pronaći - no nadam se da neće još dugo ostati tako. :)))
OdgovoriIzbrišiOdlična mi je ova juhica. Čičoku još nisam probala, vidjela sam da je ima za kupiti, ali ne svugdje. Čim je prvi put nađem kupim i isprobavam recept !
OdgovoriIzbrišiHvala Branka! Svakako preporučam! :)))
OdgovoriIzbrišiTako divno izgleda kremasto i fino.
OdgovoriIzbrišiHvala draga! :)
OdgovoriIzbrišiHvala na ovom receptu i jučer sam držala čičoke u rukama ali nisam znala što bi sa njima
OdgovoriIzbrišiČičoke su meni ukusne i sirove- imaju okus kao korjenčić od kupusa, a nedavno sam radila i krem juhu od njih i suhih vrganja- isto je bila njami! :)
IzbrišiOd nekad volim praviti juhice, posebno kremaste. Lepe fotkice i jupica izgleda baš dobro! :)
OdgovoriIzbrišiPuno hvala! :)))
IzbrišiDanas sam je isprobala u ovoj verziji i totalno me oduševila a pogotovo onaj čips gore....
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago!!! Hvala puno! :)
Izbriši