petak, 27. siječnja 2012.

Beze s višnjama


Jedna od torti koju svako malo radim. Volim kad je friško napravim- pripremim sve- i kore i kreme i nafilujem je tek malo prije nego što gosti dođu. A ona fina, hrskava, slatka, slasna, kiselkasta... ma sva se rastapa na nepcima... i što je najbolje- i kad pojedete jednu fetu- sve gledate kako bi barem još jednu...

Inače nisam baš ljubitelj čiste beze kore tj puslica- ako se pojedinačno naprave- ali za ovakvo nešto- uvijek! Radila sam je i u kombinaciji sa svježim malinama, bananama, kivijem, marelicama i breskvama no ova kombinacija sa višnjama mi je baš nekako- u srcu. :)))

Beze kore su često problem za napraviti- no po mom mišljenju- ne zbog kompliciranih sastojaka- već zbog naše nestrpljivosti da ih što prije napravimo. Bit je u duuuugom miksanju žlice po žlice šećera u bjelanjke i u pravoj temperaturi pečenja/sušenja, a da kore pri tom ne potamnu.

Moj idealni načim pečenja beze kora je da ih najprije stavim na malo višu temperaturu (cca 110°C) i pri tom svako malo provjeravam da mi ne potamnu i onda nakon nekog vremena smanjim temperaturu na nekih 80°C i dalje sušim dok mi kore ne postanu skroz lagane i potpuno suhe.

Trenutno ne mogu napisati točne temperature na kojima pečem kore jer su mi se sve oznake temperatura pobrisale na kolu od špakera (al neće ni to još dugo trajati- stiže nova pećnica! :))) ) - pa ga ja više onako- po sluhu okrenem i pečem. :))))
 

Sastojci:
6 bjelanjaka
40 dkg šećera 
1 žlica alkoholnog octa
10 dkg oguljenih badema u listićima ili nasjeckanim u štapiće
 
450 gr smrznutih višanja  
4-5 žl šećera 
1 vanilin puding
 
6 žumanjaka  
4 žl šećera  
vanilin pasta ili burbon vanilija 
1 žl brašna 
2 žl gustina 
0,4 l mlijeka 
15 dkg maslaca 
4 dcl slatkog vrhnja 
 Priprema:
Beze kore

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i tucite ih i dalje dodavajući im žlicu po žlicu kristal šećera.  Ovo uistinu traje duuugo. :)))) Na kraju umiksajte žlicu alkoholnog octa. Ocat neutralizira preveliku slatkoću šećera.

U vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom staviti dobro stučene bjelanjke te istiskujte unutar naznačenih krugova. Po volji vam želite li istiskivati u koncentrične spojene krugove ili u male hrpice pa da izgledaju kao spojene puslice. Pospite bademima.
Stavite u peć- ja pečem u peći sa ventilatorom- odmah obje kore od jednom. Najprije ih stavim na 110 °C dok ne očvrsnu odozgor (i ne pokažu tendenciju ka mjenjanju boje) a onda smanjim na 80°C i ostavim minimalno 2 sata u peći. Povremeno povirim kore i eventualno zamjenim mjesta donjoj i gornjoj kori.
 
Dok se kore peku, pripremamo kremu:
Izmiksamo žumanjke sa šećerom, vanilijom, malo mlijeka, brašnom i škrobnim brašnom. Ostatak mlijeka zakuhamo i kad uzavrije lagano mješajući nalijevamo na žumanjke. Sve vratimo na laganu vatru i mješamo dok se ne zgusne. Preručimo dobivenu kremu u drugu posudu i pokrijemo prozirnom folijom tik uz kremu da se ne stvori korica. Ostavimo da se ohladi.
U ohlađenu kremu umješamo omekšali maslac.
Nadjev od višanja:
Smrznutim višnjama dodamo 1 dcl vode i šećer i stavimo ih prokuhati. Razmutimo prašak za puding 1 dcl  vode i kad višnje uskuhaju izlijemo u višnje. Mješamo dok se nadjev ne zgusne. Također preručimo u drugu zdjelu i prekrijemo prozirnom folijom. Ohladimo.

Slatko vrhnje istučemo u čvrsti šlag.

Filujemo: beze kora, pola kreme od vanilije, pola nadjeva od višanja, pola slatkog vrhnja pa opet beze kora, druga polovica kreme, višanja i slatkog vrhnja.


Ne čekamo dugo sa serviranjem... :)))))

Broj komentara: 19 :

  1. ovo je odličan kolač, volim beze kore i samostalno i u kombinaciji sa kremom i voćem

    OdgovoriIzbriši
  2. E moj aJuliška, malo je reći da je ovo savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgleda, mogu samo zamisliti kako je ukusno. Slike su fantasticne, ovaj bijeli stalak za kolace je jako lijep. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala! :))) Stalak mi je baš fotogeničan nekako- odmah torte i kolači bolje izgledaju kad su na njemu. :)))

      Izbriši
  4. ovo je faaaaaaaaantaaaaaaaastiiiiiiiiiičnoooooooo :) ja bih jednu šnitu :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala! Može šnita... ma i dvije-tri! :))))

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno je ovo ! Desert koji jako volim. Ne znam sviđaju li mi se više velike torte ili mini izdanje. Prekrasno !

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovakve torte jednostavno obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ah ta bezvezna!!! :)) Ugodno sam se iznenadila! Sretno ti u tvom neredu!!! :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Julia, beze kore su mi zakon, pogotovo u kombinaciji s višanjama! Torta ti je divna, tako je predivno dekorirana :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Poštovana gospođo Julija,

    samo da Vas pitam je li istina da torta od baiser kora ne smije dugo stajati nakon što se nadjene jer kore puste tekućinu? Htjela bih ovo napraviti za svoj rođendan koji će se slaviti oko 21 h (znaci,torta ce se jesti oko 23 h) pa me zanima kada bi bilo idealno nadjenuti tortu.

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, istina je, kore se pocmu topiti kad na njih dodje krema. Ali mozete prethodno skuhati i pripremiti kreme i tortu nafilovati oko 20 h, izdrzati ce do 23, bez brige, zapravo bit ce taman. Vrhnje za slag istucite neposredno pred filovanje.
      Naravno- sve ovo sto cam pisem, odnosi se na prave beze kore- do kraja suhe i iznutra.

      Izbriši
    2. I da, torta se nece skroz rastopiti ni do sutradan, ali ce se kore isto solidno otopiti.

      Izbriši