srijeda, 28. prosinca 2011.

Bilježnica iz tisuću devetsto i neke davne godine… ili Bakina torta od naranče i badema


Kako reći nešto o bilježnici ispisanoj davno prije nego što sam se ja rodila? Kad samo pomislim da ju je ispisala žena od čije loze evo već i treća generacija stasa- ostajem bez teksta...
Za mene je stari recept kao stara kamena kuća, kao stare note ili davno pročitana knjiga.  Za mene - on je baština.
I baš kao davno skladane note ili napisani stihovi i kolač ima svoju povijest - govori o vremenu u kojem su živjeli oni koji su ga stvarali. 
Te neke davne godine ruka jedne vrijedne žene pažljivo je zapisala i ovaj recept. Od delicija tog vremena napravila je sunčanu tortu punu mirisa i okusa dalmatinskog podneblja .
Naranče i bademi mirišu iz svakog zalogaja i bude neka davna sjećanja na bakinu kuhinju, njene kuhače i lonce i pregaču na cvjetiće sa dva velika džepa u kojima se uvijek krio poneki slatkiš za nas djecu….
Stoga vam predlažem, uz neke stare note; s pogledom na neko staro kameno zdanje uživajte sa mnom u okusima ove torte. Možda i vas odvede u djetinjstvo, njegove mirise i okuse i one bezbrižne dane.
Tek tada ćete u potpunosti osjetiti ovaj božanstveni spoj naranče i badema i shvatit da je kulinarstvo baš kao i glazba, prava, iskonska umjetnost.
Sastojci:
Biskvit:
7 jaja
200 g šećera
125 ml soka od naranče
korica jedne naranče
120 g mljevenih oguljenih prženih badema
2 jušne žlice prezle
70 g brašna
Preljev za biskvit:
sok od 1  naranče za poprskati biskvitne kore
2 jušne žlice likera od naranče
Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
375 ml soka od naranče (3 naranče)
korica naranče
60 g brašna
200 g maslaca
Korica naranče za kandiranje
Listići badema za dekoraciju
Vrijeme pripreme: 90 minuta + hlađenje
Za 16 komada
Priprema:
Bademe dan prije potopite par minuta u kipuću vodu te ogulite kožicu s njih. Stavite ih da se osuše ili na sunce ili u pećnicu na 80°C nekih 2 sata. Ovo je najbolje napraviti dan-dva ranije nego što se planira praviti torta.
Prosušene oguljene bademe stavite u tavicu debljeg dna i lagano ih pržite uz neprestano mješanje par minuta. Sameljite ih.
Od 6 jaja odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa malo soli stucite u čvrsti snijeg. Žumanjke, cijelo jaje i šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Dodajte im koricu i sok naranče
Posebno pomiješajte prezlu, brašno i bademe.
Preko smjese od žumanjaka istresite tučene bjelanjke i preko njih pomiješane brašno, bademe i prezlu. Sve lagano pjenjačom umiješajte i izlijte u kalup promjera 24 cm te staviti u prethodno zagrijanu peć na 180 °C 35-40 min.
Kao važna napomena iz bakine tekice stoji da se kalupu za torte masnoćom i brašnom premazuje samo dno, ne i stranice. Ja se i danas držim tog naputka s tim da na dno kalupa stavljam papir za pečenje umjesto da ga premazujem maslom i posipam brašnom.
Krema:
Žumanca i šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Sve stavite u vodenu kupelj i neprestano mikserom tucite nekih 15 ak minuta dok se žumanjci ne zgusnu.
Od narančinog soka odvojite 1 dcl i u njega dodajte brašno. Dobro izmiješajte da ne bude grudica. Ostatak narančinog soka i koricu naranče dodajte u žumanjke i sve izmiksajte da se dobije kremasta smjesa. Dodajte brašno razmućeno u soku naranče i sve i dalje mutite na pari dok se skroz ne zgusne.
Skinite s pare i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
U ohlađenu kremu dodajte maslac i dobro ga umiksajte da se dobije glatka i sjajna krema.
Ohlađeni biskvit dva puta vodoravno razrežite da se dobiju tri kore. Svaku koru poprskajte mješavinom soka i likera od naranče (ukoliko nemate likera od naranče isti zamjenite maraskinom ili rumom ili jednostavno izostavite liker).
Na dno pladnja za serviranje postavite donju koru. Oko nje postavite obruč za torte obložen prozirnom folijom. Koru namažite 1/3 kreme pa na kremu stavite drugu koru. Ponovo namažite trećinom kreme i poklopite trećom korom. Stavite tortu u hladnjak da se ohladi.
Sa ohlađene torte uklonite obruč, premažite je odozgor i sa svih strana preostalom kremom.
Bočne strane dekorirajte grubo sjeckanim bademima ili bademima u listićima, a gornju stranu ukrasite kandiranom koricom naranče, oguljenim bademima i listićima metvice.
Napomene:   

1. U originalnom receptu stoji da se od dobivene biskvitne smjese peku tri kore svaka zasebno- ja sam recept prilagodila današnjem malo bržem ritmu i kroničnom nedostatku vremena pa sam sve pekla od jednom i prerezala da dobijem te tri kore.

2.  Torta je jednako dobra (ako ne i bolja) i kad je radite sa neoguljenim bademima. Tada bademi više dođu do izražaja svojim okusom i mirisom. Kod mene je u zadnje vrijeme sve češće u varijanti sa neoguljenim bademima. :)))
Kandiranje narančine korice:
Domaće neprskane naranče debele kore ogulite i narežite uzdužno na trakice širine 4-5 mm.
U posudi zakuhajte dovoljno vode da korica naranče može plivati u njoj. U zakuhanu vodu stavite koru i kuhajte 3-4 min. Izlijte kroz cjedilo, operite korice pod mlazom hladne vode i opet zakuhajte jednaku količinu vode. Ponovite postupak kuhanja korice i ispiranja još 2 puta.
Ocjedite prokuhane korice i izvagajte ih. Na svakih 10 dkg korice zakuhajte 10 dkg šećera u 1 dcl vode dok se ne dobije gusti sirup. U vreli sirup stavite koricu i lagano kuhajte još 7-8 minuta.
Kuhanu koricu izvadite iz sirupa na rešetku da se ocijedi te je uvaljajte u kristal šećer i ostavite na zraku na rešetki da se korice osuše. Ukoliko želite raditi latice za cvjetove poput ove dekoracije na slici- korice odmah zakrivite u željene oblike i tako ih ostavite da se osuše.

Broj komentara: 20 :

  1. Kulinarstvo je i za mene prava umjetnost.
    Ja se uvijek divim tvojim dekoracijma torti. Ti to tako fino i ukusno poslozis da covjek odmah dobije zelju da zagrize.
    Arancine sam radila ovoh tjedna dva puta, al morat cu i danas ponovno. Imam dosta naranaca koje moram iskoristit, a ova mi torta izgleda savrsena za to.
    Zna ono, kada negdje koristis samo koricu ili samo sok od voca pa ti ostane ili jedno ili drugo.....ovdje se, ako se rade i arancini, koristi oboje u toj mjeri da ne istaje nicega.

    OdgovoriIzbriši
  2. E da, u ovu tortu baš ide dosta i soka i korice naranče- prava je narančina torta! :))) Meni osobno je ovo jedna od dražih torti! Baš sam zadnji put štopala sebe- za manje od 2 sata bude gotov i biskvit i krema i arancini- nakon toga samo treba sačekati da se sve ohladi i nafilovati- ostaviti da prenoći i sutradan dekorirati- dobitna kombinacija!
    Hvala ti Branka, srce si!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je pravi primjer da je kulinarstvo umjetnost. Hvala za ovaj recept za kandiranje narandzine kore, sacuvacu ga.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna torta puna okusa i mirisa i tako nježnog izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dekoracija ove torte mi je ostala u sjećanju još iz Repeta. Cvjetići od kandirane korice naranče su prekrasni, a vjerujem da je torta jako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  6. Juliška evo je uživali u njoj http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2012/02/bakina-torta-od-badema-i-narance.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Sad sam te povezala sa coolinarikom.....stavit ću sličice tamo i povezati sa blogom...imas odlične recepte

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!! :) Voljela bih znti tko me to razotkrio? :)

      Izbriši
  8. LuLi s Coolke....ma ne da mi se prijavljivati na Google i davati svoje podatke....evo sam i sličice juhe stavila danas i povezala s tvojim blogom.....i ona beciva bez ću isto, vrlo skoro ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :-) :-) hvala puno! Virnula sam slije na coolku- predobre! <3

      Izbriši
  9. Odličan recept i dekoracija, sve po starinski...hvala...

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta je divna,sve pohvale!!!
    Šta može da se koristi umesto likera od narandže?

    OdgovoriIzbriši