Kako reći
nešto o bilježnici ispisanoj davno prije nego što sam se ja rodila? Kad samo
pomislim da ju je ispisala žena od čije loze evo već i treća generacija stasa- ostajem
bez teksta...
Za mene je
stari recept kao stara kamena kuća, kao stare note ili davno pročitana knjiga. Za mene - on je baština.
I baš kao davno
skladane note ili napisani stihovi i kolač ima svoju povijest - govori o
vremenu u kojem su živjeli oni koji su ga stvarali.
Te neke
davne godine ruka jedne vrijedne žene pažljivo je zapisala i ovaj recept. Od
delicija tog vremena napravila je sunčanu tortu punu mirisa i okusa
dalmatinskog podneblja .
Naranče i
bademi mirišu iz svakog zalogaja i bude neka davna sjećanja na bakinu kuhinju,
njene kuhače i lonce i pregaču na cvjetiće sa dva velika džepa u kojima se
uvijek krio poneki slatkiš za nas djecu….
Stoga vam
predlažem, uz neke stare note; s pogledom na neko staro kameno zdanje uživajte
sa mnom u okusima ove torte. Možda i vas odvede u djetinjstvo, njegove mirise i
okuse i one bezbrižne dane.
Tek tada
ćete u potpunosti osjetiti ovaj božanstveni spoj naranče i badema i shvatit da
je kulinarstvo baš kao i glazba, prava, iskonska umjetnost.
Biskvit:
7 jaja
200 g šećera
125 ml soka
od naranče
korica jedne
naranče
120 g
mljevenih oguljenih prženih badema
2 jušne
žlice prezle
70 g brašna
Preljev za biskvit:
sok od
1 naranče za poprskati biskvitne kore
2 jušne
žlice likera od naranče
Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
375 ml soka
od naranče (3 naranče)
korica
naranče
60 g brašna
200 g
maslaca
Korica
naranče za kandiranje
Listići
badema za dekoraciju
Vrijeme
pripreme: 90 minuta + hlađenje
Za 16 komada
Priprema:
Bademe dan prije potopite par minuta u kipuću vodu te ogulite
kožicu s njih. Stavite ih da se osuše ili na sunce ili u pećnicu na 80°C nekih
2 sata. Ovo je najbolje napraviti dan-dva ranije nego što se planira praviti
torta.
Prosušene oguljene bademe stavite u tavicu debljeg dna i
lagano ih pržite uz neprestano mješanje par minuta. Sameljite ih.
Od 6 jaja
odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke sa malo soli stucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke, cijelo jaje i šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Dodajte im koricu
i sok naranče
Posebno pomiješajte
prezlu, brašno i bademe.
Preko smjese
od žumanjaka istresite tučene bjelanjke i preko njih pomiješane brašno, bademe i
prezlu. Sve lagano pjenjačom umiješajte i izlijte u kalup promjera 24 cm te
staviti u prethodno zagrijanu peć na 180 °C 35-40 min.
Kao važna
napomena iz bakine tekice stoji da se kalupu za torte masnoćom i brašnom
premazuje samo dno, ne i stranice. Ja se i danas držim tog naputka s tim da na
dno kalupa stavljam papir za pečenje umjesto da ga premazujem maslom i posipam
brašnom.
Žumanca i
šećer tucite dok ne postanu pjenasti. Sve stavite u vodenu kupelj i neprestano
mikserom tucite nekih 15 ak minuta dok se žumanjci ne zgusnu.
Od
narančinog soka odvojite 1 dcl i u njega dodajte brašno. Dobro izmiješajte da
ne bude grudica. Ostatak narančinog soka i koricu naranče dodajte u žumanjke i
sve izmiksajte da se dobije kremasta smjesa. Dodajte brašno razmućeno u soku
naranče i sve i dalje mutite na pari dok se skroz ne zgusne.
Skinite s
pare i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
U ohlađenu
kremu dodajte maslac i dobro ga umiksajte da se dobije glatka i sjajna krema.
Ohlađeni
biskvit dva puta vodoravno razrežite da se dobiju tri kore. Svaku koru
poprskajte mješavinom soka i likera od naranče (ukoliko nemate likera od
naranče isti zamjenite maraskinom ili rumom ili jednostavno izostavite liker).
Na dno
pladnja za serviranje postavite donju koru. Oko nje postavite obruč za torte
obložen prozirnom folijom. Koru namažite 1/3 kreme pa na kremu stavite drugu
koru. Ponovo namažite trećinom kreme i poklopite trećom korom. Stavite tortu u
hladnjak da se ohladi.
Sa ohlađene
torte uklonite obruč, premažite je odozgor i sa svih strana preostalom kremom.
Bočne strane
dekorirajte grubo sjeckanim bademima ili bademima u listićima, a gornju stranu
ukrasite kandiranom koricom naranče, oguljenim bademima i listićima metvice.
Napomene:
1. U originalnom receptu stoji da se od dobivene biskvitne smjese peku tri kore svaka zasebno- ja sam recept prilagodila današnjem malo bržem ritmu i kroničnom nedostatku vremena pa sam sve pekla od jednom i prerezala da dobijem te tri kore.
2. Torta je jednako dobra (ako ne i bolja) i kad je radite sa neoguljenim bademima. Tada bademi više dođu do izražaja svojim okusom i mirisom. Kod mene je u zadnje vrijeme sve češće u varijanti sa neoguljenim bademima. :)))
1. U originalnom receptu stoji da se od dobivene biskvitne smjese peku tri kore svaka zasebno- ja sam recept prilagodila današnjem malo bržem ritmu i kroničnom nedostatku vremena pa sam sve pekla od jednom i prerezala da dobijem te tri kore.
2. Torta je jednako dobra (ako ne i bolja) i kad je radite sa neoguljenim bademima. Tada bademi više dođu do izražaja svojim okusom i mirisom. Kod mene je u zadnje vrijeme sve češće u varijanti sa neoguljenim bademima. :)))
Kandiranje narančine korice:
Domaće neprskane
naranče debele kore ogulite i narežite uzdužno na trakice širine 4-5 mm.
U posudi
zakuhajte dovoljno vode da korica naranče može plivati u njoj. U zakuhanu vodu
stavite koru i kuhajte 3-4 min. Izlijte kroz cjedilo, operite korice pod mlazom
hladne vode i opet zakuhajte jednaku količinu vode. Ponovite postupak kuhanja
korice i ispiranja još 2 puta.
Ocjedite
prokuhane korice i izvagajte ih. Na svakih 10 dkg korice zakuhajte 10 dkg
šećera u 1 dcl vode dok se ne dobije gusti sirup. U vreli sirup stavite koricu
i lagano kuhajte još 7-8 minuta.
Kuhanu
koricu izvadite iz sirupa na rešetku da se ocijedi te je uvaljajte u kristal
šećer i ostavite na zraku na rešetki da se korice osuše. Ukoliko želite raditi
latice za cvjetove poput ove dekoracije na slici- korice odmah zakrivite u
željene oblike i tako ih ostavite da se osuše.
Kulinarstvo je i za mene prava umjetnost.
OdgovoriIzbrišiJa se uvijek divim tvojim dekoracijma torti. Ti to tako fino i ukusno poslozis da covjek odmah dobije zelju da zagrize.
Arancine sam radila ovoh tjedna dva puta, al morat cu i danas ponovno. Imam dosta naranaca koje moram iskoristit, a ova mi torta izgleda savrsena za to.
Zna ono, kada negdje koristis samo koricu ili samo sok od voca pa ti ostane ili jedno ili drugo.....ovdje se, ako se rade i arancini, koristi oboje u toj mjeri da ne istaje nicega.
E da, u ovu tortu baš ide dosta i soka i korice naranče- prava je narančina torta! :))) Meni osobno je ovo jedna od dražih torti! Baš sam zadnji put štopala sebe- za manje od 2 sata bude gotov i biskvit i krema i arancini- nakon toga samo treba sačekati da se sve ohladi i nafilovati- ostaviti da prenoći i sutradan dekorirati- dobitna kombinacija!
OdgovoriIzbrišiHvala ti Branka, srce si!
Ovo je pravi primjer da je kulinarstvo umjetnost. Hvala za ovaj recept za kandiranje narandzine kore, sacuvacu ga.
OdgovoriIzbrišiHvala najljepša Gordana! :)))
IzbrišiDivna torta puna okusa i mirisa i tako nježnog izgleda.
OdgovoriIzbrišiDekoracija ove torte mi je ostala u sjećanju još iz Repeta. Cvjetići od kandirane korice naranče su prekrasni, a vjerujem da je torta jako ukusna.
OdgovoriIzbrišiPuno hvala! :)))
IzbrišiJuliška evo je uživali u njoj http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2012/02/bakina-torta-od-badema-i-narance.html
OdgovoriIzbrišiO kojeg li lipog iznenađenja!!! Hvala puno! :*
Izbrišiprekrasna torta, ko slika je!!
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara!
OdgovoriIzbrišidivnaaa..
OdgovoriIzbrišiSad sam te povezala sa coolinarikom.....stavit ću sličice tamo i povezati sa blogom...imas odlične recepte
OdgovoriIzbrišiHvala!! :) Voljela bih znti tko me to razotkrio? :)
IzbrišiLuLi s Coolke....ma ne da mi se prijavljivati na Google i davati svoje podatke....evo sam i sličice juhe stavila danas i povezala s tvojim blogom.....i ona beciva bez ću isto, vrlo skoro ;-)
OdgovoriIzbriši:-) :-) hvala puno! Virnula sam slije na coolku- predobre! <3
IzbrišiOdličan recept i dekoracija, sve po starinski...hvala...
OdgovoriIzbrišiHvala najljepsa!!
IzbrišiTorta je divna,sve pohvale!!!
OdgovoriIzbrišiŠta može da se koristi umesto likera od narandže?
Torta je ludilo
OdgovoriIzbriši