subota, 21. kolovoza 2021.

Drugačija Panna Cotta

 


Panna cotta je jedna od najjednostavnijih slastica. ... dok ne dođe u moje ruke- dok je ne poželim izokrenuti, uvrnuti, omotati.. e onda se zakomplicira... no ja i dalje tvrdim da je turbo jednostavna! Nastane (i nestane) u jedno popodne! 

Onima koji su recepto-strašljivi - preskočite recept... vama, koji hrabro koračate ovim slovima naprijed- samo nastavite- ta znate da sve lijepo objasnim i da je sve izvedivo!


Radila sam je sa medom i kokosovim šećerom jer sam htjela max smanjiti šećere u njoj, no vi slobodno koristite klasični šećer u mjerama kao u receptu (ili čak 10% više jer nije preslatka)

10 kom -  pravokutne ciglice -kalup dimenzija 8,5 cm x 4,5 cm x 2 cm 

(ili okrugli kalup promjera 14 cm i visine 5 cm- ili kakve god kalupe imate)

Nadjev 

300 g nektarina (bez koštice), narezane na kockice cca 1 cm

40 g meda

Med zagrijte, dodajte mu nektarine (može i tvrđe breskve) i prodinstajte ih kratko na jačoj vatri- da ispari sok a da se one ne prekuhaju. Skinite s vatre i ostavite da se ohlade.

Krema


500 g mliječnog vrhnja za šlag

30 g kokosovog šećera (ili običnog)

50 g kokosa (klasični kokos iz dućana- mrvice)

10 g želatine

150 g kiselog vrhnja

20 g meda

Kokos mrvice sameljite u mlinu za kavu da budu što sitnije. Pola vrhnja za šlag zagrijte do vrenja,  dodajte mu kokos, šećer , još kraatko prokuhajte te skinite s vatre i dodajte prethodno hidriranu želatinu (10 g želatine u prahu +40 g hladne vode ili 6 listića namočenih u hladnoj vodi dok ne omekšaju pa ocijeđeni)

Primješajte ostatak hladnog vrhnja za šlag da se sve sjedini u kompaktnu smjesu.


Kiselo vrhnje- običnom žlicom, pomiješajte sa medom, pa sve umiješajte u pripremljenu smjesu kokos panna cotte. Ujednačite.


Na dno kalupa izlijte malu količinu smjese, stavite u led na 10 min da se stegne, izvadite iz leda, rasporedite nektarine na način da ne dodiruju bočne stranice kalupa i preko njih izlijte ostatak smjese. Vratite sve u led da se do kraja stegne.

Hrskavi preljev

100 g bijele čokolade 

100 g kakao maslaca

1 žlica kokos mrvica

Na pari otopite sve sastojke i umačite svaku ciglicu panna cotte u preljev. Preljev se odmah steže- nemojte da vas iznenadi. 

Dekoracija

veće breskve, spravica za raditi kuglice od voća, hrskavi preljev, kokos mrvice.

Iz polovica breskvi spravicom izrežite kuglice, uvaljajte ih u preljev i odmah u mrvice.


Panna cottu ostavite da se malo otpusti na sobnoj temperaturi (ili malo dulje u hladnjaku) i poslužite.

Ideja za ovakvu verziju panna cotte mi je potekla od sladoleda king s kokosom- samo sam je doradila nektarinama i promijenila čoko omot iz crnog u bijeli.

Uživajte i hladite se panna cottom umjesto sladoledom- sasvim sigurno je zdravija i definitivno manje kalorična!

Javite mi dojmove!

P.S. Molim vas, nemojte me pitati koje količine u veće kalupe od onih koje sam vam napisala, imate sve dimenzije- malo obnovite znanje matematike, površine i volumena.. nije strašno 😘😘😘




Nema komentara :

Objavi komentar