ponedjeljak, 11. veljače 2019.

Čupavci (zamalo - BEZgrešni)

S pojavom sunca, dolazi i pojava laganijih jakni (barem onih koje nosite preko dana)..a onda se pojavi i to da npr ne možete zakopčati tu jaknu (???)... a možda je i možete zakopčati- ali vam proradi savjest (konačno!) po pitanju pravilne prehrane, nekakvog detoxa, više fizičke aktivnosti, smanjenja konzumiranja nezdravih namirnica, itd, itd...



Jesu li ovi čupavci na tragu takvo nečega ili nisu- ostavit ću stručnjacima iz nutricionizma da ih ocjene... jesu li čupavci bez rafiniranog šećera, bez glutena, bez brašna... jesu. Drugačiji su. I nisu za svakoga, niti će se svakomu svidjeti. Ni ne moraju. Meni jesu, a vi procijenite iz recepta je li ovo nešto što bi se i vama moglo svidjeti.

Za izradu ne trebate pećnicu ni mikser, trebate blender, neki prosječni- bit će ok ako budete pažljivo rukovali s njim.

Sastojci (18 kom )

250 g lješnjaka
130 g otopljenog kokosovog ulja
100 g datulja
45 g kokos maslaca
25g chia sjemenki
40 g soka naranče
korica naranče
40 g kokosa (mrvica, ribanog, onog za prave čupavce)

40 g kokosovog ulja
100 g tamne čokolade (70%)
kokos za uvaljati kocke

U blender stavite otkoštene datulje, lješnjake i rastopljeno kokosovo ulje i maslac i pustite ga da  sve lagano samelje u finu kašu. Nemojte ga staviti na veliki broj okretaja- neka radi na najsporijoj brzini- ne žuri vam se!
Kad ste dobili pastu željene strukture, dodajte sok i koricu naranče i chia sjemenke. Odvrtite u blenderu još par krugova pa dodajte kokos. Njega isto provrtite dva kruga. I to je to.

Neka vas ne čudi smjesa. Stegnut će se ona. Istresite je na prozirnu foliju i oblikujte u kvadrat 15x 15 cm debljine cca 1,3 cm (ili malo više) i stavite u zamrzivač na pola sata. Kokosovo ulje će se stegnuti a smjesa postati čvrsta.

Izrežite vaše čupavce na kockice (kvadre) željene veličine i opet vratite u zamrzivač.

Na pari otopite čokoladu i kokosovo ulje. Stavite u neku širu šalicu da vam bude jednostavnije.

U rastopljenu čokoladu, umačite kockicu po kockicu , kratko ocijedite pa uvaljajte u kokos.
Slažite na rešetku ili tanjur. Čokolada se brzo stegne.

Po želji- ostavite par u hladnjaku, a ostale zamrznite i vadite po potrebi.

Ovi čupavci nisu od onih mojih se može pojesti tona. Spadaju li baš po svemu u raw i low carb- opet ću analzu prepustiti stručnjacima.

Dovoljno su slatki čak i za one koji ne jedu ovakvu vrstu slastica.

Kokosov maslac i kokosovo ulje možete nabaviti u dm ili mulleru ili drugim trgovinama koje imaju odjel zdrave hrane.
Lješnjake možete zamijeniti bademima ili indijskim oraščićima.
Ja sam lješnjake lagano ispekla i odstranila im kožicu- a vi kako vam volja.
Datulje sam nabavila odkoštene sa bio deklaracijom.


P.S. A ovako to izgleda kad ja pokušavam natipkati recept... da ne mislite da je to što nema recepta na blogu- do mene!







2 komentara :