ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Cimet -karamel keksići

I napokon je počelo to vrijeme... vrijeme fažola, kiselog kupusa, suhog mesa i kobasica, vrijeme bure koja sve nosi, naloženog šporeta, mekane dekice, dobre knjige, vrućeg čaja... vrijeme obitelji i dragih prijatelja, vrijeme druženja, paljenja svijeća...

Stiglo je vrijeme kad se oklagija okreće više nego inače, kad tepsije više zveckaju, kad su prsti češće opečeni, a i račun za struju je nešto viši...

Stiglo je vrijeme naranača i limuna, oraha i bajama i pokojeg lješnjaka. Vrijeme mirisnog cimeta, klinčića i vanilije.

Vrijeme kad nam kronično fali brašna ili šećera ili masla... a najčešće svo troje nestane istovremeno...
Vrijeme kad vadimo One recepte.

Vrijeme kad moja djeca stvaraju svoja topla sjećanja.
Vrijeme kad ja mislim da i nisam tako stara jer šta ima da sam dijete bila...
Vrijeme kad slušamo priče iz djetinjstva naših očeva i majki (oni su ipak nešto malo ostarili), vrijeme kad je (pra)bakama  i (pra)djedovima sjećanje tako bistro kao da se to baš jučer dogodilo, a ne tamo neke davne o-ho-ho godine kad su oni djeca bili i nosili badnjake po kućama i veselili se narančama...

Stiglo je vrijeme kad smo svi djeca.

Vrijeme Nade, Mira, Radosti i Ljubavi.

Ovi keksići u sebi imaju utkane mirise ovih dana, imaju utkano druženje sa najmilijima jer je poželjno da ih radite u društvu- da mirišete, valjate i pečete sjećanja na smijeh, toplinu, ljubav.
(ove keksiće sam radila na Gorenje Cooking show u Lesnine Zadar, 2.12.2017)

Sastojci:
(za cca 135 kom keksića težine od 6-8 g svaka kuglica prije pečenja)

425 g glatkog brašna
1/2 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
po želji klinčići, kardamom
prstohvat soli
290 g maslaca
175 g šećera (možete pola bijelog a pola smeđeg)
2 srednje velika jaja


U brašno dodajte sol, prašak za pecivo, cimet i ostale začine
Mikserom pjenasto izmješajte maslac sa šećerom i dodajte jedno po jedno jaje. Dodavajte smjesu brašna i na kraju vodu da povežete smjesu u tijesto.

            (možda će vam trebati 1 do 2 žlice hladne vode da se tijesto poveže- sve ovisi o veličini jaja)

Šećer za uvaljati kuglice, cimet, klinčić- sve pomiješajte.

Otkinite komad tijesta i izvaljate ga u valjak od kojeg otkidajte komade jednake duljine te od njih napravite kuglicu. Svaku kuglicu uvalajte u smjesu šećera i začina, stavite na pleh obložen pek papirom i u sredini svake napravite rupicu drškom od drvene kuhače.
Kad napunite pleh- ostavite u hladnjak da se keksići odmore. **

                     ** ovako nepečene kekse možete i zamrznuti pa ih peći po potrebi.


Kekse stavite peći na 180°C 10- ak minuta. Skoro pečene keksiće napunite karamelom (ako su vam se rupice smanjile- slobodno ih opet obnovite ili drškom kuhače ili prstom). Lagano posolite karamel. Vratite u peć još 3 minute. Ostavite da se ohlade na limu. Nakon što se ohladio- karamel će postati čvrst i neće biti ljepljiv.

Gotove, ohlađene kekse možete čuvati provjereno 15ak dana (i to samo ako ih dobro sakrijete!).


Karamel.

 Keksi se pune pripremljenim karamelom. Karamel možete napraviti i koji dan unaprijed, samo pazite da vam ga ne nestane jer karamel kod karameloljubitelja izaziva ovisnost i potrebu da se žličicom stalno roni po njemu...

Ako pripremate karamel ovako kako ja radim onda je važno slijedeće:

- nikako ne miješati šećer dok se topi ni u kojoj fazi
- umijesto miješanja šećera, kad se on krene topiti, podižete lagano jedan kraj zdjele i lagano njome vrtite tako da otopina šećera oblijeva stranice
- ja radim karamel tako da dodajem vodu u šećer- zašto voda? - zato da se šećer ravnomjerno zagrije i lakše otopi. Koliko god vode da ulijete - ona ispari- jedino što s više vode- kuhanje traje duže. Netko drugi ne radi s vodom- stvar je samo navike odnosno vaše prakse.
- ne trebate se bojati karamela, šećer se ne otapa tolikom brzinom da ne biste stigli reagirati- pustite ga da dobije onu boju jantara- ne prekidajte ga u svijetloj fazi- dobit ćete kristalizirani započeti karamel.
- šta i da se dogodi da vam se šećer previše rastali? ... bacite taj i radite novi.
- Karamela se trebate paziti jedino da vas ne opeče jer je rastaljeni šećer jako visoke temperature i može izazvati ozbiljne opekotine. Ne ližite žlicu dok se ne ohladi! (govorim o žlici kad je karamel već gotov jer druge ni nemate)


300 g šećera
1 dcl vode
150 g vrhnja za šlag
75 g maslaca

Stavite vodu i šećer da zakuhaju i da se šećer otopi. Pustite da se šećer karamelizira vrteći zdjelu u kojoj se topi. Kad dobijete jantarnu boju- dodajte zagrijano vrhnje za šlag i na kraju maslac sobne temperature izrezan na kockice. Sad možete sve promiješati dok se ne otopi.
Izlijte dobiveni karamel u teglu i ostavite na sigurno.

Ovako dobiven karamel može trajati i 15ak dana u hladnjaku.

P.S. Kekse možete puniti i omiljenom mermeladom- jednako su dobri.


1 komentar :

  1. PoZdrav,ako moze samo upit za smjesu sećera za uvaljati? Ako sam dobro shvatila u smjesu za keksiće stavljam cimet i začine i onda još napravim smjesu šećera s začinima za uvaljati keksiće (koliko cca čega?) Puno hvala unaprijed! :-)

    OdgovoriIzbriši