subota, 14. siječnja 2017.

Sasvim jednostavna ; bezimena Torta i dva, tri slova...

Nova godina, neke nove (stare) odluke po pitanju bloga i blog postova- i novi post na blogu... napokon! Moram priznati da sam se zaželjela svojih daščica i krpica; slaganja tanjurića, glomaznog fotoaparata (u zadnje vrijeme sve fotkam mobitelom!!); svoga istočno orijentiranog prozora i hvatanja svjetla da bih napravila zadovoljavajuću fotografiju... Skoro sam i zaboravila kojim sam se sve "makinacijama" služila za uhvatit svjetlo i iz kojih sam sve kutova fotkala :)))))






No neću duljiti... Za početak ove godine i za početak postova u ovoj godini- pripremila sam vam jednu jednostavnu torticu od sira sa želeom od borovnica i chantilly kremom...






Podloga torte je moja varijanta Japanske torte od sira ("obična" biskvitna torta koja se sastoji samo od biskvita sa sirom, a poslužuje se ili samostalno ili sa kakvim voćnim preljevom)
Žele od borovnica sam radila u silikonskim kalupima- a vi- ako ih nemate- možete žele izliti u kalup za tortu (obložen iznutra prozirnom folijom)  malo manjeg promjera od onog u kojem se pekla torta; zamrznuti ga i zamrznutoga položiti na tortu... ili ga- tako zamrznutoga- možete izrezati u razne oblike i poslagati na tortu. 
Chantilly kremu- nanesite nastavkom po želji.

Sastojci za nižu tortu promjera 26 cm


Biskvitna podloga

200 g krem sira (abc sir; vivis i sl)
80 g rastopljenoga maslaca
150 g šećera
3 jaja
prstohvat soli
80 g glatkog brašna
25 g škrobnoga brašna
1 kavena žličica praška za pecivo
sok 1 limuna
korica 1-2 neprskana limuna

Žele od borovnica

300 g borovnica
100 g šećera
8 g mljevene želatine
sok 1 limuna- po želji
vode po potrebi

Chantilly krema

150 g slatkog vrhnja (mliječnog vrhnja za šlag)
po želji šećera u prahu
sjemenke iz mahune vanilije (pola mahune)

Najprije napravite žele od borovnica. Stavite želatinu u 30 g hladne vode da nabubri.
Prokuhajte borovnice sa malo vode, smiksajte ih štapnim mikserom i procijedite kroz cijedilo. Dobivenom soku dodajte šećer i sad sve skupa izvažite.( Provjerite i slatkoću pa po želji dodajte  ili još malo šećera i/ili sok limuna ) Imat ćete manje od 400 g smjese- pa nadolijte vode do 370 g (30 g ste već dodali u želatinu). Zakuhajte i kad prokuha- sklonite s vatre i dodajte želatinu. Izlijte smjesu u silikonske kalupe ili u obruč torte obložen prozirnom folijom. Stavite u zamrzivač.

Za biskvit- tucite maslac, šećer i krem sir dok ne postanu pjenasti. Dodavajte jedno po jedno jaje i sok limuna.
Posebno pomiješajte koricu limuna sa soli, brašnom i škrobnim brašnom (gustinom) i praškom za pecivo. Istresite brašnaste sastojke u sir, jaja i maslo i sve kratko promiješajte (da ne bude grudvica). Izlijte smjesu u papirom obložen kalup i stavite peći.
Biskvit sam pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na opciji ventilator na 150°C - 20 min. Ako nemate tu opciju pečenja - pecite na klasičan način na temperaturi 160°C isto 20-25 min- ovisno o tome kako vaša peć radi.
Ako smjesu pečete u kalupu manjeg promjera- također je potrebno malo duže pečenje. U svakom slučaju- da biste bili sigurni da je pečeno- provjerite čačkalicom.

Biskvit ostavite u kalupu da se ohladi cca 5 min a onda ga izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za serviranje (možete ga prevrnuti na tanjur jer je biskvit prilično mekan - pa treba biti oprezan s njim).

Na ohlađeni biskvit poslažite (postavite) smrznuti žele.

Za Chantilly kremu- tucite mikserom dobro ohlađeno slatko vrhnje. Kad je skoro tučeno u šlag- dodajte mu šećer u prahu i sjemenke iz mahune vanilije. Kremom ispunite praznine između želea ili je jednostavno rasporedite preko želea.

I za kraj - o blogerskim novogodišnjim odlukama... S obzirom da već neko vrijeme radim u restoranu, plus što sam maksimalno angažirana i oko nekih drugih projekata- blog je zadnjih 9 mjeseci bio prilično zapostavljen... moja novogodišnja odluka je da to promijenim. Ne mogu obećati da će postova u ovoj godini brojčano biti jednako kao ranije- ali će ih svakako biti više nego u zadnje vrijeme :))))
Imam u planu dovesti vam u goste meni neke jako drage ljude - što kuhare, što slastičare - tako da će biti stvarno raznovrsnih recepata i novih ideja na blogu.

P.S. Imam jako puno upita za recepte slastica sa slika koje vidite da radim u restoranu... s obzirom da su to slastice koje razvijam i radim za restoran- nadam se da razumijete da vam za njih ne mogu napisati recepte- no zato - za sve ostale stvari koje  vas zanimaju- kao i do sad- stojim na raspolaganju. Ukoliko imate nekih posebnih želja- koji recept i što da napravim i napišem na blogu- slobodno ostavite svoje prijedloge u komentaru!

Nadam se da se čitamo i pratimo i dalje!

Broj komentara: 8 :

  1. Mislila sam da su to sljive.
    Zasto kora je tako zuta? Opet zbog jaja?
    Do sad u drugim sajtovima vidim "chantilly" kremu kao "slag". U Grckoj zove se santiji takodje.nadam se da mi odgovara autor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da kora je zuta zbog domacih jaja :)))
      Chantilly krema je tuceno slatko vrhnje sa šećerom i sjemenkama vanilije- razlika izmedju nje i ovocnog slaga je sto slag nije sladak i nema aromu- naravno- pricam o slagu od pravog mlijecnog vrhnja

      Izbriši
    2. Greska u tipkanju- ovocnog = obicnog

      Izbriši
    3. Pa ok, kod nas i jedno i drugo se zove chantilly samo jedno je ne-slatko a drugo slatko. Ok, hvala što si odgovorila, već dugo nisi bila u Blog,mislila sam da nećeš više d ase baviš time i da te ne interesuje. Lepo je što si vratila.

      Izbriši
  2. A sta je ovo skrobno brasno? Jel kukuruzni skrob na primer??? TO je kod nas nesto sto lici na fino brasno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skrobno brasno ili "gustin" je kukuruzni skrob i jako je fine strukture

      Izbriši
  3. Great cake -
    It looks beautiful and delicious.
    Thanks and greetings to you!

    OdgovoriIzbriši