srijeda, 16. prosinca 2015.

Medenjaci & Royal icing

Royal icing- krema za ukrašavanje medenjaka, keksa, kućica od medenjaka, torti  i raznih drugih kolača- krema koja se kod nas koristila i prije nego što smo ju počeli zvati Royal icingom.


Royal icing su u osnovi bjelanjci sa šećerom u prahu- pomješani većinom u jako gustu smjesu.

Zašto bjelanjci- zato što se na zraku jako brzo suše i zato što povezuju šećer pa su dekoracije royalom postojane i dugotrajne (naravno- ako ne dođu u doticaj s vlagom!) .

Royalom možete crtati dekoracije na pek papiru pa ih kad se osuše- staviti na tortu- npr... ili možete spajati kućicu od medenjaka; umakati medenjake u nju ili možete njome crtati po medenjacima odnosno oslikavati ih.

Royal icing možete koristiti čisto bijeli ili ga možete obojati prehrambenim bojama. Meni osobno- medenjaci ukrašeni čisto bijelim royalom- sa motivima čipke- su nešto predivno i savršeno- no za takvo ukrašavanje trebate stvarno jaaaako mirnu ruku.

Mirnu ruku trebate i za slikanje royalom u bojama- no- mada možda izgleda komplicirano- mislim da je to lakši način ukrašavanja od izrade bijelih čipki. :)

Što vam je potrebno za Royal icing?

Osnovni omjer za 1 bjelanjak čine:

 1 bjelanjak (tj 30 g bjelanjka) i 165 g šećera u prahu + jestive boje u gelu.

U smjesu možete dodati i par kapi limunova soka- no onda povećajte količinu šećera da opet bude jednake gustoće kao i prije dodavanja soka.

Bjelanjke lagano izmutite mikserom i dodajte im polovicu količine šećera. Umješajte glatku smjesu. Dodajte i ostatak šećera u prahu i također ga mikserom umješajte u glatku smjesu. Sada smjesi dodajte željenu boju. Boju dodavajte pažljivo- jer - ovisno o bojama koje koristite- već jedna ili dvije kapljice mogu biti dovoljne da obojaju smjesu u željenu boju.

Nakon što ste napravili boju- izručite ju u dresir vrećicu- istisnite višak zraka i dobro ju i čvrsto zatvorite- ako imate štipaljke za vrećice- bile bi idealne- no ako ih nemate- poslužit će i kakva ljepljiva traka.

Naravno- od jednog bjelanjka i 165 g šećera nećete dobiti smjesu za 10ak boja koliko vam treba za slikanje po medenjacima. Za 40ak medenjaka - trebat će vam cca 5 bjelanjaka i 825 g šećera u prahu.
Najbolje da sve od jednom izmješate i razdijelite u zdjelice te odmah prekrijete svaku tik uz površinu royala - kako bi spriječili sušenje.

Ne treba vam za sve boje jednaka količina royala- za plavu i bijelu- trebate najviše- slijedi zelena i crvena pa malo manje smeđe ; još manje žute, narančaste, roze, ljubičaste i najmanje crne.

Po pravilu- za oslikavanje medenjaka bi trebalo imati od svake boje- dvije smjese- jednu za ocrtavanje i drugu za ispunjavanje ocrtanog- no za kućnu zabavu oslikavanja medenjaka- može se sve sa jednom smjesom. ;)

Bit oslikavanja medenjaka je da istovremeno radite na više medenjaka- da se ispunjeni dijelovi stignu barem malo osušiti - da se ne prelijevaju sa oslikanim dijelom kojeg dodiruju a taj drugi dio je druge boje.

Na gornjoj slici imate prikaz oslikavanja  medenjaka- korak po korak- kako ja to radim.

Od alata ćete trebati još i čačkalicu - ili još bolje kakvu veću tupu iglu.
U kratko ću objasniti način oslikavanja na primjeru soba sa slike.

Najprije nacrtate oblik kruške te ga ispunite trakicama royala. Čačkalicom kružnim pokretima raširite te trakice royala da budu što ravnomjernije raspoređene unutar oblika kruške. Uzmite medenjak u ruku i lagano lupkajte njime o radnu površinu da se royal ravnomjerno razlije unutar oblika.
Na isti princip iscrtajte unutrašnjost uha.
Obrubite uho i spojite ga sa glavom.

Okružite vanjski rub medenjaka royalom te pažljivo okružite i oko već nacrtanog (i prosušenog) lika glave soba. Prostor između dvaju obruba ispunite opet trakicama royala- stavljajte ih blizu jedna druge (slobodno neka se dodiruju). Opet čačkalicom kružnim pokretima izjednačite smjesu te je lupkanjem o radnu površinu- izravnajte. Ostavite da se osuši.
Nacrtajte oči, nos i usta na glavi.
Nacrtajte rogove i čuperak .
Dodajte snijeg, pahulje i ukrasni obrub.

Na skroz osušeni royal nanesite malo zlatnog ili srebrnog "dusta" (jestivog sjajnog praha).

Pitanja i odgovori:

- omjer bjelanjak i šećera?
   to je najdiskutabilnija stavka- na različitim mjestima naći ćete različite omjere. Mene su učili da kad sa visine 20ak cm pustite smjesu sa žlice da pada natrag u zdjelu- ako se ona skoro pa  potpuno uklopi u smjesu za cca 30 sekundi- to je to. Znači- bez obzira na gore napisane mjere- provjerite još i ovo i dodajte ili šećera ili koju kap limuna smjesi- ovisno je li vam prerijetka ili pregusta.

- dresir vrećice ili obične vrećice za zamrzavanje?
    po meni dresir- jer su čvršće, jer su već oblikovane u stožac, jer se lakše istiskuje royal iz njih (mada- sve se ovo može napraviti i sa vrećicama za zamrzavanje- onim čvršćim- no pazite da ju ne stisnete prejako i da vam ne pukne u ruci ;) )

- bjelanjak?
     kako je pitanje salmonele u današnje vrijeme uvijek aktualno- na vama samima je da odlučite hoćete li koristiti svježi bjelanjak ili možda kupiti pasterizirani u tetrapaku ili bjelanjke u prahu. Ako imate jaja domaćih kokica sa sela- moje mišljenje je da se salmonele ne trebate bojati.

- boje u prahu ili gelu?
   u gelu- jer se bolje povežu sa smjesom- tj ne ostaju nigdje nerastopljene točkice boje

- koliko dugo mogu trajati ovako oslikani medenjaci?
   za jelo- mogu sigurno barem mjesec dana- za ukras- ja imam još uvijek lijepo očuvane lanjske- znači 1 godina sigurno (no te ne bih baš sad jela :))) - njih stavljam i ove godine na bor )

- u kojem roku potrošiti royal icing?
   cca  u roku 5 dana - ako morate prekinuti oslikavanje medenjaka- zatvorite dobro vrhove vrećica da nema pristupa zraka i čuvajte ih u hladnjaku

- recept za medenjake?
   ja već imam jedan na blogu  Stakleni medenjaci - no bit će dobri svi medenjaci glatke i ravne površine- pa slobodno koristite vama najdraži.







Broj komentara: 12 :

  1. Za ovo stvarni treba mirna ruka :)
    Nije to za moje šape, ja ću gledati i diviti se. I bojama i likovima i rubovima i medenjacima i svemu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno nesto, svaki medenjacic je pravo malo umjetnicko djelo
    Nemam mirnu ruku za oslikavanje, moj maksimum je uranjanje medenjaka u royal icing i posipavanje istog sarenim mrvicama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe hvala Nives! :))) ali ja sam sigurna da npr - kad bi ih netko pored Vas istovremeno dekorirao i pokazivao kako- vidjeli bi da uopce nije tesko i da ih mozete i vi ovako dekorirati! :)))

      Izbriši
    2. Hehehe hvala Nives! :))) ali ja sam sigurna da npr - kad bi ih netko pored Vas istovremeno dekorirao i pokazivao kako- vidjeli bi da uopce nije tesko i da ih mozete i vi ovako dekorirati! :)))

      Izbriši
  3. Savršeni su! Snješkići su mi najsimpatičniji :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan Vam i blagoslovljen Bozic i uspjesnu i slatku 2016.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nives!! Sretan i blagoslovljen Bozic i vama i svima vasima i sve najbolje u Novoj od sveg srca zelim!!

      Izbriši
  5. Sve Sto Vi radite je vanserijski,od dekoracije do recepata.Nekoliko recepata su mi vec postali uobicajni.Bas za Bozic cemo slaviti polurodjendan (0.5 g) nase curice s Vasom Pahuljastom tortom. :) Imam pitanje-cime ste nacrtali oci na medenjaku glave snjegovica?

    OdgovoriIzbriši