utorak, 8. rujna 2015.

Dacquoise aux noisettes et à la mousse au chocolat (ili jednostavno Torta Noisette)

Malo se pravim da znam francuski (...psst...nadam se da mi je Google ovo dobro složio? ;) )

Jedna fina mala tortica puna lješnjaka i svima drage čokolade- noisette.



Nemojte da vas zavaraju francuska imena- sigurna sam da ste se već susreli i sa ovim korama i sa ovim tipom kreme- kako bi neki rekli - "osnove slastičarstva"!

Zapravo- kuda god da pođem- u ovim slastičarskim vodama- zaključim da su mi one jednostavne slastice - zapravo i najbolje.

I o nekim slasticama- ne treba puno pričati- one same govore za sebe.

Ili slike govore o njima? :))))

Al - evo- i par riječi recepta :)
...
E!! - Moram i još nešto reći prije recepta...
Ovo je moj 99. post na blogu!!! Baš sam ponosna! :))))
(recepata ima i više jer neki postovi sadrže više recepata!)
...

Recept:

Dacquoise kore:
smjesa je za 3 kore promjera 20 cm

6 bjelanjaka
220 g pečenih mljevenih lješnjaka
220 g šećera
25 g škrobnog brašna
prstohvat soli

Bjelanjke mikserom tucite sa prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno im dodajite šećer dok ga cijelog ne utrošite i tucite dok ne dobijete tzv "soft peak" pjenu- tj dok ne dobijete skoro pa čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Pomiješajte lješnjake sa škrobnim brašnom i lagano ih umiješajte u bjelanjke.
(lješnjake prije mljevenja ispecite i skinite im vanjsku koricu)
Pripremite dresir vrećicu sa okruglim nastavkom promjera 1 cm. Na pek papirima olovkom iscrtajte krugove- i okrenite ih na donju stranu- znači istiskujemo smjesu za kore na obrnutu stranu papira od one na kojoj smo označili krugove. Dresir vrećicom lagano istiskujte smjesu za kore prateći nacrtani krug - počevši s oboda kruga do njegove središnjice.
Pećnicu prethodno zagrijte na 160°C (ventilacija) ili na 175 klasično pečenje. Ako imate ventilaciju - pecite sve tri kore od jednom- 15ak minuta. U pećnicama koje nemaju opciju ventilacije- pecite jednu po jednu koru.
Pečene kore ostavite na pek papirima da se do kraja ohlade.

Noisette (bavarska) krema

6 žumanjaka
60 g kristal šećera
200 g vrhnja za šlag
10 g mljevene želatine
3 jušne žlice hladne vode
190 g noisette čokolade
220 g slatkog vrhnja

Najprije stavite želatinu u hladnu vodu da nabubri.
Zagrijavajte 200 g vrhnja za šlag skoro do vrenja. Tucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i onda im lagano nalijevajući i stalno miješajući dodavajte vruće slatko vrhnje. Vratite sve na vatru (pazite da nije prejaka!) i zagrijavajte neprestano miješajući dok se krema lagano ne zgusne i dok ne počne ostajati po dnu zdjele (tj dok krema ne dosegne temperaturu 81,5°C)
U vruću kremu umiješajte želatinu da se sva otopi i sve procijedite da ne bude grudica.
Otopite čokoladu i dodajte ju u kremu.
Ostavite kremu da se ohladi dok se ne počne lagano želirati.
Posebno stucite 220 g slatkog vrhnja u šlag i pažljivo ga umiješajte (špatulom) u kremu.



Na tanjur za serviranje stavite prvu koru (pažljivo je odlijepita sa pek papira- oprez- kore su krhke!)
Oko prve kore stavite obruč za tortu obložen pek papirom. Na koru rasporedite 1/3 kreme. Poravnajte. Na kremu stavite drugu koru pa opet 1/3 kreme pa treću koru i preostalu kremu. Ostavite tortu u hladnjaku da se do kraja ohladi i stegne,

Ganache

80 g vrhnja za šlag
80 g tamne čokolade

Zagrijte vrhnje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte žlicom dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi- ali da i dalje bude tekuća i prelijte tortu (torta treba biti ohlađena i izvađena iz obruča).
Malo ganachea ostavite u hladnjak da se stegne- za napraviti zvjezdice na torti.

Dekoracija

4 jušne žlice kristal šećera
2 jušne žlice vode
10ak cijelih lješnjaka
čačkalice

Stavite šećer i vodu da se zagrijavaju; da voda ispari i da se šećer karamelizira do jantarne boje. Šećer ne smijete ničim miješati- samo povremeno odižite zdjelicu i zavrtite je da sirup oblije i stranice.
Kad se napravi karamel- ostavite ga da se malo ohladi- možda 2-3 minute.
Lješnjake stavite na čačkalice (bocnite lješnjak negdje sa strane)
Držeći za čačkalicu- umačite lješnjake u karamel. Ako vam se ne oteže nit karamela- pričekajte još malo- možda je karamel još uvijek prevruć.
Meni je bio pri ruci komad stirodura kojeg sam postavila okomito i u njega sam zabadala čačkalice sa lješnjacima sa kojih se cijedio karamel. Obavezno stavite i nešto za podlogu- na koju će vam iskapati višak karamela- najbolje alu-foliju. Ostavite lješnjake da se ohlade a karamel stegne.

Ohlađenim ganacheom napravite zvjezdice na torti i na svaku stavite lješnjak.

Po želji- neki dio torte (znači preko izlivenog ganachea a prije zvjezdica) pospite kakaom- a dio ostavite bez kakaa.

Ove polukružne trakice možete napraviti tako da otopite malo čokolade i izlijete je pomoću tuljca od pek papira preko čaše koju ste obložili pek papirom. Ostavite da se dobro ohlade (možete sve staviti u led) i onda pažljivo skinete i složite na tortu.

Napomena!!!
Dekoracije od karamel lješnjaka stavite netom prije posluživanja na torti jer se karamel inače topi na kremi.

Broj komentara: 19 :

  1. Ajme....izgleda božanstveno! Slike divne :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pročitala u dahu.....i znam da ću je ovi vikend morat radit....najradije bi te "skinila sa liste" , al prate te sve moje sestre pa mi nema pomoći ...<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. <3 <3 <3 bas volim tvoje srstre ;) ..a i tebe :*

      Izbriši
  3. Jedva čekam vikend pa se bacam na izradu ove neodoljive torte :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super!! Ako ima nejasnoca- slobodno se javite!
      I javite se sa dojmovima! :)

      Izbriši
  4. Da li bi se ovo dalo prilagoditi u "bez" (lchf) varijantu, bez secera? Brasna koliko vidim vec nema :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da- moglo bi se- raditi kore sa stevijom i umjesto gustina staviti kokosovo brašno te možda malo više lješnjaka- da drže :) Za kremu izbaciti noisette čokoladu i staviti pastu od lješnjaka te raditi sa min 72% kakaa čokoladom- zasladiti stevijom

      Izbriši
  5. totalni sam neznalica sto se tice torti, ali prateci tvoj blog sam se usudila napraviti svoju 1. tortu mojoj kcerki za 14. rodendan prije dva dana -(cokoladna torta) ispala je predobro!
    Sutra mi sin puni dvije godine i odlucila sam se za ovu tortu :) nije mi jasno da li se kore peku na papiru bez kalupa? ako da kako cu izbjeci da se ne izliju i da ne bude svaka svog oblika?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago za tortu! Sretan rođebdan kceri!!
      Sto se tice ove torte- ovo nisu klasicne biskvitne kore- kore su od tucenih bjelanjaka sa ljesnjacima - nece se razlijevati- smjesa je cvrsta- ljesnjake umjesajte spatulom i neka bjelanjci ostanu cvrsti. Na pek papir s donj strane nacrtajte jednake krugove i unutar njih spricajte kore- radirit ce se neznatno u odnosu na krug. Ovo nisu kore koje se eazlijevaju. I oprezno s pecenima- nijezne su :)

      Izbriši
  6. Super! hvala na brzom odgovoru. Jucer sam pravila "Kao Kakao" Hvala na inspiraciji s prekrasnim fotkama i super objasnjenim receptima. Sretan Bozic!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vama sto pratite blog!! Sve najbolje u novoj vam zelim!!

      Izbriši
  7. Veliki pozdrav,
    Ovaj recept mi zvuci odlicno,ali imam samo jedno pitanje - kore se peku samo 15 min? Znam da ovo nije beze kora koje se peku po sat vremena, ali su ipak bjelanjci u pitanju pa samo da mi razjasnite ovu nejasnoću?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Marina! Da ovo nisu beze kore i ovdje bjelanjci imaju ulogu biskvita tako da se ove kore ne peku duze jer i trebaju biti kao biskviti. Za 15 minuta pecenja bjelanjci se termicki obrade jer su kore tanke tako ako vas zabrinjava ta stavka- nema straha :)))
      Hvala sto ste se javili i hvala na pracenju bloga!

      Izbriši
  8. Veliki pozdrav,
    Ovaj recept mi zvuci odlicno,ali imam samo jedno pitanje - kore se peku samo 15 min? Znam da ovo nije beze kora koje se peku po sat vremena, ali su ipak bjelanjci u pitanju pa samo da mi razjasnite ovu nejasnoću?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijepi pozdrav,
    Pomoziteee zasto su mi kore jakoo tanke i vlazne??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako su baš pretanke mozda ste prenisko držali dresir vrecicu prilikom spricanja. Možda ste previše izmutili smjesu pa su bjelanjci pali. A vlažne su jer im vjerojatno treba još malo pecenja

      Izbriši
    2. Ako su baš pretanke mozda ste prenisko držali dresir vrecicu prilikom spricanja. Možda ste previše izmutili smjesu pa su bjelanjci pali. A vlažne su jer im vjerojatno treba još malo pecenja

      Izbriši
    3. Hvala! Ja sam je zadrsila takvu kakva je,vidjet cemo sutra reakciju :)

      Izbriši