nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Amaretto torta


Davno sam već stavila slike prve izvedbe torte- u međuvremenu sam doradila neke nijanse- i sad je recept - napokon -na blogu! :)

Torta - na bazi cheesecakea (jesam li ikad spomenula koliko ga volim? hehehehe)- svilenkasta kombinacija nježne bijele čokolade i pomalo gorkih, mirisnih, bademastih amaretto keksa - za one koji vole bijele tonove.

Torta je taman za ove - još uvijek pretople dane; taman je za one situacije kad vam se ne pali pećnica (ili je nemate- a želite se počastiti finom slasticom)..ili pak niste ljubitelj tamne čokolade (da...ima i takvih :) ).


Sastojci (za kalup promjera 22-24 cm):
Podloga:
200 g Mc`Vities Digestive keksa
75 g amartto keksa
90 g maslaca

Kekse usitnite i pomiješajte, maslac otopite. Odvojite 3-4 žlice usitnjenih keksa za posip u sredini i za dekoraciju; ostatak pomiješajte sa maslacem i utisnite u dno kalupa za tortu- prethodno obloženog pek papirom.
Stavite u hladnjak da se stegne.

Krema:
375 g sirnog namaza (abc namaz, vivis, philadelphia..)
200 g milerama
400 g slatkog vrhnja
10 g želatine u prahu
150 g bijele čokolade
80 g šećera u prahu

Otopite želatinu u par žlica hladne vode. Zagrijte 100 g slatkog vrhnja i kad provrije otopite nabubrenu želatinu u njemu.
U drugih 100 g slatkog vrhnja- otopite bijelu čokoladu.
Miksajte skupa sirni namaz, mileram i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte im otopljenu bijelu čokoladu - neka se sjedini sa kremom pa dodajte otopljenu želatinu. Mikserom izmješajte sve u jednoličnu smjesu.
Posebno stucite preostalih 200 g slatkog vrhnja u šlag te ga pažljivo špatulom umiješajte u kremu.

Na podlogu od keksa izlijte pola količine kreme. Površinu pospite izmrvljenim keksima. Stavite u zamrzivač nekih 20ak minuta da se stegne pa lagano žlicom rasporedite preostalu količinu kreme.

Pazite- ako vam je krema još mekana- da novi sloj kreme ne potone u onaj prethodni i ne povuče sloj keksa sa sobom- čisto radi vizualnog izgleda- da dobijete crtu po sredini torte- inače - ako je ne želite- slobodno izlijte cijelu količinu kreme od jednom i samo po vrhu dekorirajte izmrvljenim keksima.

Ostavite tortu u hladnjaku par sati- najbolje preko noći.

Sutradan je režite tankim oštrim nožem i uživajte!

Napomena: Ako pregledate slike- vidjet ćete da sam kod prve izvedbe (manja torta) digla podlogu i uz rubove - to možete napraviti od smjese iz recepta- ako radite tortu u kalupu promjera 18 cm- i ako smjesi za podlogu dodate manju žlicu sirnog namaza. Kako se meni više sviđa kad je podloga hrskavija- u ovoj zadnjoj izvedbi- radila sam je samo od keksa i maslaca te ju nisam dizala uz rubove.

P.S. Pitanje: Gdje ima amaretto keksa za kupiti? - Imate ih u Lidlu, Kauflandu a zna ih biti i u Mulleru :)

Broj komentara: 13 :

  1. Torta vam izgleda divno!!!
    Moram priznati da sam odavno odustala od podloge masla i keksa, ali ova me jako mami. :) Mislim da će biti isprobana.
    Samo me jedna stvar interesira; kako izvučete tortu iz kalupa kad nije klasični biskvit u podlozi? Meni se toliko zalijepi da ju moram ostaviti u kalupu.

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala! Bas mi je drago da vam se svidja i nadam se da cete se opet vratiti podlozi od keksa- jer ima ona svoje drazi ;)
      Kad radim ovako ciz- ove - obavezno stavim ili pek papir ili cvrscu alu foliju na dno kalupa za tortu. Nafilujem ciz, ostavim da se ohladi preko noci i sutradan skinem obruc i ciz stavim skupa sa papirom na tanjur za serviranje (skinem i dno kalupa tj ciz sa papirom povucem sa dna kalupa da klizne na tanjur). Onda krenem kidati papir za pecenje po sredini i lagano povlacim svaku polovicu na svoju stranu tako da se on izvlaci ispod podloge (ispod ciza) i tako mi torta ostane na tanjuru za serviranje bez problema. Nadam se da sam pomogla :)
      Puno vam hvala na javljanju i na pracenju i citanju mog bloga! <3

      Izbriši
    2. Pozz! Ja ne koristim podlogu od kalupa već smjesu za koru odmah utisnem na pladanj na kojem mi bude torta, a koristim samo gornji dio kalupa koji mi pomaže napraviti krug i učvrstiti kremu.. Bez problema se servira. :)

      Izbriši
    3. a svatko radi kako mu najbolje odgovara ;) meni malo previše mjesta zauzima u hladnjaku ako tortu slažem direktno na stalku za tortu ;) ovako je stavim na stalak kad fotkam i poslužujem- a kad je idem spremiti kliznem je na tanjur od kutije za tortu i poklopim za u hladnjak.

      Izbriši
  2. Torta izgleda wooow ! Idem ju odmah raditi.
    Jedno pitanje, koje slatko vrhnje odabrati?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja uvijek i isključivo koristim prava- mliječna slatka vrhnja- znači- "brzo i fino" vrhnje za šlag ili "Z bregov" vrhnje za šlag ili Lidlovo - važno da je mliječno a ne biljno.
      Hvala vam na javljanju i javite se sa dojmovima o torti! :)))

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru!
      Idem po sastojke u brzo u kuhinju!
      Otkrila sam tek danas vaš blog i mljac...mljac..mljac,,..
      ne znam što bi prvo išla raditi!

      Izbriši
    3. Super! :) Ako gdje zapnete- slobodno se javite- ili tu ili na fb stranicu bloga :) rado ću pomoći :)

      Izbriši
    4. Nikako napisati da je Amaretto nestala za jedno poslijepodne i da je jako fina i jednostavna za raditi, a Osunčani kolač također već ima ljubitelje :-)!
      Hvala na divnim receptima!
      Marina!

      Izbriši
    5. Baš mi je drago Marina!!! <3 puno vam hvala sto ste se javili!!:))))))

      Izbriši
  3. Draga Julija! Ova torta mi izgleda odlicnoooo :-) mozete mi samo reci gdje kupujete amaretto keksice? Hvala! Lp, Tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Tina! Amaretto keksica imate u Lidlu, Kauflandu a mislim da sam ih vidjela i u Mullera. Hvala na javljanju!

      Izbriši
  4. Ovu tortu radila sam nebrojeno puta.broj 1 u mojim desertima
    Planiram ju ovaj put nadopuniti sa sumskim vocem,nadam se da ce biti fina

    OdgovoriIzbriši