ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Twix

Jesam li vam već rekla da volim karamel? ...
...ako pratite moj blog sigurno ste primjetili Tortu od badema i karamela... Badem- karamel kekse.. Speculaas ... ili Nougat- caramel tartlets..
- da volim karamel i upravo vam donosim još jedan recept za Karamel-kolekciju! ;)
(psst- i opet rođendanski karamel! ;) )

Volite li Twix čokoladice? 
S Twixom u ruci i mislima krenula sam u istraživanje interneta i u potragu za receptom koji bi bio najsličniji tim čokoladicama... recepata ima uistinu puno..i ja zapravo nisam pronašla recept za kolač sa hrskavom podlogom, karamel nadjevom i čokoladnim preljevom- ali sam naišla na jedan jednako zanimljiv - na principu Twix-a- koji je uz neke moje izmjene- postao - ni manje ni više nego novom zvijezdom među kolačima!

Twix Truffle Brownies- brownie podloga, čoko premaz, ni slatka ni slana keks podloga; karammmmmel i čokolada...jel može bolje?
Link do originalnog recepta je tu- a kako sam ga ja napravila- pročitajte u nastavku:

Sastojci za kalup 23x33 cm:

- Brownie podloga

155 g maslaca - sobne temperature
220 g šećera
3 jaja
prstohvat soli
50 g kakaa
140 g brašna
kavena žličica praška za pecivo

Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Tucite maslac i šećer dok se maslac ne zapjeni. Dodajite jedno po jedno jaje stalno miješajući. Dodajte sol. Brašno, kakao i prašak za pecivo zajedno prosijte pa smjesu dodajte u smjesu jaja, šećera i maslaca. Sve miješajte (mikserom) da se sjedini i izlijte u kalup kojem ste dno obložili pek papirom.
Pecite cca 25 min odn dok dok čačkalica kojom ste bocnuli tijesto ne bude suha.
Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu.

Napomena za brownie podlogu: - već sam vidjela neke komentare tipa- radit ću kolač ali sa drugim biskvitom- ok, radite, ali ovaj će kolač biti skroz drugačiji ako ga budete radili na klasičnoj biskvitnoj podlozi- po strukturi ostalih slojeva- ne preporučam klasičnu biskvitnu podlogu...ukoliko vam se ova ne sviđa- radite radije neku svoju brownie podlogu- podloga treba biti kompaktnija, tvrđa, ne smije se mrviti i treba biti lagano gorkasta.


- Ganache

250 g čokolade  (sa 52% kakaa)
250 g slatkog vrhnja

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.
Par žlica ove kreme razmažite preko brownie podloge i preko nje stavite sloj od keksa.

- Sloj keksa

300 g Digestive keksa
150 g  maslaca
125 g sirnog namaza

Kekse sameljite. Maslac otopite i pomješajte sa keksima. Smjesi dodajte sirni namaz (ja koristim Vivis) i sve sjedinite u ujednačenu smjesu. Žlicom - u hrpicama- rasporedite ovu smjesu po brownie podlozi (a najprije ste ju premazali čoko ganacheom u tankom sloju) i poravnajte ju tako da bude približno svugdje jednake debljine.

Napomena za kekse- koristila sam Digestive kekse jer su oni manje slatki i nekako su i tvrđi od npr Pettit-a - u ovom kolaču- s obzirom da ima solidno šećera u kolaču (karamel) - više odgovara da je keks neutralnijeg okusa- čak i pomalo slankast jer se takav i bolje slaže sa karamelom.
Ukoliko nemate sirnog namaza već koristite npr mascarpone- malo ga posolite.


- Karamel

500 g šećera
2 dcl vode
250 g slatkog vrhnja
125 g maslaca

Stavite šećer i vodu u širu rostfrei zdjelu, poklopite i sve stavite na vatru. Neka provrije. Kad je provrlo- otklopite i dalje kuhajte neka voda ispari. Svako malo odižite zdjelu i naginjite ju da šećer oblije stranice zdjele da se ne stvore kristali na stranicama, Nipošto nemojte ničim miješati.
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja.
Nadgledajte topljenje šećera. Karamel je najbolji kad šećer dobije jantarnu boju- no pazite da vam ne pregori- mala je razlika između dobrog i pregorenog karamela! ;) 
Još jedna tajna dobrog karamela- osim da je šećer jantarne boje- kad se nagnete nad zdjelu u kojoj topite šećer- ako vas pare "grizu za oči" tj tjeraju suze- karamel je spreman!
Nalijte slatko vrhnje i pazite da vam sve ne eruptira!
Odmah dodajte i maslac i miješajte da se sve otopi i ujednači te sve skupa još kratko kuhajte- par minuta tek. 
Maknite zdjelu sa strane da se kratko prohladi (5 min) i izlijte pripremljeni karamel preko sloja keksa.

Ostavite da se karamel potpuno ohladi na kolaču. 

Ohlađeni karamel prelijte već pripremljenim ganacheom (ukoliko vam se stegao, slobodno ga opet lagano zagrijte prije prelijevanja kolača). Ostavite kolač da se do kraja ohladi.

Ukoliko želite dobiti kolač izrezan na ravne uredne kocke- treba vam oštar nož tanke oštrice kojeg prije rezanja držite u vrču sa vrelom vodom. Prije svakog reza po kolaču- lagano ga obrišite papirnatim ubrusom- napravite jedan odlučni rez, opet obrišite nož; stavite ga u vrč s vodom i ponovite postupak. Preporučam da kod svakog odrezanog reda kolača- malo pomaknete taj red da se odmakne od ostatka jer karamel ima tendenciju da se opet slijepi. ;)

Zašto sam napravila izmjene u odnosu na originalni recept?
- prije svega brownie sloj u dimenzijama kalupa navedenim u receptu- mi je ispao predebeo pa sam ga morala rezati.
- sloj keksa sam izmjenila jer mi je draža kombinacija keksa i maslaca sa malo sirnog namaza od čiste kombinacije sirnog namaza i keksa. :)
- karamel baš volim sama raditi i uvijek mi je boli od verzije- "kupite karamel bombone i otopite ih"
- ganache- hm- on mi se sam po sebi podrazumijeva.




Broj komentara: 67 :

  1. bomba,u svakom smislu, izgledom, ukusom i kalorijama. ja obozavam, ali morala bih kriti od muza

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogu li umjesto Digestive keksa stavit krasov pettit ? ili da idem u trgovinu,ostalo sve imam :) moram sto prije isprobat, idu mi sline kad gledam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teoretski moze, al je petit sladji od digestiv keksa a ovdje je poanta u tome da kekd ne bude presladak vec prilicno neutralan pomalo i slankast jer je ksramel sladak pa bude li i keks bit ce sve skupa preslatko

      Izbriši
    2. Ispricavam se na greskama u pisanju- hitam s mobitela ;)

      Izbriši
    3. da da da,jasno mi je. hvala na brzom odogovru,nema problema,sve ok :)

      Izbriši
  3. Kolač super izgleda...nisam ljubitelj karamela, ali bih ipak rado probala...kakav Vam je ono stalak drveni ispod kolačića? A fotografije su mrak :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala na javljanju! Ni ja nisam bila ljubitelj karamela do svoje prve torte s karamelom...pa ni tad sam mislila dok nisam napravila i drugi kolac sa karamelom, pa treci, pa...:))))
      Stalak je rucno rađeni, unikat stalak ua tortu od maslinovog drveta :)
      I hvala vam!

      Izbriši
  4. Meni se karamel kad sam dodala vrhnje i putar i onda dalje mijesajuci prokuhavala, ponovno kristalizirao... Uzas! Sve propalo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zao mi je sto je karamel propao..pretpostavljam moguca dva razloga zasto se to dogodilo- ili ste sve skupa opet predugo kuhali ili niste dovoljno rastopili tj karamelizirali secer prije dodavanja vrhnja i maslaca.
      Inace tesko da se sve opet kristalizira ako je napravljeno kako treba - moguce je jedino da se dobije prerijedak ili pregust karamel.

      Izbriši
    2. Pretpostavljam da secer nije bio dovoljno tj ispravno karameliziran kao glavni uzrok toga sto vam se dogodilo

      Izbriši
    3. Vjerojatno... Bojala sam se da ne zagori pa sam mozda (sigurno) prerano dodala vrhnje... Fino je sve skupa, ali nije to ono sto bi trebalo biti

      Izbriši
    4. Da..dogodi se..treba malo vjezbe s karamelom...ja sam u nekim ranijim pokusajima svoj previse karamelizirala- do nejestivosti ;) no bitno je imati vjere u sebe i pokusati opet ;)
      Evo, zadatak za domacu zadacu- iduci put napraviti opet karamel, dati mu sansu da dobije malo tamniju boju i servirati ga u zdjelici sa dva zrna soli...jesti zlicom ;)
      Hvala na javljanju!! Pozz!

      Izbriši
  5. Večer! Koje brašno ide u biskvit? Pretpostavljam glatko ali tko pita ne skita... :D Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. A bi li se ovaj sirni namaz iz sloja keksa dao zamijeniti nečim nesirnim? Imam problem sa svim vrstama sira :) A samim time nemam baš puno iskustva sa sirnim namazima pa ne znam u kojem omjeru bi ga trebalo zamijeniti da tekstura ostane slična...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm...mozda bi mogli dodati 2-3 zlice slatlog vrhnja ako vam ono ne smeta (ne treba ga tuci u slag i obavezno staviti malkice soli) ?
      Trenutno mi jedino to kao opcija pada na pamet ;)

      Izbriši
    2. Hm...mozda bi mogli dodati 2-3 zlice slatlog vrhnja ako vam ono ne smeta (ne treba ga tuci u slag i obavezno staviti malkice soli) ?
      Trenutno mi jedino to kao opcija pada na pamet ;)

      Izbriši
    3. Vidjet ću kad se odvažim isprobati recept.
      Uostalom, kada pomiješam prva dva sastojka za taj sloj, valjda će biti lakše procijeniti što mi fali do neke gustoće s kojom se da lijepo raditi.
      U svakom slučaju, hvala na savjetu :)

      Izbriši
  7. Nije mi se dovoljno stegao karamel fil pa neznam u čemu je bio problem ganache klizi :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    2. trebalo ga je kuhati skupa sa vrhnjem i maslacem jos minut- dva i onda bi se stegnuo vise...zao mi je.. :(

      Izbriši
    3. pa jesam,,,neznam samo koliko dugo sam trebala šećer i vodu kuhati?

      Izbriši
    4. Secer i voda sevl kuhaju dok voda ne ispari a secer se rastipi i karamelizira- tj poprimi jantarnu boju

      Izbriši
  8. meni se isto karamel nije stegao kuhala sam oko 4 min kad sam dodala vrnje i maslac... tako mi je žao ;( kolač je predobar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A jeli vam se secer prethodno karamelizirao? Nakon 4 min kuhanja svega trebalo bi biti solidno cvrsto..

      Izbriši
  9. Večer! Upravo pravim karamel i voljela bi da mi uskoro odgovorite... :/ 500 gr šećera i 2 dcl vode u zdjeli, zakuhalo, otklopila i sad već dugo kuha i lagano isparava ali to je ko voda rijetko... ? Zašto? Kao da je previše vode...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. neka kuha i dalje- voda sva treba iskuhati- slobodno pojačajte vatru :) kad voda iskuha šećer će se početi topiti- najprije ćete imati žuti rastopljeni šećer - topite ga i dalje (povremeno odižite zdjelu i zavrtite je da taj rastopljeni šećer oblije stranice.
      Kad vam takav otopljeni tj rastaljeni žuti šećer počme poprimati jantarnu boju (ili možda da kažem boju malo svjetliju od boje wiskija) tad dodajte zagrijano vrhnje i maslac. PAZITE- kod dodavanja vrhnja može doći do erupcije jer je rastaljeni šećer jaaako vruć. Nakon što dodate vrhnje i maslac, kuhajte još možda 2-4 min i onda skinite sa vatre

      Izbriši
    2. drugi signal kad da dodate sl vrhnje je ako stavite lice nad zdjelu u kojoj topite šećer od para počnete kao suziti- šećer je karameliziran.
      Pazite samo da vam šećer ne postane pretaman- smeđ- tad je zagorio i bolje raditi novi karamel nego u takav šećer dodavati sl vrhnje i maslac jer nećete dobiti slatki karamel već nejestivi gorki

      Izbriši
    3. Sve je ispalo ok! Samo je trajalo duže nego po jednom drugom receptu u kojem ima manje šećera i vode. :)

      Izbriši
    4. Sad vidim da ste mi i odgovorili, nakon što sam refreshala stranicu... :) Da, bila sam pojačala vatru i malo se strpila. Upravo se hladi na biskvitu. Ovo je treći put da radim karamel (prva dva puta po receptu Matejke za mini pite s karamelom:)) i dobro je ispao. Sad još samo ganache i sutra degustacija! Hvala na savjetima i receptu! :)

      Izbriši
    5. super! Ma glavno da je ispao ok! Ima različitih recepata za karamel- ja sam "uhvatila ruku" na ovaj moj način pa drugačije više ni ne radim :)
      Svakako- hvala Vam! Nadam se da ćete biti zadovoljni kolačem! Javite se sa dojmovima (a ako može i sličicom!)!
      Pozz!

      Izbriši
  10. Upravo sam napravila Vas kolac. Moji ukucani su odusevljeni. Meni se takodje dopada. IZmenila sam neke stvari ali nije uticalo na krajnji ishod. U sloj keksa nisam dodala puter. Karamel nisam sama pravila vec sam (kao sto autorka originalnog recepta preporucuje) otopila karamel bombone sa malo mleka.
    HVALA na odlicnom receptu. U nasoj kuci ce se ovaj kolac praviti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Bas mi je drago!
      Puno hvala na javljanju!!! <3

      Izbriši
  11. Draga Julija, može li umjesto karamele ići dulce de leche? Nekako mi se čini prekomplicirano raditi tu karamelu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze, naravno, ali onda ga ukuhati malo gusceg da se ne razlijeva ;) bit ce odlicno i s njim ;)

      Izbriši
  12. Bok Julija!
    Evo i ja sam isprobala ovaj krasni recept, kolac je zaista vrlo ukusan. No i meni se karamel nije stegao :( Radila sam karamel puno puta u zivotu pa znam kakav treba biti tako da mi je bas zao sto se razlijeva - ali nema veze, super je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, Matejka, zao mi je sto se nije stisnuo, vjerojatno mu je trebala koja minuta kuhanja vise- jedino mi to pada na um kao razlog zasto nije...

      Izbriši
    2. Ma da, moze biti, nije problem :) Sretan Uskrs! :)

      Izbriši
    3. Hvala! Sretan Uskrs i tebi i tvojima! :)

      Izbriši
  13. Volim kad neko pravi karamel bez da kuva konservu u ekspres lonac!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je već 5 ili 6 recept kojeg radim po Vašim receptima, kada se radi točno po uputama nema problema ni sa karamelom... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno Vam hvala na javljanju!!! Bas mi je drago da Vam se sviđaju recepti i hvala Vam za komentar- jer vecini je najlakse napisati- ne valja recept a ne drze se mjera i uputa! :)))))

      Izbriši
  15. Pa lepo je i ovo ali ja ne zzlim da bude ovako "gumeno" izv ne znam kako da kazem:-) ja sam htela karamelu da umocim voce i da bude posle stabilna. Ovo ne ispadne glatko sjajno. Ovde imas manje putera i imas i vodu. Ufff puno ima moram uciti o karamelu. P.s ja imam recwpt za snikers:-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako se ovaj nakon dodavanja slatkog vrhnja ne kuha vec odmah skloni sa vatre ostat ce tekuciji- ali nece biti tvrd tj stabilan kad se ohladi vec ce se vuci i kliziti...ja ne znam kako napraviti drugaciji karamel :)

      Izbriši
  16. U redu :-) moram da eksperimentisem. Ali i ovo je korisno. Pogledacu razlike od mog recepata kad budem imala vremena da napravim. Korisno je bilo sve sto si rekla. Ukusne recepte i uspomene ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
  17. Nikako da vam se javim da sam pravila ovaj kolač. Odličan je, ako se prati recept, nema apsolutno nikakvih problema. Karamel mi je ispao savršen iz prve :). Svi su oduševljeni :D. I iako je sladak i težak, planio je jako brzo :D.
    Hvala vam na odličnim receptima, nastavite s njima i dalje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Luci sto ste se javili!!! I bas mi je drago da ste napisali da ako se prati recept - nema problema- jer problemi i nastanu ako se recept ne prati- a onda je najlakse reci da je recept kriv! ;)))
      Hvala vam najljepsa i svako dobro vam za nadolazece blagdane!! <3

      Izbriši
  18. Probala sam ovaj recept, međutim zeznula sam više stvari. Najprije sam uzela premali pleh pa mi je kolač ispao puno previše visok iako je pleh bio mrvicu manji od navedenog u receptu - po meni bi bolje bio veći pleh jer mi je ovako ispao kolač visine cca 5 cm. Samim time mi je i biskvit bio predebel, tako da slijedeći put sigurno radim u većem plehu.
    Ova priču s keksima mi je bilo malo frkovito provesti u djelo, a da lijepo izgleda jer je ispod čokoladni sloj koji se sklizao... Ako tko ima ideju kako to jednostavnije nanijeti - slušam:)!
    Najveći problem bio mi je karamel koji sam radila 1. put i naravno zeznula stvar, od silnog čekanja prerano sam ulila vrhnje i maslac pa je sve bilo prerijetko i nije se zgusnulo ni u frižideru! Možda staviti u recept napomenu da ta priča s karamelom traje poprilično dugo cca 45 min minimalno čisto da ovi neiskusni koji ga rade prvi put imaju osjećaj koliko to traje. neću posustati s karamelom dok ga ne usavršim, ali ipak imam pitanje koliko bi karamel bombona trebalo ako bi radila s njima jer 14 oz ne kužim koliko bi to grama bilo ako je 1 oz cca 30 ml? Čisto informativno?!?

    Uglavnom, cijela priča je poprilično zeznuta i zahtijeva dosta prtljanja, ali je prefina i ova moja jadna izvedba, a kamoli tek kad ispadne kako treba! Tako da ću sigurno još jednom probati napraviti ovaj kolačić!

    OdgovoriIzbriši
  19. I još jedno pitanjce vezano za karamel: tražeći savjete za dobar karamel na internetu naišla sam na nekoliko recepata od blogerica koje pratim i za koje znam da imaju dobre recepte i glavna razlika u odnosu na tvoj je u vodi - količini vode. Našla sam i recepte bez vode samo šećer i maslac/vrhnje u omjeru cca 1:1, ili eventualno sa dodatkom malo vode, ali u ovom receptu ima baš dosta vode u odnosu na šećer i ostale sastojke, pa me zanima da je li voda nešto posebno tom karamelu ili u čemu je stvar? možda je ona krivac što mi je toliko dugo trebalo da se šećer karamelizira?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Dani! Najprije da razjasnim karamel- postoje 2 nacina izrade karamela- jedan je suhi a drugi mokri. Jednako dobar karamel se moze napraviti na oba nacina - a svaki slasticar bira onaj koji je njemu blizi. Meni he drazi mokri nacin izrade jer mi u njemu voda sluzi da ravnomjerno otopi secer. Kolicina vode na ovu kolicinu secera nije velika jer se u manje secer nebi ni rastopio. No bez obzira na kolicinu vode- ona svakako ispari iz cijele smjese- apsolutno sva ispari. Duljina kuhanja karamela ivisi o sirini zdjele u kojoj se kuha i jacini ploce na kojoj se kuha. Kod ovako vecih kolicina- karamel kuham u siroj zdjeli i na vecoj jacini- mozda ukupno kuhanje traje 15ak ili max 20 minuta- nisam nikad gledala na sat. :)))
      Znaci u ovakvom nacinu spremanja karamela- voda je tu samo da ravnomjerno otopi secer- kuhanjem ona nestaje i rastapanjw secera dolazi u jednaku fazu kao i kod rastapanja bez vode te se proces karameliziranja jednako nastavlka bilo da je zspicet na suhi ili mokri nacin.
      Zasto ja volim ovaj nacin karsmelizacije- zato sto mi se ovako nikad nije dogodilo da mi se secer nejernako rastapa ili da se hvata u nekoj fazi za rubove posude - dok mi se u suhom nacinu znalo dogoditi da mi se dio secera vec rastopi i krene karamelizirati dok je dio jos u bijelim kristalima.
      Kolicinom maslaca koja se didaje u karamel- postize se mazivost karamela.
      Sto se tice keksa preko cokolade- ganache neka bude malo hladniji da bas ne curi a keks neka bude u bas malim hrpicama- ide to.
      Originalni biskvit je i meni bio previsok- zato sam ga smanjila- a inace kolac sveukupno i je solidno visok- mozda cu neki od iducih puta i ja jos smanjiti biskvit da mi bude nizi.
      Vezano za karamel bombone- e to stvarno ne bih znala- nikad ih ne koristim za karamel i ne znam kako se ponasaju te loliko bi ih trebalo :)))
      Nadam se da sam pomogla u rjesavanju upitnika :)))

      Izbriši
    2. Ispricavam se zbog gresaka u pisanju- pisem s mobitela i na moju sramotu- nisam pregledala tekst prije nego sam ga objavila. :)))

      Izbriši
  20. Hvala na detaljnom objašnjenju za karamel - nisam znala takve detalje i definitivno ću probati ponovno napraviti cijeli kolač! pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Dani! Sta god treba- slobodno pitaj- ako znam rado cu pojasniti :) hvala tebi na citanju i pracenju bloga! :)))

      Izbriši
  21. Sve pohvale za ovaj prekrasni kolač...Oduševio me kako izgledom tako i okusom.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Ankice!! Bas mi je drago! Hvala Vam na javljanju!!

      Izbriši
  22. ey! vec par tjedana razmisljam o ovom vasem receptu. moj dragi muz pozelio twix rodjendansku tortu pa me zanima dal je moguce slagati na kat/slojeve?i kojim redosljedom preporucate? voljela bi daje bas ono,hrskava a da se topi u ustima
    hvala na receptu i odgovoru
    Marija :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Zanima me da li se prvo treba sve u tepsiji slagati,ili mogu brownie izvadit pa onda sve ostalo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Jelena! Brovnie ispeces u tepsiji na pek papiru, onda ga izvadis i prebacis u tepsiju bez pek papira i po njemu slazes istalo. Dobro bi bilo napraviti okvir od vise slojeva alu folije oko biskvita jer se on malo skupi pa da karamel ne ode sve okolo naokolo i ispod biskvita ili staviti rastezljivi cetvrtasti kalup malo preko biskvita tako da nista ne ode mimo.
      Hvala na javljanju!
      Julija

      Izbriši
  24. Draga Julija, ja sam očarana vašim receptima, a sad krećem i u isprobavanje:-). Inače svašta spremam i obožavam to da radim, a još sam srećnija kad vidim ovako nešto savršeno. O opisu da ne govorim...svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  25. Ovo se mora probati! Ide mi slava, praviću ih, pa javljam kako su gosti reagovali! Hvala za detaljan i precizan recept.

    OdgovoriIzbriši