petak, 20. ožujka 2015.

Reform Torta

Svugdje pođi- kući dođi! - mogla bih i tako reći za svoju ovogodišnju rođendansku tortu.  

Nakon solidnog broja rođendanskih torti širokog opusa okusa i izgleda - od nekih davnih do modernih; preko voćnih, sirnih, zdravih i malo manje zdravih; velikih i malih- ovaj put sam htjela Tortu- sa velikim T.

Za ovaj rođendan, željela sam malo dobre stare klasike.

Zaželjela sam se torte koja je nekad bila pojam za tortu, torte kojom se iskazivala čast i poštovanje.
Torte koja se posluživala na posebnim, onim starim, oslikanim, finim, taknim, porculanskim tanjurićima iz mamine vitrine (a koji su se vadili iz te vitrine samo za baš, baš posebne prilike i nad kojima smo strepili da ih ne razbijemo!).

Torte zbog koje smo kao djeca, uvijek strpljivo čekali kad će mikser prestati mutiti da poližemo žice ili zdjelu u kojoj se mutila... 
Torte koja se ne boji broja utrošenih jaja u nju; kalorija ili masnoće.

Torte kakva se radila kad nismo jeli čokoladu svaki dan.

Torte sa orasima, bez brašna i sa onom najfinijom, svilenkastom čokoladnom kremom punog i bogatog okusa koji ti dugo ostaje u ustima i sjećanju.

Željela sam baš takvu tortu.

Sastojci (za lim veličine 31x40):

- Kore (mjere su za 1 koru - treba peći 2 ovakve kore):
5 bjelanjaka
prstohvat soli
125 g šećera
130 g mljevenih oraha

- Krema:
10 žumanjaka
200 g šećera
250 g maslaca
200 g čokolade (52 % kakaa)
0,5 dcl kave
korica naranče
jušna žlica ruma

- Čokoladna glazura:
200 g čokolade (52% kakaa)
200 g slatkog vrhnja

Bjelanjke tucite najprije sa prstohvatom soli pa postupno dodajite šećer. Kad se napravi čvrsti i sjajni šaum, ugasite mikser i ručno- špatulom umješajte orahe. Izlijte smjesu na lim obložen pak papirom i stavite peći u prethodno zagrijanu peć na 200°C - 20 minuta.

Tek pošto je jedna kora pečena, zamutite drugu i stavite je peći.
Kore ostavite na limu i pek papiru da se ohlade.

Dok se kore peku- skuhajte kremu. 

Skuhajte malo nezaslađene crne ili instant kave.

Otopite čokoladu na pari.

Naribajte koricu naranče.

U veću zdjelu (kod mene promjera 24 cm) ulijte vode i stavite da kuha. U manju zdjelu (promjera 20 cm) stavite žumanje i šećer i miksajte dok žumanjci ne posvijetle i zapjene. Stavite zdjelu sa žumanjcima i šećerom na zdjelu sa kipućom vodom ali tako da se dno zdjele sa žumanjcima ne dodiruje vode. Miksajte bez prestanka dok se žumanjci ne počnu lijepiti za dno- meni je trebalo točno 10 min miksanja.
Skinite zdjelu sa žumanjcima sa vodene kupelji i dodajte otopljenu čokoladu, kavu, koricu naranče i rum. 
Na kraju u vruću kremu dodajte i maslac.
Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu.

Filovanje:

Korama odvojite pek papir i prerežite ih po širini na dvije jednake polovice- dobit ćete ukupno 4 kore. Ohlađenu kremu rasporedite na 3 jednaka dijela. Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru; na nju trećinu kreme koju lijepo poravnate da je bude svugdje jednako. Na kremu ide druga kora i druga trećina kreme pa treća kora i zadnja količina kreme te zadnja kora. 

Na zadnju koru stavite pek papir ili aluminijsku foliju i malo je opteretite da se bolje sljube kore i krema. Ostavite na hladnom da odstoji- najbolje preko noći. Nakon što je odstajala pripremite čokoladu za preljev tako što zagrijete slatko vrhnje do vrenja i prelijete ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi te prelijte preko torte. Vratite tortu na hladno. Po želji ostavite malo čokoladne kreme  sa strane da se ohladi te njome dekorirajte tortu.

Guštajte!

Napomena:
- Zašto sam napisala mjere zdjela u kojima sam kuhala žumanjke na pari? - zato što nije svejedno je li kuhate žumanjke u užoj ili široj posudi- prije će se skuhati u široj.
- Netko će reći- u Reform tortu ne ide naranča ili kava.. možda ne idu po nečijem drugom receptu- ovo je verzija Reform torte po mom guštu. Naranču i rum možete i ne morate staviti, ali kavu vam preporučam da stavite jer ovo malo kave zapravo pojača okus čokolade- a kava se ni ne osjeti! ;)


Broj komentara: 8 :

  1. Jako volim ovu tortu i moram reći da mi je ova tvoja jako , baš jako lijepa , a sigurno je i isto tako ukusna. Koricu naranče i sama uvijek stavim, rum i kavu ne, ali sada ću probati i sa tim dodatkom. Super si napravila tortu !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti!! <3 Probaj idući put sa dodatkom kave- od kad sam našla u jednom starom receptu da se kava dodaje u kreme u koje ide čokolada jer da pojačava okus čokoladi- stavljam je u gotovo sve čokoladne kreme u koje idu i jaja ili samo žumanjci. :)

      Izbriši
  2. pozdrav :) nevezano za tortu, vidjela sam na jednom starom postu da naručuješ sa iherba neke stvari. možeš mi reći što se isplati naručivati preko toga, da je jeftinije nego u bio&bio, jer mi je dosta stvari kod njih skupo..tipa zaslađivači i slično, raw kakao prah i maslac. da li se isplati te stvari naručiti preko iherba, kakva je poštarina, i da li carina pravi probleme? hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Dina!
      Da neke stvari naručujem sa Iherba- neke sa Vitacosta- sad zavisi kako kad i je li neka akcija od nečega i sl.
      Iherb je bio prije dosta povoljan jer je poštarina bila samo 4 usd pa se isplatilo- no kako su je ima možda pola godine povećali- sad su neke stvari jeftinije kod nas npr u web shopu Moja natura http://www.mojanatura.hr/ - npr nedavno su imali psylium na akciji i bio je stvarno povoljniji nego da se naruči izvana- a od nedavno imaju i eritrit po solidno prihvatljivoj cijeni. Prednost Moje nature je i ta što kupljeno brže stigne i može se platiti gotovinom po primitku pošiljke- dok za Iherb treba kartica, a Vitacost može i Pay Palom.
      Najčešće zapravo otvorim sve tri web stranice i usporedim cijene pa odlučim šta odakle da naručim.
      Za stvari izvana carina ne pravi nikakve probleme za pakete do 160 kn vrijednosti tako da se treba voditi računa i o tomu prilikom kupovine- radije naručiti 2 paketa po 160 kn i platiti dvije poštarine nego jednu carinu za veći paket ;)
      Nadam se da sam pomogla barem malo i svakako- hvala na javljanju! :)
      Ako imaš još kakvih pitanja- rado ću odgovoriti.

      Izbriši
  3. Pozz pekla sam kore vasih dimenzija i ispale su toliko tanke da nema sanse da ih prepolovim...jedino po duzini da spasim stvar za sada :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdav! Kore se i rezu po duzini ili sirini - one i jesu tanke- ne rezu se vodoravno kao kod klasicne torte! :)))

      Izbriši