subota, 7. veljače 2015.

Zaljubljen u ljubav..ili kad noću sanjaš Lemon bars

Lemon bars... znate ono kad vrtite facebook pa vam svako malo iskoči jedna te ista stvar? .. e pa tako je mani bilo.. ..svako malo "lemon bars"- .." rich lemon bars"; .."Classic Lemon Bars"; .. " the best lemon bars"...
Skoro sam i sanjati počela.. "lemon bars"!
I nije bilo druge, morala sam ih napraviti! :)


Lemon bars- ili Limun prutići tj Ploške od limuna ili jednostavno- Kolač od limuna..i ne samo limuna, već i od kokosa i malina- u obliku ploški ili u obliku srca, u svakom slučaju osvaja, što svojim izgledom, bojama, mirisom ili okusom- na dobitku ste svakako!
A još kad je bez klasičnog šećera i bez glutena pa znate i da je i bezgrešan... možda da ga proglasim "rajskim"? ;)
Ljubav na prvi ugriz!

Sastojci:
- podloga od kokosa
75 g kokosovog ulja
200 g kokosovog brašna (klasičnog-iz svake trgovine)
100 g mljevenih, blanširanih badema
6 g zaslađivača na bazi stevije
25 g erythritola
2 bjelanjka

- krema od limuna
200 g sirnog namaza (vivis, abc i sl)
3 jaja
2 žumanjka
70 g meda
40 g erythritola
90 ml soka od limuna ( 2 limuna)
korica 1 limuna
30 g pravog kokosovog brašna

- krema od malina
2 čajne žlice sušenih malina u prahu
300 g milerama
2,4 g zaslađivača na bazi stevije
15 g erythritola

 Bjelanjke skupa sa zaslađivačima- istucite u laganu pjenu. Pomiješajte bademe i kokosovo brašno (ja
sam kokosovo brašno dodatno usitnila u mlincu za kavu). Otopite kokosovo ulje. U mješavinu badema i kokosa dodajte ulje i bjelanjke pa žlicom sve dobro sjedinite. Dobit ćete smjesu nalik prhkom tijestu.

Kalup dimenzija 20x30 cm obložite pek papirom pa utisnite smjesu na dno kalupa. Poravnajte žlicom da svugdje bude jednake debljine. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C- 12 min.

Dok se podloga peče, pripremite kremu od limuna.
Jaja, žumanjke, med i zaslađivač mikserom pomješajte u jednoličnu smjesu. Dodajte im sirni namaz, koricu i sok limuna te kokosovo brašno. Mješajte dok više ne bude grudvica.

Izlijte pripremljenu kremu preko polupečene podloge i vratite sve skupa u peć još 15 minuta. Pripremite kremu od malina.

Pomješajte mileram, maline u prahu i zaslađivač. Dobro ih izradite mikserom te izlijte preko žute kreme i vratite u peć još 5 min. Nakon 5 min, ugasite peć i ostavite sve skupa u peći još 5 min.

Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi do kraja te hladan stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Režite ga na ploške ili kalupom u željene oblike.






Vezano za korištene namirnice:

zaslađivač na bazi stevije je Slatki list- imate ga u dm-a
erythritol imate u web shopu Moja Natura
pravo kokosovo brašno imate u trgovinama bio i bio i također u Moja Natura
maline u prahu su mi pravo otkriće- imate ih u Harissa Spice store 




Broj komentara: 5 :