nedjelja, 13. travnja 2014.

Parfe Jagoda- bez!

Stigle jagode! Prodavači na pazaru tvrde da su baš u njih domaće Vrgoračke jagode- ne znam da li da im vjerujem ili ne..istina da je zima bila pretopla i da je ove godine sve uranilo- moguće da su prispjele i one prve domaće stakleničke jagode
...aj- vjerovat ću... (mada i ove domaće stakleničke nisu nekog wau okusa i mirisa naspram onih iz maminog vrta..)

Naravno- jagode stigle- treba i tortu napraviti s njima! Prva ovogodišnja torta je još jedna "bez" torta- bez klasičnog šećera i bez brašna- sa UH svedenim na minimum. Meni je odična- lagana, pjenasta i dovoljno slatka i jedna fetica uz popodnevnu kavu- sasvim dovoljna.

Recept:
Za biskvit trebate:
3 jaja
25 gr kokosovog ulja
25 gr maslaca
225 gr kefira
85 gr mljevenog kokosa
30 gr kokosovog brašna
7 gr psylium ljuskica
60 gr erythritola
100 ml vrele vode
pola vrećice praška za pecivo
malo soli
Odvojite bjelanjke odžumanjaka.
Bjelanjke istucite sa soli i erythritolom u čvrsti snijeg. Žumanjce istucite sa maslacem i kokosovim uljem te sa kefirom. Smjesi dodajte i vrelu vodu.
U posebnoj posudi pomješajte suhe sastojke- mljeveni kokos, kokosovo brašno, prašak za pecivo i psylium.
U smjesu žumanjaka naizmjenično dodavajte smjesu suhih sastojaka i tučene bjelanjke. Mješajte špatulom.
Smjesu izlijte u kalup promjera 28 cm, prethodno obložen pek papirom. Pecite 30 min na 18o°C. Ostavite da se kratko prohladi u kalupu pa ga izvadite na rešetku da se do kraja ohladi.
Krema:
200 gr slatkog vrhnja
90 gr erythritola
500 gr mascarponea
1,5 jušna žlica agar-agara
korica limuna
400 gr slatkog vrhnja
750 gr jagoda
dodatnih 200 gr slatkog vrhnja

Zagrijte 200 gr slatkog vrhnja sa agar-agarom i erythritolom. Kuhajte 5 min dok se agar-agar skroz ne rastopi. Skinite sa vatre i ostavite da se prohladi. Smiksajte mascarpone sa koricom limuna i dodajte prohlađenu smjesu slatkog vrhnja sa agar-agarom. Sve dobro smiksajte da se smjesa ujednači.
Posebno stucite 400 gr slatkog vrhnja u čvrsti snijeg. Špatulom umješajte tučeno satko vrhnje u smjesu mascarponea. Pažljivo umješajte da se krema izjednači.

Biskvit stavite na tanjur za tortu. Oko njega stavite obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Po biskvitu poslažite očišćene, oprane i osušene jagode (2/3 jagoda) da uspravno stoje. Pažljivo žlicom rasporedite kremu među i preko jagoda. Tortu obavezno ostavite u hladnjaku preko noći da agar-agar stegne kremu.
Sutradan stucite dodatnih 200 gr slatkog vrhnja, premažite preko torte i poslažite jagode.

Tortu režite oštrim tankim nožem.

E sad izmjene koje bih napravila da radim sa običnim brašnom i šećerom:

Biskvit- umjesto kokosovog ulja- stavite maslac (znači ukupno 50 gr), Umjesto kokosovog brašna i psyliuma stavite 30 gr mekog brašna i 10 gr gustina; umjesto erythritola- obični šećer u jednakoj količini.

Krema- Umjesto agar-agara stavite 10 gr želatine- nju dakako- nećete kuhati već ju stavite u zagrijano slatko vrhnje sa šećerom- da se otopi. (u ovom koraku možete u slato vrhnje dodati i bijelu čokoladu da se otopi). Umjesto 400 gr slatkog vrhnja koje tučete i dodajete u kremu- stavite 500 gr jer će želatina ipak sve malo jače stegnuti nego što to čini agar-agar. Umjesto erythritola- naravno- običan šećer.
- Postupci izrade su isti.

Nema komentara :

Objavi komentar