srijeda, 5. ožujka 2014.

Srdele & co.

Naslov Bloga mi je Torta, pinjur, pjat- no čini mi se da će torti biti sve manje , a sve više pinjura i pjata! :) No - bez straha- vrlo brzo dolazi recept za tortu i za par slatkiša- mada ih ne spremam i ne jedem više tako često - ne odustajem od slatkog kemijanja- tim više što sam napokon nabavila neke namirnice koje su mi nedostajale.... No ovaj post nije o slatkom!


Već duuuugo vremena po mojim mislima se mota ideja kako složiti "ribu s povrćem"... nekidan sam prvi put isprobala zamišljenu varijantu i moram priznati da sam bila prezadovoljna rezultatom. Danas sam je malo doradila i dobila - iskreno- savršenu kombinaciju. Prezadovoljna sam! :) Žao mi je jedino što inćuna nisam uspjela naći da s njima sve to napravim- ali i ovako- nemam zamjerki! :)

Da ne duljim- jer sam postupak pripreme je prilično vremenski dug- zbog filetiranja ribe i čišćenja škampi- recept je tu.

Sastojci- za 4 osobe

1kg srdela
koliko brojčano srdela- toliko škampi- al opet to izađe cca 0,75-1 kg (mogu i kozice)
2 dcl ukuhanih pomidora
1,5 dcl bijelog vina
4-5 fileta slanih inćuna
2 manje kapule
1 crvena paprika
20ak ukišeljenih kapara
peršin
maslinovo ulje (cca 1,5 dcl)
sol, papar

Narežite kapulu i papriku na tanke trakice i stavite ih prodinstati na maslinovo ulje dok kapula ne uvene. Dodajte pome i kratko prokuhajte. Dodajte vino i kuhajte dok tekućina poprilično ne ishapi. malo sve posolite i popaprite- ali oprezno sa soli jer poslije dolaze slani inćuni.

Srdele isfiletirajte. Mislila sam poslikati postupak filetiranja- ali danas sam stvarno bila kratka sa vremenom. U glavnom- sastružete ljusku od repa prema glavi, prerežete do pola srdelu okomito iza glave te prstom povučete glavu sa škrgama i utrobu- sve izlazi od jednom. Nakon toga- zarežete srdelu sa donje strane uzdužno do repa, zaokružite lagano oko repa (bez da prekinete kost) i palac podvučete pod taj zarez i gurate palac uz kralježnicu srdele. Srdelu rastvarate sa donje strane.








 Istu stvar ponovite
i sa druge strane također od repa. (Sa inćunima to sve ide puno brže.) Još vam je ostala leđna peraja oko koje lagano nožićem zarežete i izvadite je. I filet je gotov. Prebrišite ga papirnatim ubrusom i ostavite sa strane- čeka vas još cijelo kilo za isfiletirati! :)

Sad ću kao oni sa reklama... I baš kad ste pomislili da ste gotovi sa ljuskama, kostima i koščicama sjetite se da to nije sve!! Čekaju vas još škampi za čišćenje! Vjerujem da njih znate očistiti- otkinite rep, rastvorite prvih par ljuštura, jednom rukom stisnite malo u dnu repa a drugom izvucite meso. Lakše napisati
nego učiniti! :)

E sad slijedi lakši dio posla.
U tepsiju ili kakvu keramičku posudu za pečenje stavite ranije pripremljeni toć. Zarolajte svaki filet srdele oko repića škampa i slažite ih u tepsiju na toć. Ako vam je preteklo škapmi- slobodno ih ubacite između rolica. Isto tako između rolica ubacite i omadiće fileta slanih inćuna, te kapare, nasjeckani peršin i opet sve
poškropite maslinovim uljem.

Sve stavite u peć na 200°C nekih 30ak minuta.
I to je to!
Ručak je gotov!

I ne znam šta da vam preporučim- da li jesti toplo ili hladno??? Meni je jednako dobro u obje kombinacije. Morat ćete sami prosuditi.


Broj komentara: 10 :

  1. AAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............................................
    neću više ništa reć !!!!!!!!!
    Al samo da znaš. meni su ovakve stvari bolje od ikakvih torti !!!!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj hvala!! :-) Na pameti si mi ovih dana - tvoja kuhinja mi je uzor! ;-) a i marinirala sam incune i naravno- davim se u njima! ;-)

      Izbriši
  2. Znaš kaj ovo zvuči jako primamljivo samo da mi netko isfiletira srdele

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehehe i meni bi pasalo da tko sav posao umisto mene napravi!

      Izbriši
  3. Ovo je zaista nešto posebno, predobro i prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme kako ti je ovo dobro!!!
    Stizeeem!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh! ovo je skroz po mom gustu :) moram to isprobati :)

    OdgovoriIzbriši