subota, 29. ožujka 2014.

Kruh - "bez" - naravno!

Kad su u pitanju kruh i peciva- moram vam reći da ih već duže vrijeme nisam okusila. OK, bez kruha sam mogla, ali peciva... sirnice (pogače, pince)... uh.... neodoljivo mi mirišu, onako zavodljivo mame, jednostavno me zovu mekana, topla, podatna, slasna, mirišljava, rumena , razlistana  -kad prođem pored pekare- i skoro pa znam kako je Odiseju bilo dok je privezan za jarbol slušao pjev sirena... ALI, odoljevam im!

Kruhovi i peciva koja sad radim ni upola ne mirišu tako dobro, ni upola nisu tako podatni, mekani i neodoljivi kao ovi ranije spomenuti (da ih sad opet ne prizivam!). Ovi kruhovi se zapravo ni ne mogu zvati kruhom- jer u njima nema brašna i nema kvasca, napravljeni su od "nekakvog" zrnja, svježeg sira i jaja- i prije bi ih se moglo nazvati nekom vrstom slanih odnosno neutralnih kolačića, no kako su u obliku kruha odnosno bublica/lepinja- zovemo ih kruhovima.

Što se tiče sastojaka kruhova- osnova im je većinom ista- par jaja, svježi sir, žlica psyliuma i malo sode bikarbone te mljeveno zrnjevlje u količini da se dobije prilično gusta smjesa svega. Kod mene te kombinacije zrnevlja ovise o trenutnom raspoloženju i o tomu što imam doma od svega tako da su kruhovi/bublice skoro svaki put drugačiji. Najčešće ni ne mjerim ni ne zapisujem koliko čega stavljam, no kako dobivam upite za recept- evo jedne od tih kombinacija.

500 gr svježeg sira
4 jaja (ukupno su imala cca 200 gr- bez ljuske)
8 gr soli
6 gr sode bikarbone
2 žličice pesta od suhih pomidora (suhe pome mljevene sa maslinovim uljem dok se ne dobije malo gušća maziva smjesa)
timjan, ružmarin
35 gr cijelih bučinih sjemenki
35 gr suncokretovih sjemenki
65 gr bučinog brašna
60 gr mljevenog sezama
70 gr mljevenog zlatnog lana
30 gr psylium praha
po jušna žlica chia sjemenki i crnog sezama

Smiksati svježi sir, jaja, sol, sodu bikarbonu, pesto od poma (ako nemate pesta stavite samo dvije žlice maslinovog ulja), timjan i ružmarin.
U posebnoj posudi pomješajte mljeveno i nemljeveno zrnje sa psyliumom. Dodajte "brašno" u smjesu sira i jaja, dobro smiksajte da se ujednači i ostavite desetak minuta da se zgusne još više.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za kruh obložite pek papirom. Iskrenite smjesu u kalup, pritisnite ju i poravnajte i stavite u peć. S obzirom da se smjesa sastoji od sira koji solidno drži vlagu- kruh se mora malo duže peći- min 50- 60 minuta - provjerite ražnjićem- ako ne ostaje tragova po ražnjiću kad ga zabodete u kruh i izvadite- kruh je pečen. Ostavite kratko u kalupu pa ga izvadite i zamotajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se do kraja ohladi.

Ovu smjesu pecite u standardnom kalupu za kruh ili napravite bublice ili napravite pola-pola- kao ja sad- manji kalup za kruh i 4-5 bublica. :)
Kruh čuvajte zamotan u prozirnu foliju u hladnjaku ili ga odmah narežite na porcije i zamrznite pa po potrebi odmrznite i konzumirajte. :)

Broj komentara: 8 :

  1. Pravila sam neke slične hlebiće a ovaj je za mene novost, baš mi se sviđa. Jedino nemam psylium prah pa ću morati da ostanem na sodi bikarboni. Znam da neće biti tako vazdušast ali neće biti bitno drugačiji ukus.
    Baš, baš mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna- psylium povezuje i zgusnjava ovu bezglutensku smjesu- ako imas bas pravog kokosovog brasna (ne ljuskuca) probaj njega dodati umjesto psyliuma ili zobene mekinje- u malo vecoj kolicini nego sto psyliuma ide- da se smjesa koliko- toliko poveze i razabre. :)

      Izbriši
  2. Odličan recept definitivno, jednom sam pravila sličan recept ali mi nije baš uspio. Nadam se da ću sa ovime imati više sreće. prednosti kruha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ma sigurna sam da s ovim nece biti problema! :)

      Izbriši
  3. što je toćno bućino brašno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bučino brašno su mljevene bučine sjemenke nakon što je iz njih istješteno ulje- može se nabaviti kod ljudi tj opg-ova koji se bave proizvodnjom bučinog ulja. Ja ga nabavljam kod opg Knižek :)

      Izbriši