subota, 1. veljače 2014.

Bučne "bez" bublice

Dobro- bublice nisu bučne ali jesu sa bučinim brašnom (među ostalim) :) - Nekidan sam dobila to brašno i naravno da je moralo odmah u "proizvodnju"! Kako su bublice nešto što u prosjeku 2-3 puta sedmično pečem- one su i bile moj prvi izbor (čitaj eksperiment)!
No prije nego napišem išta više od ovog recepta- najprije da pohvalim OPG Knižek - gđa Nataša je više nego susretljiva, ljubazna i nije trgovac kome je u cilju da proda što više - već je trgovac kjem je u cilju imati zadovoljnu mušteriju. Svaka čast!
Bundeve inače volim, bundevine košpice isto tako, s bundevinim uljem se tek upoznajem (ali i ono mi paše), a bundevino brašno taaako lijepo miriše- i naravno- jako je ukusno.:)
Za sve koji se prvi put susreću sa bilo kakvim "brašnima" osim pšeničnog- morate znati da je svako takvo "brašno" svoje vrste i svog mirisa i svog okusa.
Nekako su mi najneutralnija brašna od sezama, zlatnog lana, kokosa i oguljenih badema. Ostala "brašna" imaju svoj karakter kojeg najprije trebate okusiti, pomirisati tj upoznati i tek onda ocjeniti uz šta i u kojim kombinacijama će vam pasati.
I da- većina ovih "brašna" ne dolaze već mljeveni - meljete ih sami- po potrebi- u mlinčiću za kavu. ;)

Sastojci:

60 gr mljevenih zobenih posija
60 gr mljevenog zlatnog lana
70 gr dodatno mljevenog bučinog brašna
20 gr psylium praha
40 gr mljevenih oraha
20 gr mljevenog sezama
40 gr grubo mljevenog suncokreta
4 jaja
240 gr svježeg sira
1 mala (kavena) žličica soli
1 mala (kavena) žličica sode bikarbone
1 čajna žličica jabučnog octa

Postupak je jednostavan: pomješajte sva "brašna" skupa sa sodom i
psyliumom. Na drugu stranu izmiksajte jaja, svježi sir, sol i ocat. Umješajte "brašna" u jaja i sir, izmiksajte da se dobro sjedine i ostavite 10ak minuta da psylium nabubri i smjesa postane - možda izgledom najbliže sirovom prhkom tijestu al u nekoj malo mekšoj varijanti (ili bolje da kažem da je najviše nalik kombinaciji biskvitnog i prhkog tijesta).

Vlažnim rukama oblikujte kuglice veličine manje breskve i poslažite ih na pek papir. (ili ih oblikujte u oblik kifle). Po želji možete ih uvaljati u neke sjemenke, ali skroz su dobre i bez njih ;).
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C nekih 30-35 min.
Vruće stavite na rešetku ili kuhinjsku krpu da se ohlade. Jedite umjesto kruha u svim kombinacijama koje vam padnu na pamet- meni su najbolje samo sa maslacem- onako dok su još tople. :)

Nema komentara :

Objavi komentar