srijeda, 8. siječnja 2014.

Torta od zobenih posija i višanja

Kako se moji ukućani ne mogu baš pomiriti s tim da neće imati kao do sad - svakodnevni desert za poslije ručka- a ja volim eksperimentirti- evo još jednog deserta- bez brašna i bez šećera. Oni dobili desert- a ja izbjegla šećer.
Biskvit je sa mljevenim zobeni posijama- i varijanta je prvog biskvita ove vrsta. Nadjev su ljetošnje višule- ubrane na selu kod mojih i smrznute čekajući baš ovakvu priliku.

Sastojci:
3 jaja
malo soli
3 ravne mjerice ekstrakta stevije (one mikro žličice u pakiranju stevije)
60 gr zobenih posija- mljevenih u mlinčiću za kavu da se dobije kao brašno
50 gr brašna blanširanih badema
35 gr kokosovog brašna
1 kavena žličica sode bikarbone
195 gr kefira
50 gr rastopljenog maslaca
korica limuna
sok od pola limuna
čajna žličica cimeta, malo đumbira i kardamoma

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke istucite sa soli u čvrst snijeg.
Žumanjke smiksajte sa stevijom i limunovom koricom i sokom te dodajte maslac i kefir.
Pomješajte sve suhe sastojke i dodajite naizmjenice po žlicu suhih sastojaka i po žlicu bjelanjaka u žumanjke.
Kalup za tortu promjera 23 cm obložote pek papirom te izlijte smjesu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu peć na 175°C- 25 minuta.
Dok se biskvit peče pripremite nadjev.

cca 500 gr smrznutih višula ( višule su krupnija i malo slađa verzija višanja- moj otac kaže da su one križanac trešanja i višanja- i ja ih baš jako volim- čak i više nego trešnje)
1,5 jušna žlica agar-agara
2 dcl slatkog vrhnja

Višule (višnje) kratko prokuhajte sa cca 2 dcl vode. Sa par žlica soka koji se tako napravi kuhanjem- zalijte pečeni biskvit. U ostatak (meni je ostatka bilo cca 4 dcl- sve skupa i višanja i soka- ako vam ima manje  dolijte još malo vode) dodajte agar-agar i kuhajte 5 minuta. Ostavite da se prohladi 15 min. 

Pečeni i ohlađeni biskvit stavite na tanjur za serviranje. Oko njega stavite rastezljivi obruč za tortu obložen prozirnom folijom. Stavite smjesu višanja i sve ostavite da se dobro ohladi, a višnje da se stegnu (najbolje preko noći).

Ohlađenu tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i poslužite. :)

Moji dojmovi o torti - biskvitu je uistinu potrebno dosta cimeta jer zobene posije- u ovoj kombinaciji imaju poseban miris. Nije to neugodan miris- samo je drugačiji od dosadašnjih mirisa biskvita za torte (a napekla sam se biskvita - popriličan broj)
Kako sam radila sa višulama- one su same po sebi slađe nego obične višnje- nisam dodavala steviju; nisam je dodavala ni u slatko vrhnje- na što su moji ukućani komentirali da sam je tu ipak mrvu trebala dodati. Vi učinite kako hoćete- za moj pojam- tortica je i ovako dovoljno slatka.

P.S. S obzirom da još nisam napravila kućni studio za fotografiranje- a u stanu sam ograničena na prirodno svjetlo koje mi je ovaj put po prilično pobjeglo jer smo obiteljski lampali vani po gradu- ovaj put slike baš i nisu nešto- no nadam se da vas to neće spriječiti da isprobate torticu. :)

4 komentara :

  1. Sta su zobene posije? Da li su to zobene mekinje?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li su mekinje i posije isto kao i zobene pahuljice?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mekinje odnosno posije nisu isto što i pahuljice- posije su ljuskice zobi, a pahuljice su zrno zobi- ono što je unutar ljuskica :)

      Izbriši