nedjelja, 12. siječnja 2014.

Bez Peciva


Kad se radi o kruhu kao kruhu- bez njega sam mogla i bila i prije. Brašno u tom obliku mi ne nedostaje- no kako ne kuham samo za sebe- imam ih kojima kruh baš nedostaje. Zapravo- ne nedostaje im kruh kao kruh već kruh kao nešto od čega će napraviti sendvič, namazati paštetu, maslac i med i sl. Znači- trebam kruh.
U LCHF prehrani koju već neko vrijeme proučavam (prve informacije sam našla na blogu Anite Šupe : Istine i laži o hrani - preporučam da obavezno istražite blog! - i koja mi se svakom pročitanom informacijom sve više sviđa i najvažnije- koja se mojim osjećajem zadovoljstva sve više i očituje na meni ;) - standardnog kruha nema. Nema žitarica. Uopće. (Tj. tu i tamo dozvoljene su zobene posije.)

U potrazi za "pecivima" i "kruhom" da udovoljim mojim "kruhojedcima" isprobala sam i Dobar jutarnji kruh - za skeptika naviklog na brašnasta tijesta - ispalo je da je taj kruh- nešto drugačiji, ali skroz jestiv i štaviše skroz dobar kruh tj zamjena za kruh ;) a i treći dan bude mekan kao i prvi, ne mrvi se i sa npr paštetom od tune- jako dobro "šmeka".
Super! Idem dalje. :)

Sad trebam peciva tj bublice za sendviče.

Tražeći po netu naišla sam na ovaj recept i dobila sam peciva. Moram priznati da sam prezadovoljna, a ni "kruhojedci" nisu imali nekih posebnih zamjerki. ;) 

Sastojci za cca 7 komada- manjih peciva:

3 jaja
1,5 šalica svježeg sira
malo soli
0,5 šalice kokosovog brašna
2/3 šalice mljevenih badema
3 pune jušne žlice lagano mljevenih lanenih sjemenki
1 jušna žlica psylium praha
1 kavena žličica sode bikarbone
sjemenke za uvaljati peciva

mjera je šalica od 240 mm

Mikserom kratko izmiksajte jaja sa soli. Dodajte sir te potom i suhe sastojke. Ostavite smjesu da odstoji 10ak minuta. Pećnicu upalite na 180°C. 

Kad je smjesa odstajala- vlažnim rukama oblikujte mala peciva, uvaljajte ih u sjemenke te ih malo razmaknute stavite na lim za pečenje prekriven pek papirom. U receptu navode da se peciva peku 20 minuta- meni se nisu činila pečenim nakon toliko vremena pa sam im produžavala pečenje. Moja peciva su se pekla 35 minuta- izvana su dobila lagano rumenu boju, a iznutra su ostala sočna. Po meni je to taman vrijeme pečenja.
Pečena peciva stavite na rešetku da se ohlade.


Broj komentara: 15 :

  1. Bas su posebni, svidja mi se njihov sastav a i izgledaju i vrlo zanimljivo... zelim ti sve najlepse u Novoj i jos puno inspiracije u kuhinji!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravila sam neke hlebčiće sa ovog bloga, bili su odlični. Tvoj izbor mi se sviđa pa ću pinovati i isprobati. Ovaj način ishrane mi se sviđa pa ga proučavam :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago Vesna! Ja jos proucavam ovako neke drugacije stvari i moram priznati da sam odusevljena! Svakako moja preporuka!

      Izbriši
  3. Moze li i bez psylium praha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa teoretski bi moglo sa mljevenim zobenim posijama no nisam sigurna da se ne bi razlila malo u toj varijsnti... Psylium pokupi vlagu i da im postojanost oblika i nekako poveze sve unutra.
      Radila dam nedavno samo sa zobenim posijama i ta peciva su mi se razlila...

      Izbriši
  4. fascinirana.....što izgledom, što okusom.....oduševljavaš me !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si moje otkriće

    OdgovoriIzbriši
  6. Vau, to sam tražila. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Eto sličica na coolki, peciva su super i pozdrave saljem

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!!! Bad mi je drago da su ti se svidjela!! Pogledat cu slije! :)

      Izbriši
  8. Evo nakon nekoliko godina imam pitanje. Gotovo svi " LCHF kruhovi i peciva" se rade s kokosovim brašnom. Naišla sam na nekoliko vrsta, no svaka mi kruhu i pecivu daje jednu notu koja mi se osobno ne sviđa. Što predlažete umjesto kokosovog brašna?

    OdgovoriIzbriši