Recept za kojeg se pitalo na tim blagdanima, rođendanima, godišnjicama, pirevima; recept koji se prepisivao od radne kolegice u trgovini; od sestre kod zubara ili od prijateljičine bake.
Vjerojatno je Medena pita jedan od onih kolača kojeg svi mi imamo zapisanog negdje u nekoj bilježnici. I vrlo vjerojatno je moj recept sličan tvom, bakinom, tetkinom, Cvitinom, Jelinom ili Marinom- jer to i je taj recept.
Recept iz doba crno bijelih fotografija, fića i spačeka - ili iz doba trolejbusa..ma čak i ranije od tog....
A opet- jednako mu se veselimo svakim pogledom, mirisom i zagrizom- i danas!
Bezvremenski klasik.
Kolač djetinjstva.
Sastojci:
dimenzije kora: 31x35 cm
od smjese se rade 4 kore
1 jaje
140 g kristal šećera
85 g masti (ili maslaca)
25 ml mlijeka
25 ml vode
75 g meda
430 g glatkog brašna
1 kavena žličica sode
10 g kakaa
začini: cimet, klinčić, oraščić
(ili žličica začina za medenjake)
Na vodenoj kupelji pjenjačom miješajte jaje, med, šećer, mast, kakao, mlijeko i vodu.Miješajte dok se šećer ne rastopi- ali pazite da ipak to zagrijavanje ne traje predugo jer će vam se jaje zgrušati.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu i začine.
Posudu sa mokrim sastojcima maknite s vatre, Postupno umješajte brašno. Ja ovo miješanje radim mikserom sve do pred kraj količine brašna- pri kraju- brašno umijesim rukom.
Meni je najlakše valjati kore na silikonskoj podlozi- na kojoj ih odmah i pečem. Podlogu ne brašnim, a valjam preko prozirne folije tako da nikakvo dodatno brašno nije potrebno. Ukoliko nemate silikonsku podlgu- probajte valjati na pek papiru uz što manje brašnjenja- ili direktno na radnoj podlozi.
Ukoliko imate ventilacijsku pećnicu pecite po dvije kore od jednom na 160°C (u prethodno zagrijanoj peći) oko 10 min. Pazite da vam se kore ne prepeku! Ukoliko pečete na klasičnoj opciji pečenja- onda neka to bude na 180°C cca 8-10 min .
(odnosno- vrijeme pečenja može varirati jer ne peku sve pećnice jednako jako iako ih namjestimo na istu temperaturu)
Pečene kore na dodir budu lagano mekane- no hlađenjem očvrsnu (kao i sve kore s medom).
Pečene kore slažem na ravnu podlogu- jednu na drugu - razdvajam ih pek papirom i odozgo ih pritisnem ravnom daskom. Filujem ih hladne.
Dobro je da prilikom valjanka kora pazite da vam svi rubovi budu ravi- tako da nema puno obrezivanja poslije :)
Krema:
2 dcl slatkog vrhnja
4 dcl mlijeka
(ili samo 6 dcl mlijeka)
90 g glatkog brašna
100 g kristal šećera
250 g maslaca sobne temeparure
Zakuhajte slatko vrhnje, 2 dcl mlijeka i šećer. Pomiješajte brašno i ostatak mlijeka da dobijete finu kremu bez grudvica. Zakuhano mlijeko sklonite s vatre i kroz cijedilo mu dodajte smjesu brašna i mlijeka- sve vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prozirnom folijom prekrijte vruću kremu tik uz njenu površinu- da se ne stvori korica na njoj. Ohladite na sobnu temperaturu.
U ohlađenu kremu umiješajte maslac. Izvažite kremu i raspodijelite je na tri jednaka dijela.
Na dno tepsije stavite prvu koru medene pite, ravnomjerno je premažite kremom, poklopite drugom korom i oprt mažite kremom i tako dok ne završite četvrtom korom.
Zadnju koru prekrijte pek papirom i pritisnite kakvom ravnom pločom (ja imam daske koje mi služe za pritiskanje medene, mađarice i sl.) Ostavite medenu pitu u hladnjaku da se stegne i da kore omekšaju- najbolje preko noći.
(Ne brinite- kore će sigurno omekšati iako su prilikom slaganja medene prilično tvrde.)
Ima varijanti u kojima se medena pita prelijeva čokoladnom glazurom ili posipa šećerom u prahu- ja ne radim ni jedno ni drugo- za mene je medena baš takva kakva je- bez dodataka :)
Inače sve kolače (i torte)- pa tako i medenu pitu režem velikim nožem oštre i tanke oštrice- sigurnim i brzim potezima. Nema oklijevanja. Samo tako ćete dobiti čiste presjeke.
Kod kremastijih kolača/ torti- nož umačem u vrelu vodu- no kod medene to nije potrebno.
Savjet: Kore za medenu možete napraviti i par dana ranije- samo ih čuvajte držite razdvojene pek papirom i na mjestu gdje nema vlage.

Ima i kod nas medene pite zovu se melopita jer meli znaci med ali one su nesto sasvim drugacije... meni se svidjaju u izgledu takve kolacice kao ta tvoja pita ,koje lice na rozen tortu,na prugama, jer mi takve nemamo.
OdgovoriIzbrišiEto onda razloga za napraviti ovakvu medenu pitu :)
IzbrišiU redu onda imam nekoliko pitanja.:)
IzbrišiNe razumem zasto mesas one prve sastojke iznad vode i zagrejes ih, zasto pritisnes kore daskom,da li ispadnu ne-ravne? A sta je glatko brasno jel mozda skrob ili neko mekano brasno? Hvala julijo unaprijed!
Prva smjesa se zagrijava jer tijesto s medom kad je hladno bude tvrđe i žilavije i teže se valja- a dok je toplo- ono je podatno za rad s njim.
IzbrišiKore budu ravne- bez brige- no kako su površinom velike - a budu mekane prilikom vađenja iz peći- može se dogoditi da se izvitopere (tj iskrive tj da im se rubovi zakrive prema gore jer se brže ohlade od sredine) - stavljam ih jednu na drugu i pritisnem daskom da i ostanu ravne.
Glatko brašno je klasično meko brašno.
Hvala ,dobro si objasnila, shvatila sam.
IzbrišiPrekrasno izgleda! Ide na popis blagdanskih kolača
OdgovoriIzbrišiHvala!! Za blagdane je obvezna ;) (barem kod nas :) ... ma da se moje pita- bila bi obvezna barem jednom u dva tjedna :))))
IzbrišiI sama sam ju vec uvrstila u popis :) Izgleda prefino. I ova, bez glazure, izgleda puno 'domacije' :))
OdgovoriIzbrišiTnx za receptic. pozz..
Bas mi je drago!! Hvala!!
IzbrišiHvala na receptu slijedila Vase tocne upute i ispala je bez greske to jest pita je PREMEDENA ;)
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Ana!!! <3 <3 Tako mi je drago! <3 <3 <3
Izbrišikoje slatko vrhnje vi koristite za kremu ?hvala
OdgovoriIzbrišiMlijecno slatko vrhnje (vrhnje za slag) od vindije ili dukata
IzbrišiNapravila sam je :) Odlicna je! Recept je dobro objasnjen, pa nisam imala problema. Medena pita mi izgleda divno :) Hvala!
OdgovoriIzbrišiE bas mi je drago da ste zadovoljni i da ste se javili!! Hvala puno!! Sve najbolje u novoj!!
IzbrišiDa li kore pecete normalno ili na prevrnutom plehu?
OdgovoriIzbrišiDa li moze bez sode bikarbone?
OdgovoriIzbrišiJoš se sjećam boli braka kada me muž ostavio. Dr. Agbazara mi je vratio ljubavnika za samo 2 dana. Želim vam se zahvaliti na čaroliji i očekujemo naše prvo dijete. Ako imate bilo kakvih bračnih ili životnih problema, pokušajte kontaktirati HRAM AGBAZARA na: ( agbazara@gmail.com ) ili WhatsApp +2348104102662 i iskusite njegove istinske duhovne iscjeliteljske moći kao što sam ja iskusila.
OdgovoriIzbriši