I nema neke prigode da ih ne radim, za blagdane- može biti, ali i ne mora drugih keksića- važno je da ovih ima! Ako ih dam djeci da ih ponesu za užinu u školi- obavezno im moram staviti popriličan broj primjeraka - ne zato što su moja djeca baš tolike izjelice, već zato što svi iz razreda žele keksiće (pa čak i nastavnici)!
Za sve vas koji do sada niste otkrili i isprobali ove keksiće polazni recept po kojem sam ih počela raditi je ovaj od Jasenke , no nakon više stotina napravljenih komada- neminovno je došlo do izmjena kako u sastojcima tako i u samom postupku izrade. Donosim vam moje mjere i način rada.
Sastojci za cca 60 komada:
(manje od ovoliko vam ni ne treba praviti)
200 g čokolade sa 52% kakaa
190 g maslaca
200 g šećera
80 g meda
3 jaja
450 g mekog brašna
35 g kakaa u prahu
8 g sode bikarbone
8 g praška za pecivo
prstohvat soli
po želji cimet, korica naranče, kardamom
ili malo kajenske papričice
Bijela čokolada za punjenje- 60 kockica
Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. Ostavite sa strane da se malo ohladi.Dodajte med. U posebnu posudu prosijte brašno sa sodom i praškom za pecivo te kakaom i soli. Ukoliko stavljate začine- dodajte ih u brašno.
Mikserom izmješajte jaja sa šećerom. Ne treba puno mješati. Dodajte im otopljenu čokoladu i maslac i još malo izmješajte da se šećer otopi. Polako dodavajte mješavinu brašna. Možete sve mješati mikserom na manjoj brzini. Dobit ćete mekše prhko tijesto.
Pokrijte ga prozirnom folijom tik uz tijesto i ostavite na hladnom barem pola sata.
Žlicom vadite kuglice tijesta (težine cca 20 gr) , zarolajte ih u kuglu, ravnomjerno rastanjite da dobijete diskove i na sredinu svakog stavite kockicu bijele čokolade. Lagano presavijte krajeve preko kockice- da se na sredini spoje.
Još jednom rukama "svaljajte" keksić u neki oblik "plosnate loptice" i okrenite spojeve dolje.
Kekse slažite na tepsiju na pek papir. Nemojte ih stavljati preblizu jedan drugom jer će se tijekom pečenja malo raširiti.
Tijesto je inače strukture mekog plastelina i dade se lijepo raditi s njim, ne lijepi se za ruke i bez problema mu se spoje krajevi. Dodatno brašno mu nije potrebno. Ukoliko vam se počme lijepiti za ruke - to je zbog toga što su vam ruke tople. Operite i u hladnoj vodi i nastavite sa keksićima.
Oblikovane kekse, poslagane na tepsijama, stavite ponovno na hlađenja. Ovaj put im je potrebno malo više vremena da se ohlade i da se dobro stegnu- barem 3 sata u hladnjaku.
Upalite pećnicu na 180°C da se zagrije.
Stavite tepsiju sa keksićima na srednju razinu u peći i pecite - ovisno o vašoj pećnici- 12-14 min. VAŽNO- nemojte da vam se prepeku!!! Keksići će na lagani dodir odmah dok su vrući, biti mekani i izgledat će kao da nisu pečeni, no nemojte se zavarati, keksići su pečeni- hlađenjem će otvrdnuti. Ostavite da se ohlade na tepsiji.
I to je to! Dok su topli- bijela čokolada iz sredine će se razlijevati kad ih prelomite- hlađenjem će i ona malo očvrsnuti, no i dalje će će biti fino kremasta - pravo srce keksića!
P.S. Keksiće možete puniti bilo kojom čokoladom- ne mora to biti bijela; možete ih napuniti nutelom (u tom slučaju predlažem da najprije napravite diskove od dobro ohlađene nutele pa ih opet dobro ohladite- zamrznete i tek onda ih stavite u sredinu svakog keksića); a možete ih peći i bez ikakvog punjenja- samo tad pripazite- vrijeme pečenja bi trebalo biti nešto kraće.
Pre pre.. Ma nemam rjeci na vase recepte.. Cim stignem radim ove keksice. Mmmm
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!!! Bit ce mi drago da se javite sa dojmovima! :)
IzbrišiJao, sad ću i ovo morat radit.... ;)
OdgovoriIzbrišihehe Nikolina- javi se sa dojmovima kad ih napraviš!
Izbrišipunio s domaćom nutellom od badema s dodatkom prošeka, pola ih nije dočekalo hlađenje, ostatak se jedva ohladio :)
OdgovoriIzbrišiOdlicna kombinacija punjenja!! Drago mi je da su vam se svidjeli!
Izbrišivolim male suhe kolačiće,i peći i jesti..ovo je nešto posebno!!! hvala vam
IzbrišiBas mi je drago! Puno vam hvala i na citanju i na isprobavanju i na javljanju!!
IzbrišiZašto je već oblikovane kolačiće prije pečenja potrebno hladiti?
OdgovoriIzbrišiZato što je ovo tijesto zapravo prhko tijesto i vraćamo ga na hlađenje da se stegnu kako masnoća tako i čokolada u njemu, da se gluten ne razvije previše - te da nam nakon pečenja keksi budu lijepo prhki a ne žilavi. Zato je važno ne stavljati vruću čokoladu i maslac za napaviti tijesto- zapravo bi bilo najidealnije kad bi čokolada bila taman pred zgušnjavanje i maslac ne topliji od sobne temperature- tad bi keksi bili još prhkiji. No mislim da su i u ovoj varijanti iz recepta sasvim dobri. :)
IzbrišiNapravila - savršeni su. Jedva čekam da i moja djeca probaju. Što drugo reći nego HVALA
OdgovoriIzbrišiHvala najljepša!!! Baš mi je drago da su vam se svidjeli! :)
IzbrišiJel ih ovako okruglaste stavim u forno ili oblikujem spljostim u oblik keksa
OdgovoriIzbrišiokruglaste, samo malo spljostene, sami ce se jos spustiti i rasiriti
Izbrišihvala. ispali su odlični!!
IzbrišiSavršeno! Bijela čokolada mi je omiljena, pogotovo Milka
OdgovoriIzbrišikatastrofa! previse posla oko njih a preveliki su i svi su se raspucali :(
OdgovoriIzbrišiA ne znam u cemu je bio problem...rado bih pomogla ako mogu- do sad se nitko nije tuzio da mu nisu dobri...a raspucani i trebaju biti
Izbrišiotišlo pola protvana dok si rekao keks
OdgovoriIzbrišiTo mi je najdraze!!! Hvala puno!!!
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiMeni su super ispali! :D I jako su fini.
IzbrišiOdlicno Irena!!! Virnula sam s mob na blog. Vidila i slije- super su!! Poslije cu sa kompa sve detaljno pregledat!
IzbrišiHvala ti!!
Naj ukusniji keksici koje sam do sada napravila Recept savrseno napisan sa tako preciznim merama da ne postoji mogucnost da se pogresi.Sve se lako i brzo napravi, bez obzira sto zvuci komplikovano kada se cita. Svaka cast...sjajni su...cini mi se da je svaki komentar suvisan jer ih ne moze opisati koliko su savrseniiiii...pozzzzzz
OdgovoriIzbrišiVeliko hvala!!!! Bas ste me razveselili i jako mi je drago da su vam se svidjeli!!!
IzbrišiDanas sam probala.Pekla moja čer za svoje cure,koje obožavaju ove kaksiće i nose si u školu.Bravooooo!
IzbrišiBaka Tea.
Najbolji keksići koje sam ikad napravila! Hvala! Hvala! :)
OdgovoriIzbrišiHvala!! Bas mi je drago!!
Izbrišihttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152355837886793&set=a.188613101792.133139.612601792&type=1&theater
OdgovoriIzbrišiSavrseni i predivne slicice!!! Ako imate volje da mi.ih posaljete na fb stranicu u inbox ili okacite na stranicu- bilo bi mi drago imat ih u fb albumu!
IzbrišiI hvala!! :)
Preeeefini su!!! Zelim napomenuti da ih nisam nakon oblikovanja stavila na hladjenje ( ma 'ko bi to docekao ;-) ), a oni su ipak SAVRSENI! I sad, u ponoc, uzivam u miru i keksicima. Hvala na divnom receptu!!!
OdgovoriIzbrišiNeizmjerno mi je drago!!! :)))) Hvala na isprobavanju i na korisnoj informaciji!!:)
IzbrišiSavršen recept, upravo ih jedemo :), nisam imala bijelu čokoladu, pa sam punila domaćom kremom od lješnjaka i čokolade.
OdgovoriIzbrišiImam praktično pitanje... jel se mogu smrznuti kad su već napunjeni kremom/čokoladom i oblikovani? Ako ne smrzavanje, jel mogu možda stati par dana u frižideru prije pečenja? Hvala puno!
Hvala, bas mi je drago!!
IzbrišiNisam ih nikako zamrzavala- al teoretski se mogu zamrznuti (i bas cu probat cim ih opet zamjesam- zamrznut ih), a onako sirovi oblikovani mogu stati u frizideru, oblikujte ih, poslazite na ravno da se stegnu, a onda ih mozete i u kutiju skupiti-nece izgubiti oblik- vazno je samo da budu pokriveni- zatvoreni, da ih frizider ne isusuje.
jel bijela cokolada za kuhanje ili?
OdgovoriIzbrišiMoze bijela za kuhanje ili bijela za jelo :)
IzbrišiSvakako ću isprobati....
OdgovoriIzbrišizanima me da li može umjesto glatkog oštro brašno?
Hm..nisam probala, mislim da zbog strukture tijesta vise pase meko jer ovo nisu prhki keksi, ali pretpostavljam da bi moglo ici sa pomjesanim ostrim i mekim brasnom
IzbrišiEvo sada ih pečem 2 put i moji su ukućani oduševljeni. Prefino, gvala za divan recept.
OdgovoriIzbrišiHvala Vama na povjerenju u moj recept!!!
IzbrišiIsprobala sam ih i odlični su. Ponijela sam ih na put i svi oko mene u autobusu su bili oduševljeni.
OdgovoriIzbrišiNisam ih stavljala na hlađenje od 3 sata jer nisam imala vremena, možda samo pola sata i ispali su odlični!
Hvala za recept!
Ma baš mi je drago!! Puno vam hvala na isprobavanju recepta i na javljanju!! <3
IzbrišiKoliko dana ranije se mogu napraviti prije posluzivanja? Hvala vam :)
OdgovoriIzbrišiMogu se napraviti par dana ranije, nemojte ih prepeci i spremite ih u limenu kutiju i bit ce ok. Ja ih sutra pecem da mi budu za Bozic ;)
IzbrišiDivan recept...hvala :)
OdgovoriIzbrišiKeksići su odlični, samo sam nešto zeznula. Umjesto stavljanja u frižider na hlađenje prije pečenja ja sam stavila poslije. Krivo razumijela :( .
OdgovoriIzbrišiNadam se da nisam time uništila kolačiće? :)
Mislim da niste ;)
IzbrišiA sta moze drugo umjesto meda? Mi bas nismo ljubitelji meda u kolacima.
OdgovoriIzbrišiPojacajte secer za tu kolicinu ;)
IzbrišiHvala Julija :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav, planiram raditi keksice pa me zanima jesam li dobro shvatila; ide i 8 g praska za pecivo i 8g sode bikarbone? Cini mi se puno za tu kolicinu brasna ili se varam?
OdgovoriIzbrišis obzirom na težinu same mase i njenu kompaktnost, nije previše, to je po mala kavena žličica sode i pp :) Hvala!
IzbrišiVeć dugo gledam ovaj recept, ali nikako da uhvatim vremena. Ali evo upravo napravih tijesto, ostavila sam ga na hlađenju. Trebalo bi sve biti ok i jako sam uzbuđenda! Svakako ću probati i čokoladnu fantaziju :) Sve pohvale za blog, recepte, trud i prekrasne fotke! Ana
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Ana!! Bas mi je drago!! <3 <3! slobodno se javite ukoliko budete imali kakbih pitanja!
IzbrišiHvala na javljanju i u slast vam bilo!!
Hvala! Ako sve bude ok, poslat ću vam fotku na facebook stranicu da se skupa divimo Vašem receptu! :) Pozdrav :))
IzbrišiHvala puno na ovom receptu..od kad sam ih prvi put napravila djeca ni ne zele nista drugo..radila sam ih vec puno puta i svi odusevljeni..tako da su postali neizostavan dio nase obitelji!!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala na javljanju!! Baš mi je drago! <3
IzbrišiIspali su mi SUPER, pojeli su se brzinom munje, samo mi se bijela cokolada unutra nije nikako rastopila - da li mora biti neka posebna bas? Hvala :)
OdgovoriIzbrišida, ima nekih čokolada koje se ne rastope, meni je najbolja čokolada "schogetten" - divno se rastopi!
Izbrišihvala :) dobar razlog da ih opet pečem :)
IzbrišiBok,nisam imala sodu bikarbonu pa stavila amonijak za kolače..ispalo odlično,prhko,sočno ma predobro..hvala vam za svu tu divotu..!!!
OdgovoriIzbrišiHvala na javljanju!! Dobro je znati da može i amonijak ići u njih! Hvala vam na informaciji!! <3
IzbrišiDakle, otkrila sam vas slučajno kad je frendica lajkala vašu sliku, danas sam pravila keksiće, i ja koja ne volim čokoladu, sam ovim oduševljena. veliko vam hvala na receptu,
OdgovoriIzbrišiAndreja
P.S. šteta što i sliku ne mogu učitati :)
Andreja- veeeliko vam hvala na javljanju!!!! <3 I baš mi je drago što ste otkrili moj blog! :) i još više mi drago što vam se keksi sviđaju! <3
IzbrišiZabavno. Sta to znaci apsurdno?
OdgovoriIzbrišiHehe malo sam se poigrala rijecima- ovdje bi bilo u znacenju "nemoguce" cokoladni keksi
Izbrišilijepo! nameravam i ja da napravim slične, videla sam u nekoj emisiji da je trik sa prah šećerm što pomaže da ispadnu ovkao slomljene na površni!
IzbrišiKuham vec dugi niz godina kako kod kuce za obitelj i najdraze,tako i u restoranu,najvise uzivam peci razne kolace i torte,u neprestanoj potrazi za novim receptima naisla sam na ovaj i moram reci da sam ga pravila jucer i danas radi ukucana i prijatelja morala ponoviti.Sve pohvale za recept.Pozdrav za vas :)
OdgovoriIzbrišiPuno Vam hvala!!!! Baš ste me razveselili i jako mi je drago da se Vama i Vašima keksi sviđaju! <3 I velika Vam hvala na javljanju!!! <3 <3 <3
IzbrišiPozdrav zanima me koliko mogu trajati ispečeni? Mislim ako ih ispečem da li mogu do Božića biti u kutiji ? Hvala
Izbrišipredivni keksići, pravim ih već treći put, no ne iskoristim svo tijesto odjedno. koliko dugo može to tijesto stajati u hladnjaku? :)
OdgovoriIzbrišiHvala Nikoleta !!! <3 moze tijesto stajati 3 max 4 dana u hladnjaku- zamotano u prozirnu foliju :)
IzbrišiOvo je čista fantazija. Krasno ste nam objasnili sve i hvala vam. Jednostavno, a božanstven je.
OdgovoriIzbrišiHvala vam još jednom što ste recept podijelili s nama.
Puno hvala na javljanju!!! Bas mi je drago da vam se svidjaju!! <3
IzbrišiRadila sam ih jučer i nažalost sve tri ture prepekla iako sam ih pekla 11 minuta, ali sam trebala max 8-9 min, tako da su presuhi, a osim toga, stavila sam bijelu čokoladu za kuhanje i ona se uopće nije otopila nego je ostala kockica tvrda kako sam je i stavila - sve u svemu ovo s hlađenjem mi je zadalo muke jer nisam imala kuda s plehovima pa završili u garaži (ko zna možda kakva maca probrcala pa zato nisu ispali dobri:))
OdgovoriIzbrišiŠalim se - ugl obični chocolate crinkels su mi puno zahvalniji, meni osobno finiji i jednostavniji za napraviti! Eto, toliko od mene! Ali mislim da bi svakako bilo dobro napomenuti koju bijelu čokoladu koristiti s obzirom da očito nije svaka topiva u keksićima!
Zao mi je Dani sto niste zadovoljni keksima. :( sto se tice pecenja- ne peku sve pecnice jednako jako iako ih mi stavljamo na iste temperature- mozda vasa jace pece (ili moja slabije) - pa ce u nekoj trebati duze peci se a u nekoj krace... po pitanju cokolade- jedina cikolada kojom nisam zadovoljna je milka- sve ostale su neke vise a druge manje- ali su ok. No imate pravo- nadopisati cu u recept bas marku cokolade s kojom su najbolji.
IzbrišiVama svakako hvala na javljanju! :)
Odlični! Ispalo nam je manje od 60 (cca 40 komada), ali vrijedilo je.. Ne slažem se da iziskuju previše posla; tijesto se začas umijesi i kuglice su brzo gotove, pogotovo ako vas 2 radi, jedino što je potrebno par sati da se ohladi... No i to možete skratiti, nije potrebno da baš 3h stoje u hladnjaku... Bijelu čokoladu smo uzeli u Lidlu, ako kog zanima, i zadovoljni smo :)
OdgovoriIzbrišiUvijek je dobro znati ovakve iskustvene informacije :)))) hvala vam puno na javljanju i sve vam najbolje u novoj!!
IzbrišiHello :) Evo samo da javim da su naši apsurdno čokoladni keksi upravo pečeni (jedan dio; drugi dio je u hladnjaku i čeka jutro, ali sad nismo mogli dočekati pa smo ih bez hlađenja ispekli i navalili). Punili smo ih čokoladom koja je punjena kremom od lješnjaka i jako su fini, ali sljedeći put definitivno punim bijelom čokoladom (ovaj put smo ju zaboravili kupiti). Oduševljeni smo! Pekla sam ih inače 15 minuta i taman su pečeni, izvana lagano hrskavi, iznutra mekani. Ma savršeni!! Puno hvala na receptu i sretan Božić :)
OdgovoriIzbrišiPuno vam hvala na javljanju Tamaruska!! Bas mi je drago!! Sretan Bozic i vama i svima vasima!! <3
IzbrišiNedavno sam otkrila vaš blog i oduševljena sam! Upravo sam po drugi put ispekla kekse. Savršeni su! Puno hvala na odličnom receptu!
IzbrišiPuno vam hvala na javljanju!! Bas mi je drago! <3 sve najbolje u novoj!!
IzbrišiHvala od srca na brisanju komentara.
OdgovoriIzbrišiKeksi su odlični. Nazvala sam ih čokoladni medenjaci. Recept je iskren, stvaran i precizan. Radila sam ih prošli vikend. Ispalo mi je preko 50 komada, pekla sam ih u četiri ture. Prva i treća su mi se malo s donje strane prepekle. Moja pećnica očito dopušta 10 minuta na 150 stupnjeva.
OdgovoriIzbrišiPunila sam ih sa četiri različite vrste čokolade (bijela, tamna, nougat i truffels, jeftilen iz Lidla). Brinula sam hoće li iscuriti za vrijeme pečenja, ali sve je ispalo super.
Kako bi ih razlikovala, gornji dio sam lagano uvaljala u mrvice čokolade, a nougat u mljevene lješnjake. Ti s nugatom su ispali najbolji.
U brašno sam dodala malo kardamoma i muškatnog oraščića.
Imalo bi smisla raditi i duplu količinu. Sjedneš pred tv i motaš. Povremeno sam prala i hladila ruke (u rukavicama) kako se tijesto ne bi lijepilo za prste.
Ova masa bi dobro funkcionirala i u obliku izvaljanih korica, pa s nekom kremom. Mašta radi :)
Hvala na receptu, lijep pozdrav!
Nina
Ima li razlike ako se radi s bezglutenskim brasnom, nesto na sto trebam pazit ? :)
OdgovoriIzbrišiBok Nikoleta! Iskreno- osobno ih nisam nikad radila sa bezglutenskim brasnom a i ne znam nikoga da ih je radio s njim tako da uistinu na ovo tvoje pitanje- ne znam odgovor...zao mi je .
IzbrišiBok, da osvjezimo pitanja za ove divne keksice :-)
OdgovoriIzbrišiPlaniram ih praviti, i zanima me koliko dugo mogu da ih drzim u limenim kutijama prije Božića? Da li stajanje utice na njihov kvalitet?
Pozdrav! Mogu stajatu dugo ali stahanjem otvrdnu....
IzbrišiOpcija je da ih zamrznete- bilo pecene ili nepecene pa ih pecete direkt iz leda koji dan prije blagdana.
Malo mi pobjegla slova u tipkanju s mobitela :))))
IzbrišiHvala za odgovor :-) Vec sam se uvukla u planiranje i spremanje kolacica :-) Al ove cu svakako probati pred praznike koji dan ranije :-) I mnogo su pomogli komentari svih prisutnih da lakse uocimo male sitnice koje cine mnogo da bi sve to fino uspjelo :-)
OdgovoriIzbrišiPuno pozdrava!!!
Hvala Vama! :))))
IzbrišiSamo da javim novosti :-) Pravila sam ih sinoc i ovo su dosad najbolji cokoladni keksi sto sam ikad jela :-) Stvarno su me iznenadili. Slijedila sam sve tvoje upute samo sam prvih 12 pekla na 12 min. a ostale na 10 min. jer mi rerna stvarno dobro pece. Odusevljena sam, tako da ovaj recept je unesen u moju tekicu i od sad ih pravim za praznike :-) Mada mi muz zeli cesce da pravim pa eto morat cu zelju ispuniti.
IzbrišiI ako koga zanima koristila sam b.cokoladu iz Lidla i fino se istopila.
I jedna velika pohvala za tebe sto nesebicno dijelis svoja iskustva u pravljenju kolaca :-)
Puno pozdrava i nadam se da cu isprobati jos koji recept.
Kolačići su presavršeni...imam jedno pitanje...mogu li zbog mekane i otopljene čokolade stajati duže vremena...poput suhih keksa ?
OdgovoriIzbrišiBok Karmen, migu srajati sto se cokolade tice ali sto se tijesta tiče- stajanjem se susi pa ce postati tvrđi. Opcija je zalediti ih bilo kao pecene ili nepecene.
IzbrišiPozz!!
Hvala Julija...želim ti ugodne blagdane :-)
IzbrišiMoje pitanje je da li mogu bez praska za pecivo i sode bikarbone, jer sam alergicna na njih. Hvala!
OdgovoriIzbrišiMože li umiješeno tijesto stajati preko noći u frižideru? Onda bi ujutro radila keksiće i pekla ih. Lijepi pozdrav.
OdgovoriIzbrišiUpravo pročitala u komentarima odgovor tako da ih idem odmah raditi. Sve najbolje vam želim u 2017.
IzbrišiMoji keksići napravljeni i stavljeni u zamrzivač. U četvrtak ih pečem. Povećala sam smjesu za 1/3 da iskoristim cijeli maslac. Dobila sam 95 keksića.
IzbrišiAko je brasno bez glutena isto treba stajati u frizideru 3 sata?
OdgovoriIzbrišiNisam radila sa bezglutenskim brasnom pa ne znam kakvi su sa njim- no stajanje u frizideru je vise zbog toga da se cokolada i maslac stegnu da je lakse raditi sa tijestom - da se manje lijepi za ruke.:))
IzbrišiJavite kakvi su sa bezglutenskim brasnom!
Sve radila kako treba tocno po receptu i sve sve..i tijesto nakon 2ipo sata u frizideru se i dalje lijepilo. :-( bas sam razocarana
OdgovoriIzbrišiTijesto se malo lijepi od topline ruku ali ne toliko da se ne moze oblikovati. Cokolada se stegne na hladnom- tijesto ce biti cvrsto ako ste tocno sve odmjerili
OdgovoriIzbrišiFantazija od keksa! Moji ukućani su se raspametili!:-) Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiIva
Radila sam ih bas danas po drugi put,smjesa je super bas ko plastelin i lako se oblikuje ,radila sam ih i prvi i ovaj put sa sparovom bijelom cokoladom i super se rastopi,vagala sam bas svaki put prije oblikovanja da bude tih 20gr ali mi nije doslo 60kom nikako,danas mi ih 50kom izaslo a prosli put jos manje tako da mi je cudno da ih 60 ispadne a bas sam mjerila
OdgovoriIzbrišiInace keksici su bas ukusni pogotovo dok su tek peceni
Lijep pozdrav!Samo da pohvalim odlican i precizan recept, isprobano danas.Tijesto sam napravila dan ranije tako da se dovoljno steglo i zaista se moglo izvrsno s njim raditi.Mislim da je sad idealno vrijeme za raditi te kolacice, jer bi se ljeti tijesto previse razmeksalo zbog visoke temperature, osim ako se radi pod jakom klimom :)Izaslo mi je oko 60 kolacica, pecnica na vruci zrak, 10 min na 190.Koristila sam Schogette cokoladu sa alpskim mlijekom i divno se rastapa, bijelu jos nisam probala.Za ovaj recept Vam trebaju 4 cokolade od 100g jer u jednoj ima 18 kockica.Sve u svemu, nije komplicirano, treba malo vise vremena, ali ako se tijesto napravi dan ranije- lakse je.U svakom slucaju mislim da se isplati za ovako krasne domace keksice!
OdgovoriIzbrišiPuno hvala Verice na ovako iscrpno napisanim dojmovima! Ni sama ne bih bolje napisala!! Jako mi je drago da vam se keksi sviđaju i da ste zadovoljni!! Puno Vam pozdrava i od sveg srca hvala Vam što pratite moj blog!
IzbrišiPravila ih danas i odlicni su.Nisam ih stavljala u frizider da se testo stegne i ispali su odlicni.Bas su brzo bili gotovi i u slast smo ih smazali.Hvala na odlicnom receptu.Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago da ste ih radili i da ste zadovoljni!! <3 puno vam hvala na javljanju!!! <3 <3 <3
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiKeksići su odlični. Da potvrdim iz svog iskustva, ja ih uvijek nepečene rasporedim u vrećice i zamrznem. Kada dođu nepozvani gosti, izvadim količinu koju trebam na sobnu temperaturu 15-ak min i dalje pečem po uputama (12-14 min) i svaki put su prefini.
OdgovoriIzbrišiGosti zadovoljni, a meni čas posla hehe
Lijep pozdrav. Imate li saznanja da se mogu raditi od integralnog ili pirovnog brašan., znači neka zdravija verzija brašna.
OdgovoriIzbrišiMa odlični su! Moji ukućani su oduševljeni! Hvala na receptu ����
OdgovoriIzbrišiIva
Koliko jaja ide? Ne vidim u sastojcima jaja, a u postupku se spominju? Hvala
OdgovoriIzbrišiPardon, vidim
IzbrišiMene zanima zar baš svi vi imate te neke ogromne fensi hladnjake u koje vam stanu 3 pladnja toga??? Ja imam hladnjak s 3 police (ok gore je još pretinac za zamrzavanje i dolje je kutija u koju trpam uglavnom voće i povrće). I što bih ja sad trebala sve izvaditi s ove 3 police i na njih naslagati pladnjeve s tim kolačima? Vidim da nitko u ovih stotinjak komentara nema takvih problema. Kak baš svi imate novaca za te ogromne hladnjake.
OdgovoriIzbrišiJa naslazem tri lima razlicite velicine jedan na drugi,a za to je dovoljna jedna polica:)
IzbrišiSvake pohvale za ovaj keksić! Dobivenu smjesu sam držala četiri sata u hladnjaku i odmah pravila kuglice i pekla. Ispalio je odlično🙂.
OdgovoriIzbrišiIspali fantastični! I nestali u roku odmah. Ja sam ih zamjesila tj smotala u keksiće navecer, prenoćili su u frizideru poklopljeni sa plastičnom folijom pa sam ih pekla sutradan. Također pri oblikovanju koristila sam rukavice. . Obične tanke koje su mi puno olaksale oblikovanje i nije se nista ljepilo. Svakako ponavljam recept samo idući put idu sa kardamomom. Bijela čokolada iz lidla ona sa 24 kockice je bila pun pogodak. Svi su me pitali jel ima nekog alkohola unutra. .. stvarno lijepi bogati okus. ��
OdgovoriIzbrišiIspalo mi je oko 66 keksica... zapravo ovisi koliko su velike kockice čokolade. .. meni je po kuglici tijesta išlo oko 18 do 20g.
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišijel se moze raditi sa tamnim kakaom ili ce biti gorko?
OdgovoriIzbrišiNajgori keks ikad!!! Danas je 21.12, radila sam duplu smjesu. Kakav Badnjak, do prekosutra neće bit no jednog! Što znači da 23-eg moram raditi opet duplu smjesu. I tako svaka dva dana do Tri kralja kad puknem i kažem dosta do sljedećeg Božića.
OdgovoriIzbrišiDakle, famozni su keksići!!!
Fantastični keksići! Htjela bih staviti kardamom sljedeći put, ali nemam baš iskustva s kardamomom u slatkim jelima. Koliko otprilike kardamoma stavljate na ovu količinu tijesta? Mislila sam staviti sveukupno 1 jušnu žlicu začina (narančine i limunove korice, cimeta, mljevenih klinčića i kardamoma). Je li to previše?
OdgovoriIzbrišiPozdrav, jel maslac kao "butter" ili margarin za kolače ipak?
OdgovoriIzbrišiHvala za recept! Već godinama nema blagdana, proslave, školske prodaje kolača… bez ovih prefinih keksića. Uvijek prvi planu!
OdgovoriIzbriši