Jednostavan tart. Čokoladni. Zato što dobre stvari ne treba komplicirati!
Ako se pitate kako sam iskoristila obruč za tart koji sam dobila u nagradnoj igri kod Gourmandise - na dobrom ste tragu- odgovor upravo slijedi!
Obruč i čokolada- za razliku od prethodnog recepta u kojem sam koristila osvojeno- ovaj recept je jednostavan. ... no to ne znači da je manje ukusan ;)))
Sastojci
- za 2 tarta promjera 18 cm
200 g brašna
50 g badema
sol
25 g šećera u prahu
150 g maslaca
1 žumanjak
2 jušne žlice hladne vode
premaz: žumanjak
1 jušna žlica slatkog vrhnja
Pomiješajte bademe, brašno i sol. U drugoj posudi viljuškom povežite žumanjak i vodu.
Maslac narežite na listiće i lagano ga utrljajte u brašno. Dodajte žumanjak s vodom i brzo umijesite prhko tijesto. razdijelite tijesto na 2 dijela; svaki sploštite u disk; zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak barem pola sata.
Za svaki tart razvaljajte tijesto na papiru za pečenje ili silikonu za pečenje i obručom za tart utisnite krug. Višak skupite; oblikujte u valjak te rastanjite i njime obložite stranice kalupa.
Pećnicu zagrijte na 180°C .
Ukoliko nemate obruč za tart- možete koristiti obruč kalupa za tortu.
Tijesto tarta pecite "na slijepo"- tj prekrijte ga - najbolje raširenom vrećicom za pečenje na koju ste stavili uteg od graha, leće, slanutka ili sl.
Pecite 20 min. Izvadite uteg i dodatno pecite još 10ak minuta. Izvadite iz peći- premažite premazom od žumanjka i slatkog vrhnja te vratite u peć da se premaz zapeče.
Izvadite iz peći i ostavite da se do kraja ohladi.
Napravite nadjev:
200 g mliječne couverture čokolade
200 g slatkog vrhnja
Na pari rastopite mliječnu čokoladu. Vrhnje stucite u mekši šlag. Lagano špatulom primješajte čokoladu da se smjesa ujednači te je rasporedite na 2 tarta. Ostavite da se sve dobro ohladi.
Po želji- dekorirajte čokoladnim strugotima i jestivim gljivama (puslicama) :)))
Gljive:
2 bjelanjka
125 g šećera
Trebaju vam dvije zdjele- jedna za vodenu kupelj i druga u kojoj ćete miksati bjelanjke nad tom vodenom kupelji.
Stavite bjelanjke u zdjelu i lagano ih miksajte. Kad krenu pjeniti- neprestano miksajući- a sve nad vodenom kupelji- malo po malo dodavajte šećer. Miksajte dok ne osjetite da se šećer rastopio; da su bjelanjci jako čvrsti, bijeli i sjajni i dok se bjelanjci ne krenu lijepiti za dno zdjele. Skinite s vodene kupelji.
Pripremite dresir vrećicu sa okruglim nastavkom promjera 1 cm.
Na pek papir istiskujte klobuke gljiva- tako da vrećicu držite malo u niže da se prilikom istiskivanja- bjelanjak širi u krug. I istiskujte stapke- kao manje stošce.
Pećnicu zagrijte na opciji ventilacija na 115°C i sve sušite 1,5-2 sata.
Trebate dobiti potpuno suhe puslice.
Ukoliko nemate opciju ventilacije- slobodno sušite i na običnoj opciji pečenja- prilagođeno temperaturi i vremenu vaše pećnice- da se puslice suše i da ne izgore.
Stapke i klobuke spajajte rastopljenom čokladom- i pri tomu se ne brigajte jesu li vam ruke umrljane čokoladom- gljive su i onako sve od zemlje :)))))
Po želji sve lagano pospite kakaom.
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
Ja sam pravila cokoladni tart a u testo sam dodala lavandu,ukus i miris je fenomenalanhttp://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/07/cokoladni-lavanda-mus-tart.html
OdgovoriIzbrišiNekad sam takodje napravila cokoladni tart ali nadev bio jos komblikovan sa sljivama,puterom,vise volim jednostavnu.
Hehe nekad 8 ja stavim svega i svacega- al najcesce su mi najjednostavnije stvari i najbolje
IzbrišiA kpristi se mlecna cokolada 38% kao sto vidim na link???
OdgovoriIzbrišiDa- sa mlijecnom je cokoladom :)
Izbrišimože li se koristiti obična mliječna čokolada poput milke/dorine i sl..
OdgovoriIzbrišiMoze- naravno- samo stavite 230 ili 250 g cokolade na 209 g sl vrhnja :)
IzbrišiNe znam je li nesto radim krivo, ali kad sam stavila cokoladu u slag sve mi se zgrudalo. Cokolada mi je bila skroz hladna, vec se pocela stiskati. Koristila sam mlijecno vrhnje i mlijecnu cokoladu s 38% kakaa. Inace isprobala sam dosta vasih recepata i svi su mi bili super!
OdgovoriIzbrišiDa- bila vam je prehladna cokolada. - cokolada vam je bila vec hladna a sl vrhnje je isto hladno i ona se jednostavno skamenila u doticaju sa hladnim sl vrhnjem. trebala je biti topla/mlaka (ali ne vruca)za umjesati u sl vrhnje.
IzbrišiHvala, valjda cu pogodit temperaturu drugi put :)
OdgovoriIzbrišiMa hocete sigurno :))
OdgovoriIzbriši