četvrtak, 29. listopada 2015.

Medena pita


Medena pita-  kolač koji je (bio i još uvijek je) nezaobilazan blagdanima, rođendanima, godišnjicama, pirevima ..ili tek onako- za dušu.

Recept za kojeg se pitalo na tim blagdanima, rođendanima, godišnjicama, pirevima; recept koji se prepisivao od radne kolegice u trgovini; od sestre kod zubara ili od prijateljičine bake.

Vjerojatno je Medena pita jedan od onih kolača kojeg svi mi imamo zapisanog negdje u nekoj bilježnici. I vrlo vjerojatno je moj recept sličan tvom, bakinom, tetkinom, Cvitinom, Jelinom ili Marinom- jer to i je taj recept.

Recept iz doba crno bijelih fotografija, fića i spačeka - ili iz doba trolejbusa..ma čak i ranije od tog....
A opet- jednako mu se veselimo svakim pogledom, mirisom i zagrizom- i danas!

Bezvremenski klasik.
Kolač djetinjstva.

Sastojci:
dimenzije kora: 31x35 cm
od smjese se rade 4 kore

1 jaje
140 g kristal šećera
85 g masti (ili maslaca)
25 ml mlijeka
25 ml vode
75 g meda
430 g glatkog brašna
1 kavena žličica sode
10 g kakaa
začini: cimet, klinčić, oraščić
(ili žličica začina za medenjake)

Na vodenoj kupelji pjenjačom miješajte jaje, med, šećer, mast, kakao, mlijeko i vodu.Miješajte dok se šećer ne rastopi- ali pazite da ipak to zagrijavanje ne traje predugo jer će vam se jaje zgrušati.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu i začine.

Posudu sa mokrim sastojcima maknite s vatre, Postupno umješajte brašno. Ja ovo miješanje radim mikserom sve do pred kraj količine brašna- pri kraju- brašno umijesim rukom.

Izvagajte dobiveno tijesto i razdijelite ga na 4 loptice jednake težine. Svaku zamotajte u prozirnu foliju.

Meni je najlakše valjati kore na silikonskoj podlozi- na kojoj ih odmah i pečem. Podlogu ne brašnim, a valjam preko prozirne folije tako da nikakvo dodatno brašno nije potrebno. Ukoliko nemate silikonsku podlgu- probajte valjati na pek papiru uz što manje brašnjenja- ili direktno na radnoj podlozi.

Ukoliko imate ventilacijsku pećnicu pecite po dvije kore od jednom na 160°C (u prethodno zagrijanoj peći) oko 10 min. Pazite da vam se kore ne prepeku! Ukoliko pečete na klasičnoj opciji pečenja- onda neka to bude na 180°C cca 8-10 min .
(odnosno- vrijeme pečenja može varirati jer ne peku sve pećnice jednako jako iako ih namjestimo na istu temperaturu)
 Pečene kore na dodir budu lagano mekane- no hlađenjem očvrsnu (kao i sve kore s medom).

Pečene kore slažem na ravnu podlogu- jednu na drugu - razdvajam ih pek papirom i odozgo ih pritisnem ravnom daskom. Filujem ih hladne.

Dobro je da prilikom valjanka kora pazite da vam svi rubovi budu ravi- tako da nema puno obrezivanja poslije :)

Krema:
2 dcl slatkog vrhnja
4 dcl mlijeka
(ili samo 6 dcl mlijeka)
90 g glatkog brašna
100 g kristal šećera
250 g maslaca sobne temeparure

Zakuhajte slatko vrhnje, 2 dcl mlijeka i šećer. Pomiješajte brašno i ostatak mlijeka da dobijete finu kremu bez grudvica.  Zakuhano mlijeko sklonite s vatre i kroz cijedilo mu dodajte smjesu brašna i mlijeka- sve vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prozirnom folijom prekrijte vruću kremu tik uz njenu površinu- da se ne stvori korica na njoj. Ohladite na sobnu temperaturu.

U ohlađenu kremu umiješajte maslac. Izvažite kremu i raspodijelite je na tri jednaka dijela.
Na dno tepsije stavite prvu koru medene pite, ravnomjerno je premažite kremom, poklopite drugom korom i oprt mažite kremom i tako dok ne završite četvrtom korom.

Zadnju koru prekrijte pek papirom i pritisnite kakvom ravnom pločom (ja imam daske koje mi služe za pritiskanje medene, mađarice i sl.) Ostavite medenu pitu u hladnjaku da se stegne i da kore omekšaju- najbolje preko noći.
(Ne brinite- kore će sigurno omekšati iako su prilikom slaganja medene prilično tvrde.)

Ima varijanti u kojima se medena pita prelijeva čokoladnom glazurom ili posipa šećerom u prahu- ja ne radim ni jedno ni drugo- za mene je medena baš takva kakva je- bez dodataka :)

Inače sve kolače (i torte)- pa tako i medenu pitu režem velikim nožem oštre i tanke oštrice- sigurnim i brzim potezima. Nema oklijevanja. Samo tako ćete dobiti čiste presjeke.
Kod kremastijih kolača/ torti- nož umačem u vrelu vodu- no kod medene to nije potrebno.

Savjet: Kore za medenu možete napraviti i par dana ranije- samo ih čuvajte držite razdvojene pek papirom i na mjestu gdje nema vlage.



Broj komentara: 17:

  1. Ima i kod nas medene pite zovu se melopita jer meli znaci med ali one su nesto sasvim drugacije... meni se svidjaju u izgledu takve kolacice kao ta tvoja pita ,koje lice na rozen tortu,na prugama, jer mi takve nemamo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto onda razloga za napraviti ovakvu medenu pitu :)

      Izbriši
    2. U redu onda imam nekoliko pitanja.:)
      Ne razumem zasto mesas one prve sastojke iznad vode i zagrejes ih, zasto pritisnes kore daskom,da li ispadnu ne-ravne? A sta je glatko brasno jel mozda skrob ili neko mekano brasno? Hvala julijo unaprijed!

      Izbriši
    3. Prva smjesa se zagrijava jer tijesto s medom kad je hladno bude tvrđe i žilavije i teže se valja- a dok je toplo- ono je podatno za rad s njim.
      Kore budu ravne- bez brige- no kako su površinom velike - a budu mekane prilikom vađenja iz peći- može se dogoditi da se izvitopere (tj iskrive tj da im se rubovi zakrive prema gore jer se brže ohlade od sredine) - stavljam ih jednu na drugu i pritisnem daskom da i ostanu ravne.
      Glatko brašno je klasično meko brašno.

      Izbriši
    4. Hvala ,dobro si objasnila, shvatila sam.

      Izbriši
  2. Prekrasno izgleda! Ide na popis blagdanskih kolača

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!! Za blagdane je obvezna ;) (barem kod nas :) ... ma da se moje pita- bila bi obvezna barem jednom u dva tjedna :))))

      Izbriši
  3. I sama sam ju vec uvrstila u popis :) Izgleda prefino. I ova, bez glazure, izgleda puno 'domacije' :))
    Tnx za receptic. pozz..

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na receptu slijedila Vase tocne upute i ispala je bez greske to jest pita je PREMEDENA ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Ana!!! <3 <3 Tako mi je drago! <3 <3 <3

      Izbriši
  5. koje slatko vrhnje vi koristite za kremu ?hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlijecno slatko vrhnje (vrhnje za slag) od vindije ili dukata

      Izbriši
  6. Napravila sam je :) Odlicna je! Recept je dobro objasnjen, pa nisam imala problema. Medena pita mi izgleda divno :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E bas mi je drago da ste zadovoljni i da ste se javili!! Hvala puno!! Sve najbolje u novoj!!

      Izbriši
  7. Da li kore pecete normalno ili na prevrnutom plehu?

    OdgovoriIzbriši