3 jaja (srednje veličine)
60 g meda
6 g zaslađivača na bazi stevije
120 g mljevenih badema
40 g kakaa
40 g kokosovog brašna (pravo kokosovo brašno, ne "mrvice"- brašno možete naći u bio i bio trgovinama)
100 g kefira
100 g maslaca
1 prašak za pecivo
Jaja, med i zaslađivač tucite dok jaja ne zapjene. U posebnoj posudi pomješajte bademe, kakao, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Otopite maslac, pripremite kefir.
Kalup za kolač premažite žličicom rastopljenog maslaca i pospite žlicom pripremljene suhe smjese; rastresite ga da se rasporedi na sve strane podjednako.
U smjesu jaja lagano špatulom dodajte kefir i maslac, malo promješajte te dodajte suhe sastojke i lagano ih umješajte. Izlijte pripremljenu smjesu u kalup i pecite 30 minuta na 180°C.
Ostavite da se napola prohladi u kalupu te ga preokrenite na tanjur za posluživanje.
Pripremite preljev:
100 g slatkog vrhnja
100 g čokolade 74% kakaa
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, skinite s vatre i dodajte narezanu čokoladu. mješajte da se otopi. Ostavite da se malo ohladi i prelijte preko kolača. Po želji, režite odmah ili ostavite da se sve do kraja ohladi.. :)
P.S. Ukoliko nemate pravo kokosovo brašno, možete ga napraviti i sa običnim kokosovim "mrvicama" - s tim da bih ih ja najprije dodatno usitnila u mlincu za kavu i malo povećala količinu- na 60.g. :)
I da, slobodno ga napravite i u verziji bez kakaa- tad vam ni med neće trebati ;)
I da, slobodno ga napravite i u verziji bez kakaa- tad vam ni med neće trebati ;)
Pitanje za čitatelje:
Što mislite o slasticama bez šećera i glutena, jeste li se odvažili sami napraviti neku ili ste je negdje probali ili ste pak pobornik klasike- nema dobre i ukusne slastice bez šećera i/ili brašna?
Iskreno, bila sam na prvu skeptična u vezi kolača bez brašna, mlijeka, šećera. Pošto imam alergičara u obitelji(alergija na mlijeko) , a i sama sam svela šećer na minimum radi zdravlja i održavanja kilaže :-) počela sam isprobavati recepte sa heljdinim brašnom, stevijom, sojimnim i rižinim mlijekom i ostala zaista u čudu. To su jako fine i ukusne slastice. Među prvim slasticama koje sam isprobala bila http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-narance-i-badema/. I sada mi je jedna od omiljenih :-)
OdgovoriIzbrišiDanas je sve više alergičara. Imam 3 divne dječice i svi troje imaju nekakve alergije.Hvala Bogu ništa prestrašno, ali sve je to manje-više uzrokovano lošom prehranom i pretjeranim unosom raznih aditiva u hrani. Možda sam sad malo i oduljila, ali samo želim reći da bi nam svima bilo bolje što manje konzumirati bijeli šećer i bijelo brašno. Svakodnevno pratim vaše recepte. Dosta njih sam i isprobala. Svi su zaista divni. Puno hvala <3
Slavica
email: slavica.novakovic3@gmail.com
Hvala Slavice! Ma niste oduljili, drago mi je ppročitati ovako konkretan komentar. I da, slažem se s Vama, u današnjoj hrani je previše aditiva i mislim da je većina današnjih alergija (kojih ima sve više i više) i ostalih bolesti uzrokovano njima i sve lošijom kvalitetom hrane, raznim prerađevimana i izmišljanjima tipa margarin, biljni šlag ili biljna zamjena za sir! Prestrašno!
IzbrišiHvala Vam na javljanju i na praćenju bloga i sretno! <3
Hvala :-) <3
IzbrišiIako se nisam okušala u kuhanju slastica bez šećera i glutena, bila sam u prilici isprobati jednu od njih i mogu reći da ja volim gluten!
OdgovoriIzbrišiManuela Pavić
E-mail: m.pavic88@gmail.com
Hvala Manuela!! :) :) :) :) :)
IzbrišiSlastice bez šećera i glutena mogu biti itekako ukusne. Radi ih moja prijateljica radi zdravstvenih problema, i sve što sam probala mi se i sviđa.
OdgovoriIzbrišiIrena Matković
email: saki26@yahoo.com
Moram priznati da se osobno nisam okušala u spravljanju slastica bez šećera i glutena, više sam pobornik klasike. :) Ali sam ih imala priliku isprobati i mogu reći da su mi se svidjele. Još kad vidim nešto poput ove torte gore... Divota. :D
OdgovoriIzbrišiE-mail: tea.sainovic@gmail.com
IzbrišiOdlicno! brzo, jednostavno, i sigurno fino. Reci mi samo, molim te, jel u receptu mislis na pravo kokosovo brasno ili one nase kokosove mrvice koje (krivo) zovemo brasnom?
OdgovoriIzbrišiJoj, hvala ti, mislila sam napisati i zaboravila! Koristim pravo kokosovo brašno! Evo sam nadopisala u receptu! :)
Izbrišisuper, hvala ti! probat cu ga svakako :)
Izbrišihm...pošto imam neke frendice koje imaju problema s glutenom pa ga ne koriste, tako sam bila u prilici da probam bezglutenske slastice...i mogu samo reći, mljac :D može biti jako, jako fino a uz to zdravo :D
OdgovoriIzbrišiNisam se okušala u spravljanju slastica bez šećera i glutena..Nazalost nisam imala prilike ni probati, no ne kazem da ne bi voljela.. Vise sam ja za klasiku ;)
OdgovoriIzbrišiZa blagdane uvijek radim klasične kolače bez kojih moja obitelj ne može zamisliti Božić ili Uskrs. Ali volim ispobavat i često radim zdrave ili "bez" slastice... keksiće, kolače i sl. Ako je recept dobar i radi ga vrsna kuharica i zdravi kolači mogu biti izvrsni. Ovaj ću svakako uskoro probati.
OdgovoriIzbrišiČesto pravim slastice bez šećera i glutena jer neki u mojoj obitelji ne smiju koristit stvari gdje ima glutena. Neki kolači bez šećera i glutena nemaju uopće razliku u odnosu na ove klasične. Jer za sve imamo zamjenu. Kako za šećer tako i da umjesto brašna dodajemo razne druge dodatke. Euzebija beba7766@gmail.com
OdgovoriIzbrišiJa volim sve probati, pa tako i slastice bez šećera ili brašna, jučer sam baš napravila jedan kolač bez jaja
OdgovoriIzbrišiSuper!! Molim vas da ostavite i neki mail da vas mogu kontaktirati ukoliko dobijete nagradu. Hvala
IzbrišiNisam jos nikad kod kuce isprobala kolac bez secera i glutena ali sam zato jela i bilo mi je jako fino, uopce nema razlike u kolacima, a i puno je zdravije ali svi smo nekako nauceni koristit klasicno jedino dok se razbolimo onda smo prisiljeni koristit tako, nadam se da budem i ja jedan dan napravila ovakvu predivnu i finu tortu kao i vi na slici i iznenadit svoje ukucane :) DANICA .. danicakos@net.hr
OdgovoriIzbrišiNisam još probala praviti takve kolače ali ne znači da neću praviti,sve pohvale za vaše recepte Marija E-mail:marija.tomsic1@hotmail.com
OdgovoriIzbrišiJa često pravim slastice bez šećera,zbog zdravstvenih problema,a i sve što sam sebi napravila,probali su i moji najbliži i najmiliji i kažu da mi se jako sviđa,zbog čega mi je jako,jako drago! ;) Zbog čega ih jako često oduševljavam novim receptima¨! :D
OdgovoriIzbrišiE-mail: Kristinanekickika@gmail.com :D
Sretno sviam i Lp! :* :*
Slatko volim oduvijek, i pripremati i jesti :-) Do nedavno su to bile klasične slastice, no zahvaljujući Vašem , i još nekolicini blogova, počela sam otkrivati i isprobavati recepte "bez", i oduševljena sam! Hvala na divnim receptima i super fotkama!
OdgovoriIzbrišiLp, Ivana
svashtaonica@gmail.com
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiNisam još probala slastice bez šećera ali čim isprobam javim iskustva, baš me zanima dali se osjeti da nema šećera
OdgovoriIzbrišiLjiljana Bošnjak Gligorević Nisam još pravilja slastice bez šećera i glutena ali sam isprobala i mogu reći da mi se sviđaju. ljiljana_darda@hotmail.com
OdgovoriIzbrišiNisam pravila, a mislim da vrlo skoro hoću.
OdgovoriIzbrišiLjiljana Stanić
staniljiljana@gmail.com
Budući da sam u kuhinji relativno nova, nemam baš puno iskustva. Međutim, trudim se izbjegavati konzumni šećer (saharozu) kad god je to moguće i umjesto njega koristim med, steviju ili fruktozu. Što se glutena pak tiče, upotrebu brašna svodim na minimum i koristim integralno brašno, a iz prehrane postepeno izbacujem kruh i tjesteninu.
OdgovoriIzbrišiyellena-bm@net.hr
Jelena Kovačević
S obzirom da u obitelji imam dijabetičara, relativno često spravljam slastice bez šečera, no nisam spravljala slastice bez glutena, jer na to nisam bila prisiljena, iako bih se rado okušala i u tome, jer smatram kako je bezglutenska hrana, pa i slastice, zdrava i lako probavljiva. Tako da mogla bih uskoro nešto pripremiti i na bezglutenskoj bazi!
OdgovoriIzbrišiMagdica Duvnjak
meggi.duvnjak@hotmail.com
Mislim da su slastice bez glutena sada možda i previše u modi... svi pričaju o bezglutenskoj prehrani pa tako i slasticama, no činjenica jest da smo pretrpani glutenom i treba nam svima jedno glutensko čišćenje, tj. čišćenje organizma od glutena... :) Radila sam neke slastice bez glutena i stvarno su dobre. A kako i sama moram izbjegavati gluten.. Za one koji ne mogu bez slatkoga, šećera i sl. uvijek postoji dobra zamjena za te sastojke.
OdgovoriIzbrišiSandra Burić
dread.kinder@yahoo.com
nisam pravila,ali sam probala u kucicama na rivi čokoladbni kolač bez brašna,odličan!!
OdgovoriIzbrišidina.medvid@gmail.com
Slastice bez šećera vrlo često pravim, posebno ako su voćne, a ako nisu, dodam malo meda. Bezglutenske još nisam niti probala niti pravila jer nitko u obitelji nema glutenskih problema. Jedino problema imamo s tvojim apsurdno čokoladnim keksima koji nestaju apsurdnom brzinom...
OdgovoriIzbriširlujic@hotmail.com
jedva čekam da napravim i probam, moja seka će biti oduševljena
OdgovoriIzbrišiJA I SEKA VOLIMO SVE NOVO A POGOTOVO KOLAČE
OdgovoriIzbrišivesnailandripet@hotmail.com
Hm,bez šećera si ne mogu zamisliti desert,ali bez glutena ,da. Ma sve treba probati,pozz
OdgovoriIzbrišip.paula999@yahoo.com
nisam isprobala ništa bez glutena, nekako sam ipak više pobornik klasike i dobrog , starog šećera i brašna - makar uvijek volim isprobati nešto novo - a ovaj kolač na slici izgleda tako primamljujuće (tko bi rekao da je zdrav :P)
OdgovoriIzbrišiines.obradovic@gmail.com
Slastice bez šećera i glutena nisam probala i ne sviđa mi se takva slastica.
OdgovoriIzbrišiHvala na iskrenom mišljenju! :)
IzbrišiNikada nisam probala takav kolač i ne znam da li bi mi se svidio jer volim slatko...
OdgovoriIzbrišiNe znate dok ne probate ;) no svejedno, bilo bi dobro kad bi mi ostavili kakvo ime i mail da vas mogu kontaktirati ukoliko vas rando.org izvuče ;)
Izbrišiprobao sam kolace uz dodatak stevije i odlicni su mi i jela bez glutena jer mi jako dobar prijatelj nazalost ima celijakliju.. svako jelo koje se radi uz puno volje i ljubavi je dobro jelo;)
OdgovoriIzbrišiHvala! :) Niste mi ostavili ime i neki mail da vas mogu kontaktirati ukoliko se kolo sreće okrene na vaš komentar ;)
IzbrišiNisam radila kolače bez šecera i glutena, nisam čak ni kušala ali ovaj recept mi se jako svidio i čim cu imati vremena isprobati cu
OdgovoriIzbrišiIrena Hajtok
irenahajtok@gmail.com
Meni nema do secera i nekako ne znam da li bih dala priliku bezgluteinskim kolacima i slasticama bez secera. Al ja ne volim promjene previse pa je to logicno :D Al nikad ne kazem nikad. Maja Toncinic, 23majazd@gmail.com
OdgovoriIzbrišiIspravak majazd23@gmail.com
Izbrišija bih svakako voljela praviti i jesti kolače bez šećera i glutena jer mislim da su jako ukusni, zdravi, fini i lagani :-) a budući da preferiram zdravu i kvalitetnu prehranu, pogotovo kad su u pitanju slastice, mislim da je ovaj recept idealan za mene, jer čokoladnih kolača nikad dosta, još kad su u kombinaciji s bademima...mmmm...mljac mljac :-)
OdgovoriIzbrišiAnica Mirosavljević
amirosavljevic@gmail.com
Bijeli šećer jako rijetko koristim, kako se bavimo pčelarstvom uvijek imam finog domaćeg meda kojega osim u kavi i čaju koristim i za slastice. Kada baš mora ići šećer, koristim Muscovado ( e sad, koliko je zdraviji od bijelog, zaista ne znam).
OdgovoriIzbrišiA brašno...u kolačima s orasima, lješnjacima nastojim stavljati minimalnu količinu, no smatram da bih svakako trebala prijeći na bezglutenske recepte iz zdravstvenih razloga.
ksenija.gortan@gmail.com
Podrzavam slatkise bez secera i brasna. Vidim da se u komentarima pominju ljudi sa alergijama i oni koji ne podnose gluten. Veoma veliki broj (mladih) zena boluje od Sindroma policisticnih jajnika (PCO). Mislim da je nedovoljno poznata cinjenica da osobe koje imaju PCO treba da izbegavaju belo brasno i secer. Vasi recepti su, u ovakvim situacijama, od neprocenjive pomoci. HVALA Vam na tome!!
OdgovoriIzbrišiHvala na javljanju i da, apsolutno se slažem sa vašom izjavom.
IzbrišiNo bilo bi dobro da mi ostavite i neko ime i kontakt mail, ako vam se sreća osmjehne, kako da vas kontaktiram?
iskreno nisam probala ali bi voljela,vjerujem da bi bila odlična...možda se nisam usudila do sad ali trebala bi !!!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav!
OdgovoriIzbrišiNisam pravila do sada slastice bez glutena, ali probala jesam i veoma su mi ukusne. Što se šećera tiče, njegovu količinu smanjujem u svim slasticama, a ponekad ga zamijenim medom ili stevijom.
Šećer i brašno mislim da su navika mnogih ljudi, ali postepeno, korak po korak, smanjivanjem njihovih količina u slasticama i jelima te evolucijom svijesti, na dobrom smo putu da osvijestimo prednosti bezglutenske prehrane kao i mane prehrane bogate šećerom.
Rajka Kovačević
rajka.kovacevic5@gmail.com
Alergična sam na pšenicu, pa često radim kolače bez brašna koje srećom jako vole i moji doma. Radim ih, doduše, sa običnim šećerom, kojeg nastojim stavljati čim manje moguće, a uopće ga ne koristim za zaslađivanje napitaka. Već neko vrijeme planiram isprobati ovako nešto sa stevijom. Ovaj recept ću svakako isprobati i prije nedjelje, sve sastojke imam doma, osim stevije. Dakle, pravac prvo u dućan, a onda u kuhinju :-). Pozdrav svima i dobar tek!
OdgovoriIzbrišiVera
Za mene su uvijek prave slastice bile sa puno šećera i nisam ni htjela čuti za bilo kakve druge. Eh, to se baš sada promijenilo kada sam odlučila smršaviti i zdravije se hraniti. Ovih sam dana tražila recepte za kolače bez šećera i iznenadila se kako se mogu napraviti tako ukusne slastice na zdravi način. Za oko mi je zapela stevija i zato sam o njoj pročitala puno na internetu. Zanimljivo mi je to kako je neki hvale a nekima ona nikako ne odgovara. Zbog toga još uvijek razmišljam dali da je kupim ili ne!? Ipak mislim da ću je kupiti i isprobati da vidim hoće li mi odgovarati, tko zna ako meni ne odgovara možda će odgovarati nekome od mojih ukućana iako nisu baš zadovoljni što sam se odlučila ići na dijetu jer i oni sada moraju ispaštati zato što više ne pravim kolače i torte sa šećerom kao prije.
OdgovoriIzbrišiJopipa@net.hr
Često radim slastice bez glutena jer nažalost moja sestrična ga ne smije konzumirati pa zbog nje često napravim razne slastice i svi ih volimo.
OdgovoriIzbrišiIvana ivanavjeko@hotmail.com
Prvi puta sam radila za ovaj Božić, i nisam rekla dragom i moram priznati da sam oduševljena, nestali su brzinom svjetlosti.
OdgovoriIzbrišimihaela.vargasevic@gmail.com
Nisam nikad probala bezglutenske slastice, no za sve postoji prvi put. :)
OdgovoriIzbrišisf1983@gmail.com
Ja sam dijabetičar tip 1 već 22 godine, a bratić koji je isto godište kao ja je prije 2 godine ustanovio da ima celijakiju a prije godinu je još dobio i dijabetes, također mellitus. Kuhanje i pećenje bez šećera mi je, pretpostavljate, navika i uobičajena stvar (mada, kao što svatko zna, ima stvari koje bez šećera NIKAKO ne uspjevaju dobro, npr. biskviti i sl.) a odnedavno imam i novi izazov pečenja bez šećera i bez glutena - a to je stvarno izazov!!! :D
OdgovoriIzbrišistrijelcic@gmail.com :D
IzbrišiSlastice pravim jako često, ponekad i svaki tjedan. Velika smo obitelj, uvijek se nađe neki pozitivan razlog za pravljenje slastica. Često puta sam izabrala neki recept, napravila kolač ili tortu koji su bili ukusni i tek sam tada, ajmo to tako reći, promjetila da nisam recimo, koristila brašno ili prašak za pecivo a ponekad i šećer. Moram priznati da, pošto nemamo zabranu za odeđene sastojke, nikad nisam birala recepte u koje ne ide brašno ili šećer ali sam ih ponekad slučajno, nesvjesno izabrala i bili su fini. Nedavno sam se našla u situaciji, društvu u kojem je bilo osoba koje nesmiju jesti kolače u kojima ima šećera a bila je i jedna situacija gdje sam upoznala curu koja nesmije konzumirati slastice u kojima ima glutena, dakle samo bezglutensko. Tada sam se malo zamislila... nije ni to lako ali, kako često pravim kolače, ponavljam, našla sam se često u situacijama u kojima sam napravila kolače i bez brašna i bez šećera a da to skoro nisam ni primjetila i svejedno su bili fini. Kad su slastice u pitanju, otvorena sam za sve opcije jer uživam u pravljenju istih.
OdgovoriIzbriširuzamatika@net.hr
U nasoj se kuci kolaci rado peku. I dok smo bile manje, to su bili klasicni recepti moje mame,koje ima jos od bake. No, sad, kad seka i ja pravimo i same, sad je to druga prica. Da,bila sam skepticna u vezi onih kolaca bez jaja,bez secera i brasna. Ali, kad probas.uvjeris se,ne samo da to uistinu funkcionira, vec da su vrlo ukusni. Volimo probavati nove i drugacije recepte, pa smo otvorene za svakakve prijedloge. Ovaj mi se recept svidio, jer izgleda ukusno. Sadrzi med i steviu. Like it! ;)
OdgovoriIzbrišiMartina Š.
mallatinna7@net.hr
isprobala sam raditi kolače bez šećera, ali su mi nekako oni stari, pravi - ipak slađi
OdgovoriIzbrišiandreja.vlahovic@gmail.com
Nisam još probala :) ali izgleda odlicno, napravicu ovih dana! Pozdrav :)
OdgovoriIzbrišiProbala sam neke slastice bez brašna i mogu reći da mi je famoznikolač od čokalade i orasa u koji ne ide nimalo brašna, a postoji i jedan tradicionalni kolač, srneći hrbat, u koji također ne ide brašno. Sa šećerom mi je već malko teže, jer se rijetko koji kolač tako lijepo digne ako nema šećera u sebi, ali ako se recept može prilagoditi,onda sam i za gavin sirup, med i ostali slatki nektar...
OdgovoriIzbrišiNisam isprobala.Uglavnom smanjim količinu šećera za svaki recept i super je ;) nena.nena03@yahoo.com
OdgovoriIzbrišinikako to kod nsa bez šećera ne bi prošlo..svi volimo slatko pogotovo moj muž..ja uvijek još stavim žlicu do dvije šećera više jer ne volim da je bljutavo :P
OdgovoriIzbrišiiasmina.barusic@gmail.com
IzbrišiJa sam za slastice bez šećera i brašna. Volim ih isprobavati, a i takve onda mogu jesti bez grižnje savjesti i kad sam na dijeti.
OdgovoriIzbrišikcajzek@net.hr
Bez glutena često radim kolače pošto seka ima celijakiju, ali bez šećera nisam nikad... tj jesam sada za novu godinu kada sam radila bezglutenske brownies pa sam zaboravila staviti šećer iako ide čak 360 g :O No seka ga ej svejedno cijelog sama pojela :)
OdgovoriIzbrišiMOgla bi isprobati uskoro i ovaj recept, zvuči i izgleda fino :)
iskreno nisam nikad pravila kolace bez glutena i secera . ali gledajuci ove recepte sigurna sam da cu uskoro isprobati ovaj recept. Izgleda fino i ukusno a sigurna sam da je i vrlo ukusan :) ♡
OdgovoriIzbrišijovanovic.violeta65@gmail.com
Nisam isprobavala, ali mislim da je danas jako dobro malo se pozabaviti i s tim slasticama... ovaj kao kakao cu definitivni isprobati :)
OdgovoriIzbrišidkovacevic08@gmail.comm
Par puta sam pokušala napraviti slične kolače i na kraju se mojim ukućanima ni jedan nije svidio, pa sam odustala od takvih eksperimenata. Meni su bili dobri, ali većina odlučuje, tako da ostajemo pri klasičnim kolačima.
OdgovoriIzbrišialejinad01@gmail.com
Nisam probala,zvuči mi gotovo nemoguće napraviti dobar kolač bez brašna i šećera ali vjerujem vam na riječ da je dobro. Probat ću i ja ,sigurno da se uvjerim iz prve ruke :)
OdgovoriIzbrišispomenka9@net.hr
Nisam probala ali imam namjeru. Nevidim razloga zašto to nebi bilo ukusno.
OdgovoriIzbrišimail: biljabilja@hotmail.com
Nisam probala ali deluje zanimljivo.Moram probati jer volim nove stvari :) Ovo bas deluje zanimljivo,svaka cast :)
OdgovoriIzbrišimejl.: tatjanaobodjan@live.com
Moram priznati da to nikako nisam isprobala,ali vjerujem da je i to ukusno kao i ovo,samo treba pogoditi mjeru. :)
OdgovoriIzbrišijakelicanamaria@gmail.com
Moram reci da ste me iznenadili brojem komentara!! Hvaka vam!
OdgovoriIzbrišiNakon ovog mog komentara vise ne uvazavam komentare za nagradnu igru. Dobitnike objavim najkasnije sutra do 20 h!
Sretno svima!!!
P.S. Neke sam komentare stigla pricitati, neke jos ne, ali budem! ;)
Definitivno prekrasan kolac. Sigurno cu ga isprobati. I zanima me posto imam steviju u tekucini koliko da stavim kapi ili ml? Nikad ju do sad nisam jos koristila pa ne znam omjer. Unaprijed hvala.
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiZa kolicinu stevije u tekucini -iskreno, ne znam, nisam ju nikad koristila, ne znam koliko je slatka zapravo...a opet postoje razlicte otopine, tj razlicitog koncentrata slatkoce tako da bilo sta da vam recem, moze biti krivo..mozda najbolje da stavite neku manju kolicinu i probate sirovu smjesu te ocijenite jel van treba jos i koliko. :)
Hvala!
IzbrišiZa kolicinu stevije u tekucini -iskreno, ne znam, nisam ju nikad koristila, ne znam koliko je slatka zapravo...a opet postoje razlicte otopine, tj razlicitog koncentrata slatkoce tako da bilo sta da vam recem, moze biti krivo..mozda najbolje da stavite neku manju kolicinu i probate sirovu smjesu te ocijenite jel van treba jos i koliko. :)
Ovo pitanje je zaintrigiralo mnoge, to se vidi po komentarima...Ja istražujem zdravije recepte već jako dugo i dok nije bilo toliko namirnica na izboru kod nas uvijek sam vukla izvana, nebi li neki sastojak iz kolača zamijenila zdravijom varijantom ili brašnom koje je zdravije..zaslađivače još uvijek istražujem, bijeli šećer sam već odavno izbacila iz kuhinje... i sretna sam kad isprobam neku zdraviju varijantu kolača sa posebno prilagođenim sastojcima..Isprobala sam više Vaših recepata i sve sam ih pravila sa zadovoljstvom vrlo uspješno...danas sam experimentirala neki svoj kolač sa kukuruznim brašnom, brašnom od vučjaka i mljevenih sjemenki bundeva i svježega sira...kao zaslađivač sam koristila agavin šećer.. dala sam mužu na put, rekao je izvrsno, od sad uvijek nešto takovog napravi...
OdgovoriIzbrišiUsput pitanje, ja sam kokos brašno dosad nabavljala u inozemstvu, u kojem bio dućanu ga ima u Zagrebu? Pratim Vas...lp N
Puno Vam hvala!! Jako mi je drago najprije da ipak ima ljudi koji paze što jedu a potom i onih koji isprobavaju i moje recepte :)
IzbrišiBrašno od kokosa je bilo za kupiti u bio & bio trgovinama te web shopu "moja natura"- koliko je meni poznato za područje Zg. :)
Puno pozdrava i nastavite zdravo i dalje!! <3
može li melasa umjesto meda u ovom receptu? imam doma a ne koristimo
OdgovoriIzbrišiMoze- naravno- samo procijenite koliko je treba- nisam radila s njom pa ne znam kakve je slatkoce :)
Izbrišiajme koliko komentara! :O
OdgovoriIzbrišija sad tu malo upadam ko padobranac s pitanjem koje nema veze s vezom: di nabavljate stalke za torte?? vidjela sam ih već puno na slikama recepata i svi su super, a ja nema šanse da nađem makar i jedan - ko da sveti gral tražim! :( nemojte mi samo reći vivre.hr jer su preskupi i preprodaju ono kaj se na e-bayu može naći za pola cijene (osim stalaka kojih nigdje nema ili su prek 250kn!)
A da se dotaknem i teme - kolače bez brašna sam probala, ali su mi preteški i gnjecavi, nisam doduše mijenjala brašno nekim drugim brašnom, probat ću. šećer mogu smanjiti skroz ili ne staviti, med mi je super, ali okus stevije ne podnosim xD
Lp :)
Bok Ivana! Najprije hvala na javljanju i na komentaru!! <3
IzbrišiStalke bijele sam nabavila u lokalnoj knjižari u Splitu, a ovaj stakleni ima za kupiti u većim Tommy-jima - ne znam odakle ste :) - no vjerujem da ih ima i u drugim trgovinama- npr u većim Konzumima zna isto biti stalaka- samo treba popratiti akcije da ih se nađe.
knjižari?? wow. :D ma ja sam iz Vž-a, ali živim u Francuskoj i doma dođem 1x godišnje... ovdje u Fr sam vidla samo (predivne) kristalne stalke, a od cijene vam padne mrak na oči... hihi. ništa, sljedeći put kad dođem doma idem u mega Konzum xD
OdgovoriIzbrišihvala na (uvijek) brzim odgovorima! :)
hvala Ivana!! <3
IzbrišiGdje nabavljate čokoladu sa 74% kakaa?
OdgovoriIzbrišiJa sam našla u dm-u od Alnature sa 70% i to je maksimum koji sam našla...
U Lidla :) ali dobra vam je i ta sa 70% kakaa
IzbrišiDa li je moguće umjesto stevije povećati količinu meda? Koliko bi otprilike trebalo dodati?
OdgovoriIzbrišiDa naravno - ja bih dodala 2 žlice meda umjesto stevije no sve ovisi koliko slatko volite :)))
IzbrišiJe li dovoljno 100 g eritritola umjesto meda i stevije?
OdgovoriIzbriši