Jedna fina mala tortica puna lješnjaka i svima drage čokolade- noisette.
Zapravo- kuda god da pođem- u ovim slastičarskim vodama- zaključim da su mi one jednostavne slastice - zapravo i najbolje.
I o nekim slasticama- ne treba puno pričati- one same govore za sebe.
Ili slike govore o njima? :))))
Al - evo- i par riječi recepta :)
...
E!! - Moram i još nešto reći prije recepta...
Ovo je moj 99. post na blogu!!! Baš sam ponosna! :))))
(recepata ima i više jer neki postovi sadrže više recepata!)
...
Recept:
Dacquoise kore:
smjesa je za 3 kore promjera 20 cm
6 bjelanjaka
220 g pečenih mljevenih lješnjaka
220 g šećera
25 g škrobnog brašna
prstohvat soli
Bjelanjke mikserom tucite sa prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno im dodajite šećer dok ga cijelog ne utrošite i tucite dok ne dobijete tzv "soft peak" pjenu- tj dok ne dobijete skoro pa čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Pomiješajte lješnjake sa škrobnim brašnom i lagano ih umiješajte u bjelanjke.
(lješnjake prije mljevenja ispecite i skinite im vanjsku koricu)
Pripremite dresir vrećicu sa okruglim nastavkom promjera 1 cm. Na pek papirima olovkom iscrtajte krugove- i okrenite ih na donju stranu- znači istiskujemo smjesu za kore na obrnutu stranu papira od one na kojoj smo označili krugove. Dresir vrećicom lagano istiskujte smjesu za kore prateći nacrtani krug - počevši s oboda kruga do njegove središnjice.
Pećnicu prethodno zagrijte na 160°C (ventilacija) ili na 175 klasično pečenje. Ako imate ventilaciju - pecite sve tri kore od jednom- 15ak minuta. U pećnicama koje nemaju opciju ventilacije- pecite jednu po jednu koru.
Pečene kore ostavite na pek papirima da se do kraja ohlade.
Noisette (bavarska) krema
6 žumanjaka
60 g kristal šećera
200 g vrhnja za šlag
10 g mljevene želatine
3 jušne žlice hladne vode
190 g noisette čokolade
220 g slatkog vrhnja
Najprije stavite želatinu u hladnu vodu da nabubri.
Zagrijavajte 200 g vrhnja za šlag skoro do vrenja. Tucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i onda im lagano nalijevajući i stalno miješajući dodavajte vruće slatko vrhnje. Vratite sve na vatru (pazite da nije prejaka!) i zagrijavajte neprestano miješajući dok se krema lagano ne zgusne i dok ne počne ostajati po dnu zdjele (tj dok krema ne dosegne temperaturu 81,5°C)
U vruću kremu umiješajte želatinu da se sva otopi i sve procijedite da ne bude grudica.
Otopite čokoladu i dodajte ju u kremu.
Ostavite kremu da se ohladi dok se ne počne lagano želirati.
Posebno stucite 220 g slatkog vrhnja u šlag i pažljivo ga umiješajte (špatulom) u kremu.
Na tanjur za serviranje stavite prvu koru (pažljivo je odlijepita sa pek papira- oprez- kore su krhke!)
Oko prve kore stavite obruč za tortu obložen pek papirom. Na koru rasporedite 1/3 kreme. Poravnajte. Na kremu stavite drugu koru pa opet 1/3 kreme pa treću koru i preostalu kremu. Ostavite tortu u hladnjaku da se do kraja ohladi i stegne,
Ganache
80 g vrhnja za šlag
80 g tamne čokolade
Zagrijte vrhnje i prelijte ga preko nasjeckane čokolade. Miješajte žlicom dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi- ali da i dalje bude tekuća i prelijte tortu (torta treba biti ohlađena i izvađena iz obruča).
Malo ganachea ostavite u hladnjak da se stegne- za napraviti zvjezdice na torti.
Dekoracija
4 jušne žlice kristal šećera
2 jušne žlice vode
10ak cijelih lješnjaka
čačkalice
Stavite šećer i vodu da se zagrijavaju; da voda ispari i da se šećer karamelizira do jantarne boje. Šećer ne smijete ničim miješati- samo povremeno odižite zdjelicu i zavrtite je da sirup oblije i stranice.
Kad se napravi karamel- ostavite ga da se malo ohladi- možda 2-3 minute.
Lješnjake stavite na čačkalice (bocnite lješnjak negdje sa strane)
Držeći za čačkalicu- umačite lješnjake u karamel. Ako vam se ne oteže nit karamela- pričekajte još malo- možda je karamel još uvijek prevruć.
Meni je bio pri ruci komad stirodura kojeg sam postavila okomito i u njega sam zabadala čačkalice sa lješnjacima sa kojih se cijedio karamel. Obavezno stavite i nešto za podlogu- na koju će vam iskapati višak karamela- najbolje alu-foliju. Ostavite lješnjake da se ohlade a karamel stegne.
Ohlađenim ganacheom napravite zvjezdice na torti i na svaku stavite lješnjak.
Po želji- neki dio torte (znači preko izlivenog ganachea a prije zvjezdica) pospite kakaom- a dio ostavite bez kakaa.
Ove polukružne trakice možete napraviti tako da otopite malo čokolade i izlijete je pomoću tuljca od pek papira preko čaše koju ste obložili pek papirom. Ostavite da se dobro ohlade (možete sve staviti u led) i onda pažljivo skinete i složite na tortu.
Napomena!!!
Dekoracije od karamel lješnjaka stavite netom prije posluživanja na torti jer se karamel inače topi na kremi.
Ajme....izgleda božanstveno! Slike divne :)
OdgovoriIzbrišiPuno hvala!!!
IzbrišiPročitala u dahu.....i znam da ću je ovi vikend morat radit....najradije bi te "skinila sa liste" , al prate te sve moje sestre pa mi nema pomoći ...<3
OdgovoriIzbriši<3 <3 <3 bas volim tvoje srstre ;) ..a i tebe :*
IzbrišiJedva čekam vikend pa se bacam na izradu ove neodoljive torte :)
OdgovoriIzbrišiSuper!! Ako ima nejasnoca- slobodno se javite!
IzbrišiI javite se sa dojmovima! :)
Da li bi se ovo dalo prilagoditi u "bez" (lchf) varijantu, bez secera? Brasna koliko vidim vec nema :)
OdgovoriIzbrišiDa- moglo bi se- raditi kore sa stevijom i umjesto gustina staviti kokosovo brašno te možda malo više lješnjaka- da drže :) Za kremu izbaciti noisette čokoladu i staviti pastu od lješnjaka te raditi sa min 72% kakaa čokoladom- zasladiti stevijom
Izbrišitotalni sam neznalica sto se tice torti, ali prateci tvoj blog sam se usudila napraviti svoju 1. tortu mojoj kcerki za 14. rodendan prije dva dana -(cokoladna torta) ispala je predobro!
OdgovoriIzbrišiSutra mi sin puni dvije godine i odlucila sam se za ovu tortu :) nije mi jasno da li se kore peku na papiru bez kalupa? ako da kako cu izbjeci da se ne izliju i da ne bude svaka svog oblika?
Bas mi je drago za tortu! Sretan rođebdan kceri!!
IzbrišiSto se tice ove torte- ovo nisu klasicne biskvitne kore- kore su od tucenih bjelanjaka sa ljesnjacima - nece se razlijevati- smjesa je cvrsta- ljesnjake umjesajte spatulom i neka bjelanjci ostanu cvrsti. Na pek papir s donj strane nacrtajte jednake krugove i unutar njih spricajte kore- radirit ce se neznatno u odnosu na krug. Ovo nisu kore koje se eazlijevaju. I oprezno s pecenima- nijezne su :)
Super! hvala na brzom odgovoru. Jucer sam pravila "Kao Kakao" Hvala na inspiraciji s prekrasnim fotkama i super objasnjenim receptima. Sretan Bozic!!
OdgovoriIzbrišiHvala vama sto pratite blog!! Sve najbolje u novoj vam zelim!!
IzbrišiVeliki pozdrav,
OdgovoriIzbrišiOvaj recept mi zvuci odlicno,ali imam samo jedno pitanje - kore se peku samo 15 min? Znam da ovo nije beze kora koje se peku po sat vremena, ali su ipak bjelanjci u pitanju pa samo da mi razjasnite ovu nejasnoću?
Hvala
Bok Marina! Da ovo nisu beze kore i ovdje bjelanjci imaju ulogu biskvita tako da se ove kore ne peku duze jer i trebaju biti kao biskviti. Za 15 minuta pecenja bjelanjci se termicki obrade jer su kore tanke tako ako vas zabrinjava ta stavka- nema straha :)))
IzbrišiHvala sto ste se javili i hvala na pracenju bloga!
Veliki pozdrav,
OdgovoriIzbrišiOvaj recept mi zvuci odlicno,ali imam samo jedno pitanje - kore se peku samo 15 min? Znam da ovo nije beze kora koje se peku po sat vremena, ali su ipak bjelanjci u pitanju pa samo da mi razjasnite ovu nejasnoću?
Hvala
Lijepi pozdrav,
OdgovoriIzbrišiPomoziteee zasto su mi kore jakoo tanke i vlazne??
Ako su baš pretanke mozda ste prenisko držali dresir vrecicu prilikom spricanja. Možda ste previše izmutili smjesu pa su bjelanjci pali. A vlažne su jer im vjerojatno treba još malo pecenja
IzbrišiAko su baš pretanke mozda ste prenisko držali dresir vrecicu prilikom spricanja. Možda ste previše izmutili smjesu pa su bjelanjci pali. A vlažne su jer im vjerojatno treba još malo pecenja
IzbrišiHvala! Ja sam je zadrsila takvu kakva je,vidjet cemo sutra reakciju :)
Izbriši